Objavljeno u Nacionalu br. 858, 2012-04-24

Autor: Marko Biočina

Pomoć iz Haaga

Tomislav Karamarko dobio neizravnu podršku Ante Gotovine u borbi za čelno mjesto u HDZ-u

Tomislav Karamarko u društvu Gotovinine supruge DunjeTomislav Karamarko u društvu Gotovinine supruge DunjeO novom predsjedniku ili predsjenici HDZ-a možda će odlučiti članovi stranke, no sve je jači angažman raznih poznatih osoba desne političke provenijencije koji uopće nisu članovi stranke. Tako je prvo svoju viziju novog stranačkog vodstva iznio pisac Ivan Aralica, a čini se kako je sada Tomislava Karamarka podržao i general Ante Gotovina. Taj zaključak proizlazi iz prošlotjednog susreta Karamarka s Gotovininim kumom Željkom Dilberom. Kako je Dilber ispričao za Jutarnji list, Karamarka smatra jedinim čovjekom koji može stvarno, a ne samo deklarativno reformirati HDZ. Iako tvrdi da je to samo njegov osobni stav, te kako o izborima u stranci uopće nije razgovarao s Gotovinom, mnogi ovaj medijski istup smatraju jasnim pokazateljem generalove naklonosti. Uostalom, Dilber već godinama u Hrvatskoj figurira kao Gotovinin neslužbeni glasnogovornik.

Iako general u pravilu izbjegava bilo kakve političke istupe, ako se odluči bilo kakvu poruku hrvaskoj javnosti, nju prenosi upravo Dilber. Tako je primjerice bilo prije nekoliko mjeseci kad je Gotovina uoči referenduma podržao ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Iako njegova podrška u formalnom smislu Karamarku ništa ne donosi, u simboličnom smislu ona je vrlo vrijedna. Dio članova HDZ-a nikad nije Karamarku ulogu koju je navodno, kao šef Protuobavještajne agencije odigrao pri hvatanju Gotovine 2005. godine. Dilberove izjave stoga bi mogle znatno utjecati na poboljšanje njegovog rejtinga. S druge strane, te izjave mogu se smatrati novim pokazateljom kako će izbori u HDZ-u polako iz stranačkog prerastaju u nacionalni događaj u kojem se ne bira samo novi šef HDZ-a, već novi predvodnik hrvatske desnice.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
24/2/12

leonarda, 24.04.12. 08:49

Tomislav Karamarko je nesposobni povjesničar kojeg je naš hudi hrvatski slučaj zatekao na najodgovornijim mjestima u državi i trebalo bi mu dati nogu u dupe, a ne pustiti ga da se s nama zaza, odnosno da nas zezao najavama borbe protiv komunističkih zločinaca za vrijeme svoje funkcije ministra polocije, a sada opet nas tovi sa nekim svojim jadnim idejama i uvjerenjima da je on najbolji predsjednik za HDZ.


registracija
23/2/12

cookiese, 24.04.12. 14:38

Biografija od Karamarka jako je zanimljiva i u njoj se svašta može naći od toga da je bio u UDBI pa onda da je za nju švercao drogu poslije i obogaćeni uran.Pa se malo smirio i za nagradu je dobio dužnost u kojoj je provodio vrijeme kao desna ruka Mesiću.Poslije toga najedanput dobio je prosvjetljenje i najedanput je postao HDZ-ovac.Tako je bio glavni milicajac u doba Sanadera,a poslije toga bio je desna ruka brigadirke Jace.Sa ovakvim krasnim životopisom može se iščitati samo to da je njemu važnije njegova karijera nego uvjerenje da ne govorim o stranci ili o HDZ-u.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika