Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Dean Sinovčić

Ivan Perišić

Ja sam počeo pobjednički niz, a sad me ignoriraju

Nogometaš Ivan Perišic jedini je hrvatski reprezentativac koji ce proslaviti osvajanje nacionalnog prvenstva, no slavlje mu je zasjenila tuga jer vrlo malo igra za Borussiju iz Dortmunda, ali tvrdi da ga klub ne želi pustiti

'Nisam egoist, nego kad osjetim nepravdu odmah reagiram''Nisam egoist, nego kad osjetim nepravdu odmah reagiram'Bez obzira na to što velik broj hrvatskih reprezentativaca igra u nekim od najboljih zapadnoeuropskih klubovima, samo će jedan sa svojim klubom proslaviti osvajanje nacionalnog prvenstva, a to je 23-godišnji Ivan Perišić čija je Borussia iz Dortmunda ovogodišnji prvak Njemačke. Perišic bi trebao slaviti, ali kada smo ga prošlog tjedna nazvali radi razgovora za Nacional, lako je bilo osjetiti kako slavlje zbog osvajanja prvenstva zasjenjuje tuga zbog tek povremenog igranja za prvu momčad Borussie. Prije nešto više od mjesec dana već je u njemačkim medijima rekao kako je nezadovoljan statusom u klubu, čak najavio odlazak, da bi sada rekao: "Nisam direktno rekao da želim otići, ali je istina da nisam bio zadovoljan statusom. Mislim da u ovim godinama znam koliko mogu dati na terenu i znam da sam spreman, znam da dobro treniram. To se vidi, u Dortmundu svi vide moje kvalitete, ali nitko u posljednja dva, tri mjeseca nije želio pričati sa mnom o tome. Bilo mi je rečeno da se momčad ne mijenja sve dok pobjeđuje, ali nije istina da smo pobijedili u svim utakmicama jer smo nekoliko puta igrali neriješeno. Istina je da nismo u posljednjih sedam mjeseci izgubili, odnosno posljednjih 25 utakmica, ali je i istina da sam ja započelo taj niz. Odigrao sam četiri utakmice u prvoj postavi, od čega smo tri pobijedili. Time je započelo naš niz, nakon čega sam 13. listopada prošle godine dobio crveni karton protiv Werdera iz Bremena. To me bacilo u drugi plan, što već predugo traje. Ne razumijem to što mi nitko ništa ne govori. Svaki trener ima svoje igrače, svoje simpatije, svi znamo da za trenera nije svih 18 igrača jednako. No, trenutno sam u drugom planu, ali kada uđem onda napravim svoje. U 800 minuta, koliko sam igrao ove sezone, postigao sam sedam golova i imao pet asistencija, dok drugi imaju istu statistiku uz odigranih više od dvije tisuće minuta".


DOISTA, NIZ BORUSSIE iz Dortmunda ove je godine fascinantan. Nakon nešto slabijeg početka u prvih mjesec i pol dana prvenstva uslijedile su pobjede, Bayern iz Munchena pobijedili su dva puta u prvenstvu, a što je klub bolje igrao to je Perišić dobivao sve manje šanse. "Nisam tražio razgovor, nema smisla sada kada klubu sve ide super. Treneru se ne može ništa prigovoriti jer stalno pobjeđujemo, zato treba izdržati još tri tjedna pa ćemo vidjeti što mi je najbolje za karijeru. Mislim da nema šanse da me puste iz kluba, racunaju na mene za sljedeću sezonu. Čujem glasine kako govore da sam im prevažan igrač, ali nitko sa mnom direktno nije razgovarao. Što je - tu je", rekao nam je Perišić. Jurgenu Kloppu, 45-godišnjem treneru Borussie, ne može se ništa prigovoriti. Otkako je 2008. godine postao trener ovog kluba, sve se promijenilo pa je tako Borussia i prošle i ove godine postala prvak Njemačke. "Prije četiri godine klub je bio pred bankrotom, igrači su previše plaćani i tada su sportski direktor Michael Zorc i trener Klopp odlučili povući crtu, krenuti ispočetka s mladim igračima, što iz svog pogona, što kupljenima. Nakon tri godine to se pokazalo ispravnim potezom jer je Borussia Dortmund lani, nakon devet godina, postala prvak Njemačke, a sada je to ponovila", kaže nam Perišić. Klub se odlučio na mlade igrače te su kupljeni Kevin Grosskreutz iz Rot Weiss Ahlena, Sven Bender iz 1860 Munchena, Lucas Barrios iz Colo Cola i Mats Hummels iz Bayerna; osim Barriosa, sve 20-godišnjaci. Zatim su u prvu momčad uvedeni Mario Götze, kapetan mlade reprezentacije Njemačke, i Nuri Sahin, koji je prošle godine prodan Realu iz Madrida. Kupnjom Shinjia Kagawe, Łukasza Piszczeka i Roberta Lewandowskog Borussia je prošle godine postala prvak, a trend kupovanja mladih igrača nastavljen je i nakon toga jer je prošlog ljeta kupljen Perišić te još nekoliko mladih igrača.

"Klopp je doveo pet, šest mladih igrača jer Borussia ima jaku skautsku organizaciju koja prati nogometaše po cijelom svijetu. Napravi se selekcija zanimljivih nogometaša od čega se na kraju suzi izbor na one koje odluče kupiti, pri čemu Klopp amenuje taj odabir. Ja sam najbolji primjer njihovog rada, klub me pratio dvije godine, nisu me gledali u dvije ili tri utakmice pa su na brzinu donijeli odluku", tvrdi Perišić.

Slavlje Perišića i suigrača nakon subotnje utakmiceSlavlje Perišića i suigrača nakon subotnje utakmiceIAKO SADA IGRA u najboljem njemačkom klubu, Perišić je prije pet godina prošao nogometnu golgotu jer mu sa 17 godina, kao jednom od najboljih mladih igrača Hajduka, nije bio ponuđen profesionalni ugovor. S druge strane, ponuda od europskih klubova nije nedostajalo. "Bio sam na probi u Francuskoj i u Belgiji, mogao sam birati između četiri, pet klubova. Cijela obiteljje sjela za stol i odlučili smo se za Francusku, za klub Sochaux. Bio sam pri kraju srednje škole i to nije bio problem", prisjetio se Perišić koji ni dan danas ne može prežaliti to što nije dobio pravu priliku u Hajduku. "Bio sam u Hajduku u prvoj ekipi i uhvati me nostalgija kada se sjetim da nisam odigrao utakmicu za Hajduk, ali ima vremena, ima i utakmica i sezona ispred mene. Jednog dana ću se vratiti i zaigrati za Hajduk, ali ne znam kada". Sezona i pol u Sochauxu nije bila dobra te je posuđen u belgijski klub Roeselare, gdje je igrao dobro tako da ga je u ljeto 2009. godine kupio belgijski klub Brugge. U drugoj sezoni Perišić s 22 gola postao je najbolji strijelac lige te najbolji nogometaš po izboru kolega nogometaša. "Belgija je idealna stepenica za mladog igrača da se nakon hrvatske lige probije do jačih. Ima četiri, pet odličnih klubova koji svake godine igraju u Kupu UEFA, a Standard iz Liegea igrao je prije dvije godine i Ligu prvaka, kao i Genk ove godine. To je dobra liga za mladog igrača, da odradi jednu ili dvije godine i nakon toga ide dalje", smatra Perišić kojeg je nakon toga tražio velik broj najboljih europskih klubova.

"Istina je, imao sam ponuda iz Italije, Francuske, Španjolske i Engleske, to nije bio Tottenham kao što se pisalo. Imao sam desetak opcija na papiru, a kako je moja bila zadnja tako sam želio potpisati prije okupljanja reprezentacije za utakmicu protiv Gruzije kod kuće u Splitu početkom lipnja prošle godine. Borussija me pratila dugo, željeli su da što prije potpišemo ugovor. Pratio sam Borussiju posljednja dva mjeseca prošle sezone, vidio sam slavlje navijača kada su postali prvaci Njemačke i nisam mogao ostati hladan na tu publiku i na taj stil igre kojim dominiraju mladi igrači. Smatrao sam da se najbolje mogu prilagoditi toj ekipi i nisam pogriješio. Na početku sezone sam rekao kako želim biti prvak s Borussijom i pogodio sam. Samo se nadam da će se moja minutaža popraviti. Nije ta minutaža loša, ali to nije ono što želim", ponovno se požalio Perišić koji i te kako dobro zna noviju povijest Borussije. "Otkad znam za njemačku ligu, znam za navijače Borussije iz Dortmunda. Sjećam se finala Lige prvaka između Borussije i Juventusa iz 1997. godine, sjećam se onih njihovih zeleno-fluorescentnih dresova kada su pobijedili Juventus za koje je tada igrao Alen Bokšić. Od tada znam za klub, znam za povijest njihovih navijača kao jednih od najboljih".

POČETAK PERIŠIĆA u Borussiji nije bio najbolji, a to i sam priznaje: "Mislio sam da ću se lakše priviknuti na njemačku ligu, ali mi je na kraju trebalo tri do četiri mjeseca kako bih uhvatio ritam, kako bih se naviknuo na taktiku, defanzivni rad, mentalitet i tako dalje. Sad točno znam što trener želi od mene tako da to više nije problem". Kada smo mu rekli da je defanzivna igra bila, prema mišljenju njemačkih nogometnih komentatora, njegova slaba strana, odgovorio je: "Nije da nisam igrao defanzivno, radi se o tome da se u Belgiji igra drugačije. Igra se otvorenije i manje pažnje se posvećuje defanzivi. Club Brugge je igrao napadački, momčad je bila orijentirana prema naprijed, dok se u Borussiji mora igrati u dva pravca, i naprijed i nazad. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da se prilagodim, sada je sve OK". Ono što mu se zamjeralo prije dolaska u Borussiju bio je njegov temperament. Pomoćni trener belgijskog Roselarea Nico van der Donck izjavio je kako je Perišić tvrdoglav i ponekad ne prihvaća kritiku, dok je u veljači prošle godine belgijski list De Standaard objavio tekst u kojem je pisalo kako je Perišić egoist koji ne pozdravlja navijače, a na sve to nadovezao se incident kada je na utakmici Club Bruggea protiv Germinal Beerschota ošamario suigrača Jeroena Simaeysa.

"Svako ima svoje mišljenje o tome. Kada osjetim nepravdu, odmah reagiram i mislim da je to normalno. Ako čovjek trpi u sebi, to nije dobro", komentirao nam je Perišić. Potpisao je za Borussiju i igrao prošle sezone u Ligi prvaka, za što kaže: "To je san svakog mladog igrača. Ja sam sa sedam godina počeo gledati svaku utakmicu, svakog utorka i srijede. Nakon europskog i svjetskog prvenstva i igranja za reprezentaciju, nema ničeg većeg od toga, iako je Borussia bila posljednja u svojoj skupini. Već prije potpisa za Borussiju, izbornik Slaven Bilić pozvao ga je u reprezentaciju. "Više od godinu dana prošlo je otkako me izbornik Bilić pozvao u reprezentaciju za prijateljsku utakmicu protiv Češke. Nije me iznenadio poziv jer sam, dok S trenerom Jurgenom Kloppom i mladim suigračima BorussijeS trenerom Jurgenom Kloppom i mladim suigračima Borussijesam igrao u Bruggeu, postizao puno golova i bilo mi je bitno dobiti šansu u reprezentaciji. Međutim, nisam očekivao da će me na utakmici u Gruziji u kvalifikacijama za europsko prvenstvo postaviti kao prvu zamjenu, u jednoj od najvažnijih utakmica za hrvatsku reprezentaciju. Time mi je dao do znanja da računa na mene. Prva utakmica u kojoj sam započeo u prvih jedanaest bila je lani u ožujku u Parizu, prijateljska utakmica sa Francuskom. To neću nikada zaboraviti". Malo je nedostajalo da ta utakmica za Perišića postane nezaboravna zbog loma noge jer je u 32. minuti Florent Malouda đonom grubo nagazio na njegovu lijevu potkoljenicu.

"Poslije utakmice pogledao sam snimku, dragom Bogu mogu zahvaliti što me spasio u toj situaciji. To je bilo brutalno, sudac je to vidio a nije svirao niti prekršaj, niti mu je dao žuti karton". U Dortmundu se slavi druga titula prvaka, naslađuju se zbog pobjede nad Bayernom, klubom koji u Njemačkoj nije omiljen i koji ima sličan status kao i Dinamo u Hrvatskoj, najbogatiji su i kupuju sve što vrijedi u Njemačkoj. "Što se tiče Bayerna, poznato je da 90 posto onih nogometaša koji nešto naprave u njemačkoj ligi na kraju završe u Bayernu. Moguće je da ljudi zbog toga osjete averziju prema Bayernu, dok s druge strane više cijene uspjeh momčadi kao što je Borussia koja se temelji na mladim igračima koje klub uspijeva zadržati na okupu", tvrdi Perišić. Navijači slave, ali igrači znaju da ih uskoro čeka dva tjedna priprema za finale njemačkog kupa koje će se 12. svibnja igrati protiv, ponovno, Bayerna. "Kup je klubu izuzetno važan jer ga dugo nisu osvojili, gotovo da je klubu ove godine bilo važnije osvojiti kup a ne prvenstvo. Probat ćemo uzeti i jedno i drugo". Dok je igrao u Bruggeu, tvrdio je da postiže pogodak svaki puta kada ga gledaju majka i sestra. Tko ga sada gleda u Dortmundu? "Dok sam igrao u Bruggeu, živio sam s obitelji u Francuskoj i putovao pola sata do Bruggea tako da je obitelj gledala skoro svaku moju utakmicu u Bruggeu. I sada putuju iz Francuske u Dortmund, nisu daleko, riječ je o 300 kilometara i često dolaze moje utakmice. Ako mi išta treba, dođu i pomognu mi. Moja djevojka je nedavno završila fakultet, nakon čega se preselila u Dortmund tako da sada živi sa mnom", objasnio nam je Perišić, ne želeći reći u kojem gradu u Francuskoj živi njegova obitelj.

NAKON FINALA NJEMAČKOG kupa slijedi europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini, prvenstvo na koje se reprezentacija jedva plasirala. To je bio niz loših utakmica u kvalifikacijama i jedna dobra, ona protiv Turske, koja je bila dovoljna za plasman. "Kada pogledam snimke kvalifikacijskih utakmica, recimo one u Grčkoj, izgleda kao da smo se bojali igrati. Imali smo sve u svojim rukama, Grci su bili preloši, nitko od njih nije se ni pokušavao nadigravati, a onda smo primili dva gola zbog naših gluposti. Nisu Grci krivi što smo igrači tako loše, nego mi sami. Sve utakmice koje smo izgubili, gubili smo našom greškom, samo nas je Švedska nadigrala. Mi gore od toga ne možemo". T eriječi nisu neka utjeha pred utakmicu protiv najboljih na svijetu, što je reprezentacija Španjolske. "Igra protiv najboljih na svijetu može biti samo motivacija više. Kada sam bio u Bruggeu igrao sam protiv Valencije za koju su tada igrali reprezentativci Mata, Villa i David Silva i stvarno mi je bio gušt i velika motivacija. Nisam se bojao uzeti loptu i odigrati nešto. Mislim da ćemo biti pravi protiv Španjolske".

Vezane vijesti

Perišić: Ako zadržimo razinu kao protiv Irske, sve je moguće

Perišić: Ako zadržimo razinu kao protiv Irske, sve je moguće

Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Perišić iznio je za službenu stranicu UEFA-e dojmove o svom premijernom nastupu na Euru. Upravo je Perišić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika