09.05.2012. / 19:38

Autor: Hina

Probiotici s antibioticima dobra su kombinacija

Uzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima može pomoći izbjegavanju neugodnih nuspojava liječenja poput dijareje, pokazalo je američko istraživanje.

Trebalo bi kombinirati terapijuTrebalo bi kombinirati terapijuUzimanje probiotika tijekom liječenja antibioticima može pomoći izbjegavanju neugodnih nuspojava liječenja poput dijareje, pokazalo je američko istraživanje.

Stručnjaci su proučili dosadašnja istraživanja koja su se bavila učinkom 'dobrih bakterija' na zdravlje i utvrdili su da su bolesnici koji su uzimali probiotike u obliku kapsula ili u jogurtu imali 42 posto manje izglede za pojavu proljeva tijekom antibiotske terapije ako su istodobno uzimali i probiotike.

Prosječno jedna četvrtina do jedne trećine osoba dobije dijareju tijekom liječenja antibioticima jer oni, osim što uništavaju uzročnike bolesti, istodobno uništavaju i normalnu bakterijsku floru u probavnom sustavu.

Probiotici su dobre bakterije koje po mišljenju znanstvenika mogu zamijeniti dio normalne crijevne flore koju antibiotici posebno oni širokog spektra djelovanja unište. "Vrlo je vjerojatno da probiotici počinju obnavljati normalnu bakterijsku floru u probavnom sustavu", kazala je Sydne Newberry iz korporacije Rand u Santa Monici, Kalifornija, koja je vodila istraživanje.

Prema rezultatima objavljenima u časopisu američkog liječničkog udruženja Jama, oko 12 tisuća pacijenata u nekoliko je istraživanja bilo podijeljeno u tri skupine od kojih je jedna dobivala probiotike, druga je dobijala kapsule bez aktivnih tvari, a treća nije dobijala ništa. Utvrđeno je da su pacijenti koji su uzimali probiotike imali oko 40 posto manje izglede dobiti dijareju kao nuspojavu antibiotske terapije.

Vezane vijesti

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Mit da antibiotici liječe prehladu i dalje živi

Četvrtina ljudi u Britaniji pogrešno vjeruje da antibiotici liječe kašalj i prehladu, iako oni ne djeluju na viruse koji uzrokuju većinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika