26.03.2012. / 16:20

Autor: Hina

Opačić: Socijalni rad je zanemareno dijete

Ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je na današnjem skupu u povodu Dana socijalnog rada UN-a kako je socijalni rad "zanemareno dijete" u sustavu te mu je obećala veću potporu.

Milanka OpačićMilanka OpačićMinistrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je na današnjem skupu u povodu Dana socijalnog rada UN-a kako je socijalni rad "zanemareno dijete" u sustavu te mu je obećala veću potporu.

"Socijalna skrb uvijek je bila u sjeni drugih velikih sustava", rekla je Opačić na skupu "Globalni socijalni program - implikacije za obrazovanje i praksu socijalnog rada", naglasivši kako je nužno otvaranja dvosmjerne komunikacije između resornog ministarstva i djelatnika u sustavu socijalne skrbi.

Opačić je ujedno najavila i veliku reformu sustava socijalne skrbi kojoj je cilj rasteretiti djelatnike centara te podijela dijela poslova sa obiteljskim centrima. Rekla je i kako slijede korjenite zakonske izmjene u sferi razvoda brakova.

Za zatečeno stanje u socijalnoj skrbi, rekla je da je "bez pravila igre" te najavila izmjene po uzoru na europske zemlje.

Dan socijalnog rada UN-a bio je i prilika da se progovori i o dokumentu pod nazivom Globalni socijalni program, a koji je nastao kao rezultat trogodišnje suradničke inicijative Međunarodne federacije socijalnih radnika, Međunarodnog udruženja škola socijalnog rada i Međunarodnog vijeća za socijalnu dobrobit.

Osvrćući se na globalni socijalni program, član izvršnog odbora Europskog udruženja škola socijalnog rada Nino Žganec podsjetio je kako su se 2010. na konferenciji u Hong Kongu pokušali detektirati glavni prioriteti socioekonomskog razvoja u svijetu i stvoriti odgovor socijalnog rada na njih.

Po mišljenju Zorana Šućura sa zagrebačkog Pravnog fakulteta većina tema koje se spominju u globalnoj agendi već je uključeno u obrazovanje socijalnih radnika. To su teme globalizacije, internacionalizacije socijalnih problema, potreba afirmiranja ključnih socijalnih vrijednosti i druge. No, dodao je ipak kako, kad je riječ o obrazovanju socijalnih radnika, ima nekih tema kojima bi trebalo posvetiti više pažnje u budućnosti. "To je prije svega edukacija oko međunarodnih aspekata socijalnog rada, s obzirom da je za rješavanje sve većeg broja problema potrebno djelovati u međunarodnom prostoru, a socijalni se radnici tu javljaju kao neka vrsta posrednika", naglasio je. Drugi važan aspekt je, po njegovim riječima, multikulturna perspektiva, jer će se ulaskom Hrvatske u EU intenzivirati migracije.

Organizatori skupa su ministarstvo socijalne politike i mladih i zagrebački Pravni fakultet.

Vezane vijesti

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Najnovija „Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj“ koju su napravili stručnjaci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a koja je danas… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika