27.04.2012. / 08:32

Autor: Deutsche Welle

Isplovili hrvatski pirati

Na tragu zapadnoeuropskih piratskih stranaka, novoosnovana takva organizacija u Hrvatskoj također će u prvom plan svog djelovanja imati simultanu obranu internetskih sloboda i razvoj demokracije općenito

Bojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović, osnivači hrvatske piratske strankeBojan Kopitar, Ivan Voras i Dario Vidović, osnivači hrvatske piratske strankePiratska stranka, nesumnjivi hit na europskoj političkoj sceni posljednjih godina, konačno je sredinom travnja registrirana i u Hrvatskoj. Konačno, naime, budući da je i sam formalni postupak registracije neko vrijeme zapinjao u tipičnim labirintima inertne hrvatske birokracije. Istodobno, sestrinske joj partije u nekim zapadnim državama, već su polučile zavidne izborne rezultate.

Novoj stranci u Hrvatskoj predstoji razdoblje intenzivnog unutarnjeg organiziranja i strukturiranja za pokušaj osvajanja vlasti. No, paralelno s tim, napreduje proces njezina povezivanja sa svojevrsnom "piratskom internacionalom" - na sastanku Međunarodne piratske stranke, u Pragu 16. travnja, sudjelovali su i hrvatski predstavnici, kao supotpisnici međunarodne deklaracije. Zajednički cilj je, podsjećamo, što uspješnija kampanja za ulazak u Europski parlament 2014. godine. Hrvatski "pirati" također surađuju sa stranačkim kolegama iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Srbije, itd.

Vrijeme je za pravu demokraciju

Povodom samog osnivanja Piratske stranke Hrvatske i službenog početka njezina rada, razgovarali smo s Dariom Vidovićem, jednim od osnivača; točnije, članom Osnivačkog odbora PSH. Doznali smo tako da se rad na uspostavi stranačke infrastrukture odvija u skladu s participativno-demokratskim načelima stranke, koja ujedno izražavaju temeljni društveni interes i kontekst djelovanja te organizacije.

"Naša je želja unaprijediti demokraciju, kojoj su neophodne određene izmjene da bi profunkcionirala u smislu onoga što ta riječ uopće znači - u smislu vladavine naroda. Drugim riječima, potrebno je osigurati provođenje narodne volje u institucijama vlasti, učiniti vlast transparentnijom i pokrenuti mehanizme djelotvornijeg utjecaja naroda na njegove zastupnike koji sada, nakon izbora u četverogodišnjemu mandatu, tek deklarativno odgovaraju onima koje predstavljaju, ali ne i stvarno", rekao je Vidović za Deutsche Welle. Taj se rezon Piratske stranke, dakle, teško dade odvojiti od samoga internetskog njezina ishodišta. Piratska je stranka na određeni način započela svoje djelovanje s temama obrane sloboda na webu, kao i njegove dostupnosti te revidiranja autorskih prava koja su vezana uz tu problematiku, pa sve do prosvjetiteljske afirmacije znanja kao javnog dobra.

Infrastruktura po uzoru na Nijemce

Praktična kombinacija interneta i participativne ili direktne demokracije, kao fluidnijih modela od predstavničke, tj. parlamentarne, leži u činjenici da internet omogućuje i znatno veću horizontalnu povezanost društva, i tehnološki put za prijenos odluka iz baze prema zakonodavnim i izvršnim tijelima. A to podrazumijeva istinsku društveno-političku reformu na valu informatičko-tehnološke revolucije, u smjeru nečeg što se već uobičajeno naziva e-demokracijom.

Prema riječima našeg sugovornika, hrvatski su se "pirati" u svom inicijalnom radu ugledali na kolege iz Njemačke. Utoliko će im prvi zadatak pri daljnjem organiziranju biti uspostava lokalnih ogranaka s programima prema specifičnim prilikama; dosad su izgrađeni tek regionalni centri (Split, Rijeka, Osijek i, dakako, Zagreb) i nekolicina mjesnih (Poreč, Karlovac, itd.). Dosadašnji koraci PSH-a mogu se vidjeti na mrežnim adresama www.pirati.hr (blog), forum.pirati.hr (forum), wiki.pirati.hr (wiki) i Facebook-stranici "Piratska stranka Hrvatske". "Tek se omasovljujemo, uključeno je par stotina aktivista, s užom jezgrom od dvadesetak najangažiranijih. Zaokupljeni smo izradom novog statuta, nakon onoga preliminarnog koji je još na snazi, i programa stranke. U perspektivi nam je namjera i povezivanje s raznim drugim udrugama koje su zainteresirane za razvoj demokracije i opći društveni napredak", kaže Dario Vidović.

Društveni značaj novih tehnologija

Buduća iskušenja stranke "pirata" u Hrvatskoj vjerojatno neće biti u velikoj mjeri drukčija od onih po ostalim europskim državama. Strankama koje polaze od užeg interesnog žarišta – bez obzira na konačni horizont – prijeti konkurencija u vidu posvajanja njezinih partikularnih inovacija. No, i to bi bio uspjeh, ako uspješnost mjerimo društvenim efektom iole unaprijeđene demokracije. Ipak, zasad je sigurno barem to da piratske stranke imaju bitnu prednost: prve su spoznale praktičnu moć internetske povezanosti i uvjetovanosti društva u krajnje specifičnom, a progresivnom političkom pogledu. S tom vrijednom društvenom svrhom na umu, svakako valja pozdraviti i isplovljavanje hrvatskih "pirata" na otvoreno more delikatne stranačke prakse.

Autor: Igor Lasić

Deutsche Welle

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 27.04.12. 09:54

Laburiste simpatiziram a kad čujem vas onda ćemo vidjeti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika