Objavljeno u Nacionalu br. 470, 2004-11-15

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Goran Bare 20. studenog u Tvornici

Prije će na vrbi grožđe roditi, nego Boris Mutić u penziju hoditi

Ivan StarčevićIvan Starčević24 SATA
Srijeda, Nova TV, 19.00
Kaktus

Jedna gospođa novinarka čita lekciju «našem turizmu», pa će Ana Vela (tako se dotična zove) zaključno, stručno i pokroviteljski strogo, na kraju svojeg novinarski nedoučenog izlaganja ustvrditi sljedeće: «Osmijeh bi mogao biti prva stepenica na putu našeg turizma…» Nije lako našim komercijalnim televizijama. Licenca skupa, pa se nije imalo još i za novinare, nego se uzme netko s ceste, pa se ta talačka kriza rješava godinama, na najskuplji način: žderanjem živaca gledateljskih.

Baretu će na koncertu u Tvornici ključeve dvosobnog stana dati osobno dogradonačelnik Milan Bandić u znak priznanja za njegov 20-godišnji rad i u znak kajanja za sve one stanove koje su od Grada dobili razni KRONIKA INTERLIBERA
Srijeda, HRT 2, 22. 20
vijenac

Lina Kežić, ona malo zastrašujuće pristojna sijeda gospođa, dnevno je odlično radila knjige i ljude iz velesajamskih paviljona, fala Bogu dragome bez previše intervjua i izjava, a ako ih je bilo, rađeni su na živahnoj sajamskoj pozadini, ter se pažnja uvijek mogla usmjeriti na nešto zanimljivo, recimo kakvu knjigu, književnika ili nakladnika.

ZLIKAVCI
Četvrtak, HRT 2, 23.55
Četiri vijenca

Počinju sve kasnije, a večeras su počeli pet minuta prije ponoći, pa kako i u uviđavnosti prema tankoćutnima treba imati mjeru, nadamo se da programski zli oci i još gore majke ne će «Zlikavce» gurnuti u sitne noćne sate. Nacrtani Edo Maajka pjevao je i pojavio se prvi put, što treba zadržati, makar emisiju gurnuli u termin rezerviran za održavanje uređaja.

VIJESTI
Petak, RTL TV, 19.00
Kaktus

Trebalo je dati više prostora tuženom Matiji Babiću čijeg je odvjetnika sudac, kažu, stalno prekidao, a neka njegova sasvim umjesna pitanja zabranio. Pitati Severinu je li se i prije u sličnim prilikama snimala sasvim je normalna stvar, ali u američkoj sudskoj melodrami. No svaka nam je nepravda nadoknađena citiranjem izjave o namjeni pornića: trebala je to biti «lijepa uspomena za stare dane». Znali smo da je spot Predraga Ličine za njezine nove pjesme napravljen beznadno loše i netalentirano, ali da je takav da ga pjevačica ne želi ni kao lijepu uspomenu, takvoj se crnoj nezahvalnosti nismo nadali.
Dok vam ovo pišem ide Dnevnik (u ponedjeljak, 15.o.m.) u kojem Elizabeta Gojan, uz Hloverku i Silviju junakinja ovogodišnjeg otvorenog Haloweena na HRT-u, suvereno kao da brlja po Red Socksima, Red Skinsima i White Soxima, po n-ti put put govori džordždabljubuš. Neke su žene stvarno neuništive.

TV KALENDAR
Subota, HRT 1, 11.45
Četiri kaktusa

Iz jedine emisije u kojoj sve što je rečeno mora biti točno i jope se širi nepismenost, pa spikerica govori «Ćićara», umjesto Ćoćara (Ciociara) i kvari našu hrvatsku mladež koja pomno prati emisiju i čekajući svoj red da pročita Moravijinu istoimenu knjigu, kad već ne može vidjeti stari film i u njemu silovanje. Pogriješiti u «TV kalendaru» nije isto što i u «Crvenom sagu», u nedjelju na Novoj TV, u 22 h. Tamo su mlade snage komercijalne televizije u naletu pale u zasjedu zvanu Shakespeareov «Mletački trgovac». Prilično naivno mislilo se da je to samo film, bar je tako pisalo, ali obilje vrlo čudnih imena (Shylock, Portia) brzo je dotuklo odvažne. Nije fer da se netko tako glupo šekspirijanski zove, umjesto lijepo Penelope Cruz, Cameron Diaz ili Jennifer Lopez.

VIJESTI
Subota, RTL TV, 18.45
Vijenac

Oteta i na prostituciju natjerana mlada žena koja u Ukrajini ima roditelje i trogodišnju (koga, što) kćer konačno je bar na jednom od četiri nacionalna programa prestala biti isključivo i jedino «prostitutka» koja je umrla u Mostaru i zarazila neimenovan broj domorodaca, a oni domorotkinje. Konačno smo saznali imena i prezimena dvojice muškaraca koji su joj možda gazde, dakle, konačno se pojavio netko tko bi mogao biti odgovoran za njeno zdravstveno i građansko stanje, rečeno nam je da u Mostaru postoji Udruga za zaštitu žena žrtava traffickinga, koja godišnje zbrine sedamdesetak žena koje su bile prevarene pričama o konobarenju i čuvanju djece, a čuli smo i to da mostarska policija tvrdi da u gradu nema organizirane prostitucije.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
Vijenac

U odlično vođenom Stankovićevu razgovoru s direktorom RTS-a vidjelo se da je njihov Mirko Galić zapravo karijerni četnik (Miloševićev ministar informiranja), ali bespomoćno šuti o tome kao da je krpeni medo sašivenih ustiju, dakle, krpeni četnik. Ta stara prekodrinska krpenjača koja mu je stalno dolazila na isti volej (Miloševićev ministar koji ne želi reći da mu je šef ratni zločinac), bila je od mladića Stankovića napucavana vrlo hladnokrvno, što je prednost mladosti, koju je gost teško podnio, skoro kao i basnu Milomira Marića koja glasi: kad bi se Milošević danas vratio iz Haaga, sve bi svoje ljude zatekao na istim mjestima.

KONJANIK: BJEGUNCI
Nedjelja, HRT 1, 21.09
Četiri kaktusa

Uza svu tugu koja prati svaki filmski rad talentom sirotog Brankeca Ivande, tu je još i ostali šlamperaj, recimo kronično nepismena odjavna špica na kojoj već treći put, pravopisu unatoč, piše «koscenarista», umjesto koscenarist, što znači da je stvar do u detalje savršena, skoro kao i naglo propupala brigu za djecu, vezana uz pojavu «Big Brothera». Podržavamo dječje pravobraniteljstvo, ali nekako nam nedostaje i zabrana emitiranja «Konjanika» u vremenu prije 23 sata. Ako djeca ne smiju, što je sasvim u redu, gledati ljude koji puše, psuju i tuširaju se (zamislite: goli!), onda još manje smiju gledati kako spolno opće goli glavni junaci ove tužne serijice znakovito konjskog imena. Ima riječ gđa Vrsaljko, a ona će sigurno oštro priprijetiti svemoćnoj HRT.

CRVENI SAG
Nedjelja, Nova TV, 22.03
Vijenac

Ćilimari Nove TV prvi nam javljaju da veliko ime Goran Bare ima koncert u Tvornici, 20. studenog, a povod je njegovih 20 godina sviranja, pjevanja i komponiranja. U razgovoru za «Crveni sag» Bare otkriva da više nema 59 kg, sad ima 68 kg, što je devet kg više, žena mu kuha, sinčić im je i dalje u Vinkovcima kod bake, jer Bare i gospođa su podstanari i nemaju novca da žive s rođenim djetetom, što zvuči prilično jezivo, kao i sve što inače siromasi rade da bi preživjeli. Zato će koncert u Tvornici otvoriti Milan Bandić s tri ključa u ruci, a novinari HRT-a izvijestit će da je Baretov koncert «doslovno otvorio Bandić». Zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, stari rocker iz Pogane Vlake, pred kojim ovom prigodom pužemo na koljenima i hvatamo ga za cipelu i za rist, uručit će našem jubilarcu ključeve dvosobnog stana koje mu grad dodjeljuje na korištenje, a Bare će se svečano obvezati napustiti isti, čim se pojavi netko tko na besplatan stan od Grada ima pravo više nego on, dakle: nikada. Rečeno rječnikom Ssportskog programa Hrvatske televizije: prije će na vrbi grožđe roditi, nego Boris Mutić u penziju hoditi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika