Objavljeno u Nacionalu br. 855, 2012-04-03

Autor: Tomislav Grdić

Vole je vojnici, ali i Hollywood

Izraelski majstor Eyal Yanilov u Zagrebu je demonstrirao vještinu koja je u početku bila rezervirana za vojsku i policiju, a sad je popularna i među civilima koji žele ostati u formi

"Nakon što su mu postavili nekoliko pitanja, naravno samo kako bi mu se približili, prijatelja su tijekom turističkog razgledavanja okružila tri razbojnika. Jedan mu je prišao s leđa i stavio nož ispod vrata, a drugi mu je pokušao oteti torbicu s novcima i dokumentima koju je nosio oko pasa. Treći je stajao udaljen samo dva-tri metra. Prijatelj je munjevitom brzinom nogom udario napadača ispred sebe, gotovo istovremeno primio ruku napadača s nožem, a drugom rukom zadao mu laktom precizni udarac u glavu i oteo mu pritom nož. Treći napadač je u strahu odmah pobjegao, dok su dva napadača dalje ležala na podu nesvjesni da su ovaj put "naletjeli" na instruktora krav mage koji je doputovao kako bi toj vještini podučio specijalne postrojbe, elitne jedinice koje su već obučene u borbi prsa o prsa". Ovo je samo jedno od opasnih iskustava koje je, ne navodeći zemlju u kojoj se dogodila, nakon seminara održanog ovog vikenda u Zagrebu Nacionalu ispričao Eyal Yanilov, poznati izraelski majstor krav mage, tehnike samoobrane koju danas prakticiraju vojne snage, policijski odredi i tajne službe iz cijeloga svijeta, ali sve više civila koji se uz pomoć ove vještine žele naučiti obraniti, ili pak ostati u dobroj tjelesnoj formi.


Tako su prednosti krav mage otkrili hollywoodski glumci i druge zvijezde s crvenog tepiha poput top modela Bar Refaeli. Uz pomoć krav mage liniju održavaju i glumice Hilary Swank i Lucy Liu, a za ulogu tajne agentice u svom blockbusteru Salt vježbajući krav magu pripremala se i Angelina Jolie. Ovu, originalno izrelsku vještinu, treniraju i pjevačica Jennifer Lopez te "mafijaški kum" James Gandolfini iz popularne serije "Sopranosi".

"'Krav maga je praktična metoda borbe, a polaznike se uči kako izbjeći, spriječiti i razriješiti bilo koju vrstu nasilja i napada. Krav maga uključuje samoobranu, borilačke i borbene vještine, kao i vještine zaštite drugih, a sve to na jedinstven i jednostavan način učenja'", ukratko je pojasnio Eyal Yanilov, vodeći stručnjak organizacije Krav Maga Global koji je ovog vikenda demonstrirao kako golim rukama svladati napadača, ili više njih, pa čak one naoružane nožem ili pištoljem.

Zbog toga što krav maga nema nikavih pravila i sve je dozvoljeno ne postoji sustav natjecanja. Radi o iznimno opasnoj vještini, pa tako u Krav maga centru u Zagrebu ne upisuju ljude koji ne žele predočiti potvrdu kojom dokazuju da nisu kažnjavani zbog nasilnog ponašanja.

Osim što je dobra za tjelesnu kondiciju, krav maga je laka za učenje i pamćenje, izvodi se prirodno i instiktivno, i praktično se može upotrijebiti pod stresnim uvjetima. Jedan od važnijih komponenata krav mage je jedinstvena pedagogija, metodologija i način obuke koja, ističe Yanilov, ovisi o tome koga se podučava. Naime, iako se trening zasniva na osnovama krav mage koju je osmislio Imi Lichtenfeld, obuka također ovisi o tome podučava li se sigurnosne i vojne postrojbe ili civile.
Eyal Yanilov studirao je krav magu pod osnivačem spomenutog sustava samoobrane Imijem Lichtenfeldom koji je tu vještinu i donio u Izrael. Lichtenfeld je rođen je u Budimpešti, a odrastao Bratislavi u Slovačkoj. Sredinom 30-ih godina 20. stoljeća, javljaju se fašističke i antisemitske grupe, koje su imale za cilj protjerivanje lokalne židovske zajednice. Imi postaje vođa grupe mladih Židova, uglavnom sportaša, koja je imala ulogu obrane od antisemitskih bandi u čemu su Lichtenfeldovi prijatelji, zbog za to vrijeme specifičnog načina borbe, bili vrlo uspješni. Tražen od nacista, Imi Lichtenfeld je 1940. godine bio prisiljen napustiti dom i obitelj i ukrcao se na zadnji brod koji je izmakao iz ruku nacista na putu ka Izraelu, tadašnjoj Palestini. Po dolasku u Palestinu, pridružuje se židovskom oslobodilačkom pokretu Haganah, a 1944. počinje s fizičkom pripremom boraca kao i sa obukom u plivanju, hrvanju, te uporabi i obrani od noža. Po završetku aktivne službe, Imi modificira krav magu za potrebe civila, a tehnika se i danas razvija.

Prema Yanilovim riječima, sve komponente krav mage uključuju snalaženje u stvarnim situacijama. "Polaznike učimo kako prepoznati odakle dolazi opasnost. Primjerice ako vas netko iznenada zgrabi za ruku ili rame, to je možda situacija koja nije opasna, a možda se radi o životu ili smrti. Ako pretjerano reagiram mogu zbog svoje reakcije završiti u zatvoru, no ako ne reagiram na ispravan način ili prekasno mogu završiti s nožem u srcu. Znači sve je u percepciji, procjeni opasnosti i ispravnoj reakciji", priča Yanilov i nastavlja.

"Kad prepoznate opasnost to znači da napadač ima alat, a to mogu biti i šake, sposobnost, ali i namjeru da vas ozljedi. Jučer sam bio u restoranu i svi su bili «naoružani» nožem, i naravno da nisam reagirao ili napao nekoga. Naime, nitko me nije imao namjeru napasti već su samo htjeli rezati meso u tanjuru. Postoje situacije u kojima ljudi imaju sposobnost i alat, ali nemaju namjeru", prepričava Yanilov i kaže da polaznici krav mage uče kako su određeni dijelovi tijela poput "crvene tipke koja gasi neki uređaj". Napadač isto ima crvenu tipku, a to može biti vrat, zatiljak, čeljust, oči, no svatko tko je napadnut mora procijeniti kako treba reagirati i kojim intenzitetom. Naravno najvažnije je onesposobiti napadača da se možete maknuti iz zone napada odnosno učiniti maksimum u minimum vremena i snage, zaključuje Yanilov koji sam priznaje da je krav maga sustav učinkovite obrane, ali i oružje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika