Objavljeno u Nacionalu br. 856, 2012-04-10

Autor: Tomislav Grdić

'Igra prijestolja'

Da su barem takvi uvjeti na snimanju hrvatskih serija

Članovi hrvatske ekipe ekskluzivno za Nacional pričaju o svom iskustvu sa snimanja druge sezone popularne američke serije prošle godine u Dubrovniku, u raskošnoj produkciji kakva u nas još nikad dosad nije viđena

Radnja serije 'Igra
prijestolja' smještena je u
izmišljenu srednjovjekovnu
zemlju, a dubrovačke zidine
bile su idealna scenografijaRadnja serije 'Igra prijestolja' smještena je u izmišljenu srednjovjekovnu zemlju, a dubrovačke zidine bile su idealna scenografijaKakav status uživa serija "Igra prijestolja" u Americi, najbolje pokazuje podatak da je prvu epizodu druge sezone, prikazanu prošle nedjelje u Americi, (a dan kasnije i na programu HBO Croatia), vidjelo 6,3 milijuna gledatelja, 27 posto više od najgledanije epizode prve sezone. Time je ova serija potukla konkurenciju u Americi, a ono što je bitno jest da je druga sezona dobrim dijelom snimana krajem prošlog ljeta u Dubrovniku. "Igra prijestolja" prva je knjiga iz serijala "Pjesma leda i vatre" američkog pisca Georgea R. R. Martina objavljena 1996. Radnja je smještena u izmišljenu srednjovjekovnu zemlju, prate se tri paralelne priče isprepletene dvorskim spletkama, krvavim obračunima, preljubima, incestima, a sve se vrti oko borbe za vlast. Serija takvog proračuna i takve raskošne produkcije nikad nije snimana u Hrvatskoj, u što je bila uključena i brojna ekipa hrvatskih glumaca, scenografa, tehničara. Za svakoga od njih rad na ovakvom projektu bio je neprocjenjivo iskustvo, o čemu su nam pričali, još uvijek prepuni pozitivnih dojmova.


"DO ULOGE U SERIJI 'Igra prijestolja' pokušao sam doći preko agenta u Londonu, ali rekli su mi da su sve uloge već podijeljenei da sam zakasnio. Jednoga dana, dok sam šetao Zagrebom, stigao mi je e-mail koji mi je poslala sarajevska agentica Amila Gajević. Napisala mi je da snimim nekoliko rečenica koje mi je poslala i pošaljem snimku kako bih konkurirao za ulogu u seriji. Napravio sam to i dobio je. Ona jest mala, a oni koji su pogledali prvi nastavak druge sezone vidjeli su me, ja sam najavljivač borbe. Bio sam presretan i govorio sam sebi: 'Halo, pa ja radim valjda u najskupljoj seriji svih vremena!' Svojim sam prijateljima i kolegama rekao da bih bio sretan i da samo kabele mogu vući na setu, a gle, dobio sam ulogu", priča o svom angažmanu na prošlogodišnjem snimanju megapopularne aavanturističke serije mladi hrvatski glumac Marko Cindrić, publici poznatiji po ulozi u TV seriji "Loza". Produkcija HBO-a dugo je tražila lokacije za snimanje druge sezone i naposljetku su sve ono što su tražili našli u Hrvatskoj. U Dubrovniku se lani, na opće zadovoljstvo turista, ali i hrvatskih obožavatelja serije, snimala od sredine rujna do kraja listopada. Da je riječ o nevjerojatno popularnoj seriji vrhunske produkcije, svjedoči i to što je lani bila nominirana za mnogo nagrada, od kojih je brojne i dobila.

Za seriju su angažirani i brojni statistiZa seriju su angažirani i brojni statistiO VRHUNSKOJ PRODUKCIJI HBO-a svjedoči i Cindrić, koji, osim što je bio oduševljen vlastitim angažmanom, ističe visoku profesionalnost i kolegijalnost kolega sa seta: "Snimanje je trajalo dva dana. Pokrivenost im je fantastična. Imaju sredstva i mogu snimati što god hoće. Sve se radi tako da izgleda vrhunski, a i kad izgleda vrhunski, pokušava se učiniti sve da izgleda još bolje. Uvodna sekvenca tučnjave u prvoj epizodi snimala se 7-8 sati. S ovakvom ulogom ne možeš se ispuniti kao glumac, ali dobiješ izvrstan osjećaj kako izgleda visoka produkcija, odnosno kako rade Amerikanci. Ekipa koja je snimala u Dubrovniku je fantastična. Naša ekipa zaustavlja snimanje jer leti avion iznad seta, da se ne ponovi slučaj iz filma 'Gladijator' kad se vidio avion u letu. Ekipa na snimanju 'Igre prijestolja' kaže ne i dodaje da će oni to sve maknuti u postprodukciji." S oduševljenjem Cindrić je opisao svoj prvi dan nakon dolaska u Dubrovnik i dodao da strani glumci po kvaliteti nisu ništa bolji od domaćih. "Kao i svi sudionici projekta, morao sam potpisati ugovor o tajnosti. Samo snimanje bilo mi je nevjerojatno iskustvo. Prvo čega se sjećam kad sam stigao u Dubrovnik jest da su me dovezli na set da me svi osobno upoznaju i da mi uzmu mjere za kostim. Dovezli su me u kamp za glumce i odveli u prikolicu za šminkanje u kojoj je bio i Peter Dinklage koji glumi Tyriona Lannistera. Jučer sam ga gledao na TV-u, a sad sam okružen svim tim facama. Prvo mi je trebalo par sati da se skuliram. Znam da su mi to kolege, ali ipak. Družio sam se s glumcima na setu - s Roryjem McCannom (glumi Sandora Cleganea) i Jackom Gleesonom (Joffrey Barathion). Ekipa je normalna i uglavnom nema nikakvih egotripova. Roryja sam ispitivao kako je uopće ušao u glumu. Rekao mi je da je bio drvosječa u Škotskoj. Najviše sam vremena provodio s Roryjem i Peterom Dinklageom, a upoznao sam i Lenu Headey (Sersey, Joffreyjeva majka). No glumački oni nisu ništa bolji od bilo kojeg drugog glumca, samo imaju vrhunske uvjete za rad. Moraš imati manjak inteligencije da ne uspiješ obaviti svoj zadatak na toj razini. Glumce drže kao kap vode na dlanu i sve nam je bilo raspolaganju", rekao je Cindrić i ispričao jednu anegdotu sa snimanja: "Na Lokrumu dođemo na set i kažu nam da se ne smijemo naslanjati na zid. Mislim ja, zbog prašine. Sutradan nas ponovo upozore da se ne naslanjamo na zid. Mislim ja - ma kog vraga nemoj se naslanjati na zid, kad shvatim da je zid umjetan, od drva i stiropora, a izgleda kao da je od kamena. Srećom, nisam se naslonio, samo sam ga malo dodirnuo."

A ZA TAJ ZID najvjerojatnije je bio zaslužan hrvatski scenograf Ivan Veljača. Kako nam je sam rekao, veliki je obožavatelj serije, pročitao je sve knjige, što mu je, smatra, uz dotadašnje radno iskustvo pomoglo da dobije angažman u "Igri prijestolja". "Poznati kolega Ivo Hušnjak pozvao me na sastanak sa šefovima scenografije i dobio sam posao. Ivo je bio više na terenu tijekom snimanja, a ja sam bio zadužen za idejni dio i nacrte. Rad nije bio tako kompliciran, možda i manje nego stvari koje sam radio u Hrvatskoj, ali uživali smo radeći. Posebno sam zadovoljan 25-metarskim lažnim zidom koji smo napravili", ispričao je Ivan Veljača, u Hrvatskoj poznat jer je radio scenografiju za serije "Zakon ljubavi", "Ja, Che Guevara" i film "Majka asfalta". "Uživali smo zbog vrhunske logistike. Hrvatski scenografi su izvrsni i navikli smo raditi ni s čim, a većina nas zna raditi sve. Ovo je bilo odlično jer smo sve imali na raspolaganju pa smo često stvari obavili i prije roka. Kad mi je trebala zlatna boja za set, znao sam se ubiti tražeći je. Oni su imali osobu koja je bila zadužena za miješanje boja, a zlatna se mogla dobiti u pet nijansi. Što je najbolje, da imam sve te nijanse i tonove, mi bismo je možda i bolje napravili", ispričao je Veljača koji ističe da je na snimanju imao fizičkih poteškoća jer mu je zbog ozljede noga bila u gipsu, zbog čega je mislio da uopće neće moći obaviti posao: "Zbog opsega posla i nije bilo toliko vremena za druženje, ali cijela ekipa je okej. Znali su proći pokraj mene i ispitivati kako mi je noga. Istaknuo bih Emiliju Clarke, koja u seriji tumači lik Daenerys Targaryen, kao izvrsnu glumicu i divnu osobu."

S JEDNAKIM je oduševljenjem iskustvo sa snimanja "Igre prijestolja" s nama podijelio i pjevač Giuliano, koji je glumio stražara, ali se pohvalio da ćemo ga vidjeti "glavom i bradom" na televiziji: "Vani 35 stupnjeva Celzija, na meni oklop od 18 kilograma, pa ti sad trči. Super je bilo iskustvo, zanimalo me kako se sve to radi, a velik sam obožavatelj serije i knjiga. Radio sam desetak dana, a imam i krupni plan u predzadnjem kadru prve epizode." Osim njega na snimanju je bila i njegova supruga Kristina Đanić, bivša plesačica plesne skupine Tihane Škrinjarić, u ulozi dvorske dame. Kako bi cijela glumačka postava što bolje dočarala svoje uloge, osim naučenog teksta, kostima i talenta vrlo je važna i šminka. I tu je Hrvatska imala svoje adute - sedam naših vizažistica. Jedna od njih, Pamela Elekeš, ispričala nam je da su ustajale svakog jutra između tri i četiri noću, po njih je u hotel na Babinu Kuku dolazio vozač i vozio ih u bazu u samom središtu Dubrovnika.

Svaki dan vizažistice su do šest ujutro obavile sva šminkanja glumaca - trebalo je obrijati ili
nacrtati bradu, zaprljati nokte ili kožu, a na lokaciji snimanja popravljale su šminkuSvaki dan vizažistice su do šest ujutro obavile sva šminkanja glumaca - trebalo je obrijati ili nacrtati bradu, zaprljati nokte ili kožu, a na lokaciji snimanja popravljale su šminku"TAMO SMO ŠMINKALI glumce i statiste, nakon čega su oni odlazili na lokacije snimanja koje su se često mijenjale. Do šest ili sedam ujutro obavile bismo sva šminkanja. Kako smo svakoga trebali našminkati od glave do pete, ponekad obrijati ili nacrtati mu bradu, zaprljati mu nokte i kožu, kompletno ga promijeniti, svaka je vizažistica ujutro obradila četiri, maksimalno pet statista ili glumaca. Nas vizažistica je bilo četiri iz Zagreba, tri iz Dubrovnika i pet iz Engleske. Oko sedam ujutro pola vizažistica ostalo bi u bazi, kamo su dolazili novi statisti, a pola bi ih otišlo na lokaciju snimanja, gdje bi se popravljala šminka jer se šefovi ponekad nisu mogli dogovoriti je li količina prljavštine na nekom glumcu dovoljna ili nije", ispričala je Pamela Elekeš te nastavila: "Nakon ručka došlo ekipu iz baze zamijenila bi ekipa sa snimanja, a samo snimanje trajalo bi do šest popodne, ponekad do devet navečer. Prva dva tjedna bile smo iscrpljene do krajnjih granica, ako smo u sedam navečer bile gotove s poslom, trebale smo odmah ići spavati da u četiri ujutro ustanemo." Za razliku od Veljače i Cindrića, vizažistica je primijetila i neke manjkavosti u produkciji: "Što se tiče make-upa, početak snimanja protekao je u raspravama jer se šefica za make-up sukobljavala s glavnim makeup artistom, a njezine djelatnice s njom. Mi, ekipa iz Hrvatske, to smo morale gledati i trpjeti. Nismo htjele pametovati, ali se vidjelo da jako dobro znamo svoj posao i zaključile smo da nije sve najbolje organizirano i da se često vrijeme nepotrebno gubi. Trebalo je dva tjedna da se sve uhoda, a posljednja dva-tri tjedna sve je išlo kako treba. Nasuprot nama, u odjelu za frizure sve je bilo savršeno organizirano od prvoga dana." Objasnila je da su vizažistice iz Hrvatske bile zadužene za hrvatske glumce i statiste i pratile su ih danju na snimanju. S ekipom se nije mnogo družila, jer, kako kaže, fizički taj tempo ne bi bilo moguće izdržati. Dodaje da se navečer opustila s kolegicama, okupala u moru, popila čašu vina i otišla spavati. Pamela Elekeš kaže da je honorar bio jako dobar za vizažiste koji samo rade na serijama i filmovima i korektno isplaćen. "Ugovor sam potpisala početkom rujna, a dva tjedna kasnije počelo je snimanje. Trebalo je početi ranije, ali je odgođeno a naši troškovi bili su profesionalno pokriveni (trošak naše šminke koju smo donijeli). Bio nam je osiguran sav dodatan materijal, plaćene dnevnice, a honorar nam je bio, za hrvatske uvjete, isplaćen u rekordnom roku", istaknula je Pamela Elekeš.

POZNATA MANEKENKA, svojedobno Miss turizma svijeta, diplomirana ekonomistica i glumica Anita Dujić, djevojka scenografa Ivana Veljače, također je bila dio ekipe. Kako sama kaže, radila je nimalo glamurozan uredski posao, no tijekom snimanja, ističe, upoznala je nekoliko divnih ljudi s kojima je i danas u kontaktu pa vjeruje da je stekla prijatelje među njima do kraja života. "Radila sam posao koji je obuhvaćao svu papirologiju i računovodstvo vezano za sektore gradnje i scenografije. Za stjecanje iskustva i usavršavanje poslovnog engleskog moj posao je bio dragocjen. Tempo je bio ubitačan, ali ekipa s kojom sam radila izvrsna, pa je nekako sve bilo lakše. Radni je dan trajao otprilike 12 sati i tih 12 sati nije bilo stajanja, bar prvih mjesec i pol, dok su pripreme za snimanje bile u punom jeku", ispričala je Anita Dujić koju je, kao i njenog dečka, da sudjeluje na projektu pozvao spomenuti scenograf Ivo Hušnjak, a kako kaže Anita, i ona i Veljača ponudu su prihvatili bez mnogo razmišljanja. "Kako je Ivan otprije velik fan svih djela G.R.R. Martina, naravno da smo odmah čim je izišla prva sezona pogledali sve i bili oduševljeni ekranizacijom. Bila sam na pretpremijeri i pogledala prve dvije epizode, na svaku scenu iz Dubrovnika poskoči mi srce od sreće. Većina ljudi koje znam prati i voli seriju, tako da ne sumnjam da će ih oduševiti i druga sezona", zaključila je Anita Dujić. Iako je snimanje trajalo kratko, ovaj projekt Hrvatskoj je donio sjajnu turističku promociju. Produkcija visokobudžetne HBOove serije "Igra prijestolja" objavila je na vlastitoj internet stranici i na YouTubeu dvominutni video u kojem su pohvaljeni gostoprimstvo Dubrovčana, ljepote grada i hrvatske prirode te najavljeno da u Hrvatskoj žele snimati i treću sezonu "Igre prijestolja", i to već ove godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika