10.04.2012. / 13:06

Autor: Bojana Križić

Jennifer Lawence

Da se nađem u "Igrama gladi" pokazala bih tim drkadžijama što ih ide

U postapokaliptičnom svijetu, u fiktivnoj državi Panem nastaloj na pepelu najsnažnije zemlje današnjice, SAD-a, “Igre gladi” zapravo su reality show u kojemu se 24 tinejdžera za zabavu moćnika bori za preživljavanje spletkama i ubijanjem. Jedna od njih je i mlada Katniss, koju tumači nova zvijezda Hollywooda Jennifer Lawrence.

“Nikada ne bih htjela biti poznata kao Kristen Stewart”, rekla je glumica Jennifer Lawrence krajem 2008. godine kada je diljem svijeta započela pomama za “Sumrak sagom” i dodala: “Ne mogu zamisliti kako joj je. Život joj se pretvorio u pomutnju, postao pravi pakao, u trenu.” Za nepune četiri godine, 21-godišnjoj se Jennifer upravo to i dogodilo: postala je živući dokaz da slavu ne biraš sam, već ona izabire tebe. Nakon što je nezavisni film “Zimska kost” na festivalu Sundance 2010. proglašen najboljim filmom, a ona najboljom mladom glumicom na izboru Hollywood Awards, život je, kaže Jen, počeo letjeti mimo nje, donositi odluke sam za sebe. Glumila je u filmu “Da:bar” s Melom Gibsonom i Jodie Foster, briljirala u znanstvenofantastičnom spektaklu “X MEN” i drami “Kuća na kraju ulice”. No, stvarnu slavu – onu koju si ni u najluđim snovima nije priželjkivala – donijela joj je uloga u filmu “Igre gladi”, ekranizaciji istoimenoga romana spisateljice Suzanne Collins koji je u SAD-u izazvao enorman interes tinejdžerske publike te u prvom tjednu prikazivanja potukao sve nastavke najvećeg rivala - “Sumrak sage” sa zaradom od 155 milijuna dolara. Usporedbe ovoga filma sa “Sumrak sagom” nimalo ne čude, iako tematski ove dvije serije romana i filmova nemaju jedna s drugom previše veze. Obje se serije knjiga i filmova obraćaju istoj publici, no dok je okosnica prve ljubavni trokut između djevojke Belle, vampira Edwarda i vukodlaka Jacoba, u “Igrama gladi” problematizira se fenomen reality showova koji u bizarnoj priči iz budućnosti postaje okrutan alat zastrašivanja masa. U postapokaliptičnom svijetu, u fiktivnoj državi Panem nastaloj na pepelu najsnažnije zemlje današnjice, SAD-a, “Igre gladi” zapravo su reality show u kojemu se 24 tinejdžera za zabavu moćnika bori za preživljavanje spletkama i ubijanjem. Svake se godine, naime, iz svakoga od dvanaest okruga Panema, izabire po dvoje tinejdžera, muško i žensko, koji odlaze u Kapitol, centar moći, i tamo ulaze u reality show do smrti.

U bogatijim okruzima Panema postoje kampovi u kojima se tinejdžeri cijeli život pripremaju za Igre, a iz onog najsiromašnijeg okruga dolazi Katniss Everdeen, djevojka čiju priču pratimo kroz film. U Igre je ušla kao volonter, kako bi svoju mlađu sestru spasila od pogibije, a gledatelje osvaja svojom hrabrošću i odlučnošću jer, objašnjava Jennifer Lawrence, “manjak hrabrosti luksuz je koji si moj lik ne može priuštiti.” Kao inspiracija za ovo djelo spisateljici i koscenaristici Suzanne Collins poslužio je grčki mit o Tezeju, junaku koji je, kako bi ostvario svoja prava kao sin vladara Atene, morao pobijediti bika u mikenskom labirintu iz kojega nitko nije izišao živ, ali i svakodnevni TV program na kojemu se vrte samo reality showovi i ratne reportaže. Ime fiktivne države Panem dolazi od latinske krilatice “Panem et Circenses” tj. “Kruha i igara”, usko vezanoj uz poznate gladijatorske igre do smrti, a ime glavne junakinje, Katniss, dolazi od imena bilje streličastog ploda latinskoga naziva “Sagittaria”, koje ukazuje na streličarske sposobnosti djevojke koja ga nosi.

Mlada Jennifer Lawrence zapela je za oko producentima filma upravo zbog karakternih sličnosti s likom. “Jennifer je bila savršena za ovu ulogu jer je glumica koja se trudi u potpunosti razumjeti ulogu, a malo mladih glumica ima tu sposobnost hodati u tuđim cipelama”, rekao je redatelj filma Garry Ross i dodao: “Uz to, Jen je divna osoba, hrabra, odlučna i samouvjerena, ali s objema nogama čvrsto na zemlji. S Katniss dijeli mnoge karakterne osobine.” I sama se Jennifer slaže da bi, kada bi se našla u situaciji u kojoj se nalazi lik kojega tumači, vrlo vjerojatno ponašala slično. “Volim kad je teško – to me tjera naprijed. Užasno sam kompetitivna i tek kad nešto izgleda nemoguće, tek tada mi postaje interesantno. Da se sama nađem u “Igrama gladi” sigurno bih pokazala tim drkadžijama što ih ide”, kroz smijeh kaže mlada glumica kojoj je ta tvrdoglavost i upornost najviše pomogla kada je kao 14-godišnjakinja odlučila iz rodnog Kentuckyja sama otići u New York.

Još u osnovnoj školi, Jennifer se natjecala s ekipom kao navijačica, igrala hokej na travi i radila kao model, a u ljeto nakon završetka osnovne škole, agencija ju je poslala na nekoliko castinga u New York. “Tada sam na to gledala kao na izlet s prijateljicama. Voljela sam modeling, ali za mene on nikada nije bio nešto s čime bih se mogla baviti cijeli život”, objašnjava Jennifer čiju su majku iz agencije nazvali čim je završila audicija za reklamu. “Rekli su mami da nikada nisu vidjeli da 14-godišnjakinja tako dobro glumi i predložili joj da mi dopusti da ljeto provedem jednoj od glumačkih škola na Manhattanu. Nije htjela čuti za to, čak ni kada su je zvali iz H&M-a koji su htjeli da snimim kampanju za njih. A tko bi ju krivio, imala sam samo 14 godina”, prisjetila se Jennifer koja je, zahvaljujući svojoj tvrdoglavosti, ipak pobjegla u New York. Nije mogla, kaže, opustiti da takve prilike propadnu, pa je otišla na Manhattan mimo majčine volje. “Da moja kći to napravi vjerojatno bih je se odrekla, ali ne žalim zbog svoje odluke. Dok nisam počela glumiti, nikada nisam bila u potpunosti sigurna da nešto razumijem sto posto. Ne bih si oprostila da nisam otišla, a mama... mama mi je oprostila što jesam”, prisjetila se Jennifer koja je svoj glumački debi imala u reklami za MTV-jev “My Super Sweet 16”.

Danas, kada ima svoga agenta, paparazzi je prate, a novinari čekaju red i po sat vremena za njenu izjavu, ništa joj, kaže, nije jasno. “Sve se dogodilo tako brzo, kao da sam se probudila u tijelu Angeline Jolie”, objasnila je mlada glumica kojoj novi status seks simbola nimalo ne smeta. “Čudno je, ali ne u lošem smislu”, pojašnjava Jen: “To samo znači da nisam jedna od onih cura koje se izgladnjuju i izgledaju kao ptičice. Radije bih na ekranu izgledala malo bucmasto, a u realnosti normalno, nego na ekranu mršavo, a u realnosti deformirano.” Opsesija dijetama i kilažom, kaže glumica, najveći je problem holivudske “tvornice snova” koja taj svoj san prenosi djevojkama diljem svijeta i čini ih iskompleksiranima i bolesnima. “Za ulogu pristajem na sve! Naučila sam derati kožu vjevericama, presjeći stablo visoko 200 metara i svirati gitaru. Pristajem na sve vrste treninga, vježbi i slično, ali ne na dijete. Pa ne mogu vježbati ako sam gladna, zar ne?”, zaključuje glumica.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika