Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Marko Biočina

Zoran Kaleb, sudac

Osoba tjedna

Posljedice ovog pravnog besmisla mogle bi biti goleme, samo kad bi u hrvatskom pravosuđu postojala ikakva ujednačena sudska praksa. A ona ne postoji

IlustracijaIlustracijaPublicist Darko Petričić optužio je bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da mu je prvu kampanju financirala albanska mafija. Mesić je Petričića tužio, a ovaj na sudu nije uspio pokazati niti jedan dokaz kojim bi podupro svoju tvrdnju, dapače čak niti jedan uvjerljiv dokaz zašto bi sam vjerovao da je ona istinita, osim zaključka da je financiranje kampanje bilo netransparentno, a "Albanci sretni zbog Mesićeve pobjede". Ipak, sudac Zorislav Kaleb tužbu je odbacio ustvrdivši da se radi o kritici, a ne o kleveti.

Dakako, po istom modelu sad bi Mesić mogao "kritizirati" suca tvrdnjama da ga je Petričić potkupio. Posljedice ovog pravnog besmisla mogle bi biti goleme, samo kad bi u hrvatskom pravosuđu postojala ikakva ujednačena sudska praksa. A ona ne postoji i to je zapravo temeljni uzrok skandalozne presude suca Kaleba. Nije tu bitan Petričić, niti Mesić, već kronična nesposobnost hrvatskog pravosuđa da ostvari bit svog postojanja - univerzalni standard društvene pravednosti, čak i kad se radi o nečemu vrlo jednostavnom kao što je kleveta.

Mnogi hrvatski mediji, pa i list koji čitate, gubili su parnice i plaćali skupe odštete temeljem tekstova sa znatno više dokaza i indicija od Petričićevih tvrdnji. To financijsko iscrpljivanje danas je plaćeno ponižavajućim nagodbama, odricanjem dijela vlastite povijesti i konzekventnim gubitkom vjerodostojnosti kod čitatelja. Ta cijena je opravdana ako je pravedna. Danas vidimo da nije. Dok jedni plaćaju odštete, drugima sudi sudac Kaleb. Pravda je možda slijepa, ali nije anonimna.

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 03.04.12. 10:52

Petričićeva optužba koja u postupku nije bila potkrijepljena niti jednim dokazom doista je klevetnička!!!
Sigurna sam da bi u svakom drugom slučaju, gdje bi stranke u postupku bile "obične", više ili manje anonimne osobe, sudac, pa čak i ovaj dotični, presudio u korist tužitelja.
Ova presuda je zaista skandalozna! A sučevo obrazloženje da se radi o kritici, a ne kleveti, podsjeća me na onog ličkog suca koji je ustvrdio u svojoj presudi da je guranje prsta u tuđi anus jednako rukovanju!!
Novinar je odlično detektirao problem - nepostojanje ujednačene sudske prakse, tj. "kronična nesposobnost hrv.pravosuđa da ostvari bit svog postojanja- univerzalni standard društvene pravednosti".
Zapravo, kako sada stoje stvari, ovakvim skandaloznim presudama hrvatska sudska praksa ujednačuje se u pravnom besmislu!


registracija
11/1/10

fluid, 03.04.12. 12:42

Pravosuđe u Hrvatskoj je apsurd kao rezultat načina školovanja na Pravnom fakultetu.Netreba fascinirati činjenica kako se radi o vrhunskom fakultetu gdje je trust hrvatskih pravnih,i drugih,mozgova.Radi se o kampanjskom načinu i stilu učenja.Osobe koje su do u beskraj u stanju sjediti i bubati materiju,kad-tad će naučiti materiju.Čak i napamet.Izađu na ispite i polože ispit.Polože sve ispite,diplomiraju a prepisivanjima,čak i doktoriraju ( sada je to već europski model doktorata-Mađarska i njihov Predsjednik).Takve osobe su nabiflane zakonima i suhoparnim članovima zakona.Znaju ih napamet.Da te osobe nemaju nikakve veze sa životom i primjenom prava kroz život,dokaz je stanje pravosuđa u Hrvatskoj već 20 godina.To je naprosto pravna i pravnička katastrofa.Očigledno ni filozofija nemože pomoći.Jednostavno radi se o "mlatimudanima"koji su ne pametni,nego samo jako uporni.Inteligencija je izgubljena negdje u rodoslovnom stablu genetike pojedinaca.Nema smislenog učenja materije,što će reći savladavanje pravnih normi i običajnih prava društva u kojemu će to njihovo pravo i znanje,u budućnosti,funkcionirati.To je katastrofa za državu gdje takve regule zažive.Imamo očiti primjer nefunkcioniranja,ili još gore pogrešnog funkcioniranja,prava u Hrvatskoj.Iz svega toga i proizilazi ovakav ršomor pravnih postupaka i pravnih nelogičnosti.Ovaj naraštaj pravosudnog,odvjetničkog i zakonodavnog kadra,naprosto nije položio ispit iz očekivanih uzusa ,kako pravnih tako ni običajnih.Ovo je čisti promašaj i zakona i pravosuđa.I to su ti rezultati koje baštini Hrvatska u svojoj novoj povijesti.Od pogrešnog modela prelaska iz jedne političke ustrojbe u drugu pa sve do pravnih normi koje su propisane,a posebno kada se te iste norme provode na pogrešan način.Eto to je Hrvatska i hrvatsko pravosuđe.Sve što nam se dogodilo i što se događa,a očito će se još dugo događati,je posljedica upravo nakaradnog pravosuđa u državi Hrvatskoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika