22.04.2012. / 10:31

Autor: Deutsche Welle

Cijepanje Schengena

Diskusije vezane za Šengenski sporazum te eventualna ukidanja postojećih „šengenskih granica“ opet su se pojačale. Njemačka i Francuska ponovno žele uvesti kontrole svojih granica zbog straha od ilegalaca

IlustracijaIlustracijaUkoliko europske granice na njezinom jugu i istoku ne budu bile dovoljno osigurane, Njemačka i Francuska na svojim nacionalnim granicama ponovno žele uvesti kontrole – navodi njemački dnevnik „Süddeutsche Zeitung“. List se pri tom poziva na pismenu korespodenciju između njemačkog ministra unutarnjih poslova Hans-Petera Friedricha i njegovog francuskog kolege Claudea Gueanta.

Konkretno, dvojica ministara u pismenim zahtjevima od 17. travnja, traže „mogućnost da nacionalne vlade u roku ograničenom na 30 dana ponovno uvedu kontrole na svoje unutarnje granice, ukoliko jedna od zemalja partnera ne bude ispunjavala obveze iz sporazuma vezanog za čuvanje granica“. Do sada je naime bilo tako da je samo Europska komisija imala pravo u slučaju povećane „navale“ na određene granice uvesti privremene kontrole. No prijedlog Francuske i Njemačke sadrži mogućnost samostalnog odlučivanja pojedinih vlada zemalja članica EU-a. I upravo ova moć odlučivanja nacionalnih vlada je sporna točka u diskusijama. Usprkos otporu zemalja članica, Europska komisija želi i dalje zadržati svoje dosadašnje pravo kao posljednje i odlučujuće instance po ovom pitanju.

Kako navodi njemački dnevnik, zahtjev dvojice ministara izazvao je u krugovima visoke europske diplomacije veliko iznenađenje – pogotovo što se tiče Njemačke. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je u svojoj izbornoj kampanji ovaj korak, no iz Njemačke se do sada nisu čuli slični prijedlozi. Naprotiv, do sada nitko iz savezne vlade nije otvoreno iznio neke sumnje vezane za Šengenski sporazum.

Odluka najranije u lipnju

Prijedlog iz Pariza i Berlina, trebao bi biti razmotren slijedećeg četvrtka u Luxemburgu, na sastanku ministara unutarnjih poslova EU-a. Hoće li njihov prijedlog biti usvojen ili ne, odlučit će se međutim tek najranije u lipnju – navodi „Süddeutsche Zeitung“ pozivajući se na izjavu jednog zastupnika danskog predsjedništva Vijeća EU-a.

Bez granica od 1985. godine

Šengenski sporazum potpisan je 1985. godine. Svoje potpise su stavili predstavnici ondašnjih vlada Njemačke, Francuske, Belgije, Luksemburga i Nizozemske. U njemu su bili navedeni koraci postepenog ukidanja kontrola osoba na granicama između zemalja potpisnica. Naziv je dobio prema mjestu potpisivanja – Schengenu u Luksemburgu.

Danas „šengenski prostor“ okuplja 25 zemalja sa sveukupno više od 400 milijuna stanovnika. Granice se, osim u iznimnim slučajevima, više ne kontroliraju. Posljednji slučajevi su se dogodili prošle godine: Francuska je privremeno uvela kontrole osoba na svojim granicama prema Italiji kako bi zaustavila i vratila val izbjeglica iz sjeverne Afrike u Italiju a isto je učinila i Danska uvevši kontrole na graničnim prijelazima prema Švedskoj i Njemačkoj.

Autor: Željka Telišman (Süddeutsche Zeitung, dpa, qu/ se, afp)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

EP oštro napao postignuti dogovor o promjeni Schengena

Zastupnici Europskog parlamenta oštro su kritizirali zemlje članice i zatražili od njih da preispitaju svoju odluku prema kojoj europski… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 22.04.12. 11:04

pa ja sad su izvezli svoj KRS u druge zemlje i sada zatvaraju granice..


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.04.12. 12:54

Ujedinjena europa, da ali u siromaštvu. Nema zajedništva i u dobru i u zlu. Pitanje je tko je posijao zlo? Ta ista EU. http://sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


registracija
28/2/08

lepiaf, 22.04.12. 17:53

meni u evropi bas fino...


registracija
22/4/11

www, 23.04.12. 10:03

EU je samo uhljebljenje za gomilu političkih činovnika,
t.j. nesposobnih ljudi koji nikada nisu ništa u životu vrijedno nisu napravili niti postigli, sve dok se nisu učlanili u neku političku stranku i tako počeli određivati živote onih na čijoj grbači parazitski žive.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika