16.03.2012. / 14:57

Autor: Hina

Višak kilograma - manjak spermija

Veća je vjerojatnost da će muškarci s viškom kilograma proizvoditi manje spermija, jednog od pokazatelja plodnosti, od vršnjaka normalne težine, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVeća je vjerojatnost da će muškarci s viškom kilograma proizvoditi manje spermija, jednog od pokazatelja plodnosti, od vršnjaka normalne težine, pokazalo je međunarodno istraživanje.

No, analiza koja se temeljila na proučavanju podataka iz dosadašnjih istraživanja, koja su obuhvatila oko deset tisuća muškaraca, nije mogla dokazati da će muškarci s prekomjernom težinom imati više teškoća u ostvarivanju očinstva.

"Općenito očekujete da će muškarci sa smanjenim brojem spermija češće imati teškoća u ostvarivanju očinstva, no to baš nije tako", kaže Jorge Chavarro s harvardske škole javnog zdravlja, koji je radio na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Archives of Internal Medicine".

On ističe da ulogu u plodnosti ima i pokretljivost spermija te njihov oblik i kvaliteta DNK koji nose. Prijašnja istraživanja pokazala su da pretilost može utjecati i na te čimbenike.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko deset tisuća muškaraca od kojih je četvrtina imala smanjeni broj spermija u ejakulatu. Muškarci s prekomjernom težinom imali su 11 posto veće izglede za smanjeni broj spermija i 39 posto veće izglede da uopće ne proizvode spermije od vršnjaka normalne težine.

Isto tako, utvrđeno je da pretili muškarci imaju 42 posto veće izglede da imaju manji broj spermija i 81 posto veće izglede da uopće nemaju spermija u ejakulatu od vršnjaka normalne težine.

Stručnjaci nemaju objašnjenja za te rezultate, no nude teorije poput toga da se muški hormoni u salu pretvaraju u estrogen ili da višak sala u bokovima i trbuhu povećava temperaturu u testisima.

Komentari

registracija
2/1/11

doerfler, 29.03.12. 17:39

Ako želite smršaviti na posve prirodan način bez gladovanje samo sa promjene način prehrane pogledajte na Web portala http://jovanov.net tamo čete pronaći kako to uraditi.Rezultati su vidni u kratko vrijeme bez da vršite stres na organizmu,dosta su ljudi uspjeli smršaviti a što je najvažnije i održat svoja vitalnost bez posebnih problema.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika