11.05.2012. / 11:35

Autor: Bojana Križić

U Kinu Europa od 20. do 26. svibnja

Jewish Film Festival u znaku tolerancije

Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja je tolerancija, a ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom jest to što popratnim predavanjima i radionicama dopire do najšire publike svih životnih dobi.

Šesto izdanje Festivala židovskog filma Zagreb održat će se od 20. do 26. svibnja u zagrebačkom kinu Europa. Šestu godinu zaredom ovaj festival filmom educira domaću publiku o židovskoj kulturi i Holokaustu te zagovara multikulturalni dijalog i zajedničke vrijednosti kao temelj uspješnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima. Tematski fokus ovogodišnjeg izdanja je tolerancija, a ono što ovu manifestaciju čini jedinstvenom jest to što popratnim predavanjima i radionicama dopire do najšire publike svih životnih dobi.

54 filmska naslova - dokumentarci, kratkiši i cjelovečernji filmovi

Filmski program ove godine uključuje 54 filmska naslova: dokumentarne, kratkometražne i dugometražne igrane filmove te jedan dugometražni animirani film. U dokumentarnom će programu, među ostalim naslovima, biti prikazan film 'Nickyjeva obitelj' slovačkog autora Mateja Minača – riječ je o iznimnoj priči Britanca Nicholasa Wintona koji je neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata organizirao spašavanje 669-ero češke i slovačke djece. Ovaj film ujedno je i posljednji uradak iz Minačeve trilogije inspirirane spomenutim događajem. Film je nagrađen brojnim priznanjima, uključujući nagradu publike u Karlovym Varyma, nagradu za najbolji dokumentarac na festivalu u Montrealu te nagradu na Jewish Film Festivalu u Velikoj Britaniji. 'Everest: Uspon za mir' američkog redatelja Lancea Trumbulla je inspirativan dokumentarni film: sniman u Nepalu, Tibetu, Izraelu, Palestini, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i SAD-u, prati spektakularno putovanje devetero „penjača za mir“ različitih vjera i kultura na vrh najviše planine na svijetu. 'Dragocjeni život' je dokumentarna priča izraelskog dopisnika iz Gaze, Shlomija Eldara, o četveromjesečnom Palestincu kojem je neophodna transplantacija koštane srži, a koju je moguće obaviti isključivo u izraelskoj bolnici. Film je ovjenčan posebnim priznanjem žirija na Međunarodnom festivalu u Jeruzalemu te nagradom za najbolji dokumentarac Izraelske filmske akademije. Festivalski večernji termini rezervirani su za dugometražne igrane filmove: njemački film 'Izgubljeno vrijeme' redateljice Anne Justice neobična je ljubavna priča smještena u 1944. godinu, a govori o bijegu zatvorenika i njegove židovske djevojke iz njemačkog logora u Poljskoj. Film je osvojio nagradu publike na Beyond Film Festivalu u San Franciscu. Američki film 'Dug', uspješnog redatelja Johna Maddena ('Zaljubljeni Shakespeare', 'Dokaz', 'Marigold Hotel'), donosi priču o troje umirovljenih agenata izaelske tajne službe Mossad koji su se proslavili tijekom tajne misije 1965. kada su u Istočnom Berlinu tragali za nacističkim ratnim zločincem. Vrhunsku glumačku ekipu predvode Helen Mirren i Tom Wilkinson, dok je uspješna glumica mlađe generacije Jessica Chastain za odigranu sporednu ulogu nagrađena na čak desetak filmskih festivala diljem SAD-a.

Ulaz na filmski program, radionice i izložbe je slobodan. Festival organizira samostalna neprofitna udruga „Festival suvremenog židovskog filma“ iz Zagreba.

Workshops za one koji žele znati više

Uz filmski program, festival uključuje niz popratnih sadržaja: International Talent Workshop međunarodna je edukativna filmska radionica u sklopu koje će petu godinu zaredom desetero odabranih mladih filmaša iz cijeloga svijeta u razdoblju od 17. do 26. svibnja pod mentorstvom međunarodnih i domaćih filmskih stručnjaka snimiti dva kratkometražna filma. Spomenuti radovi bit će prikazani u sklopu festivala u subotu 26. svibnja u 19 sati u kinu Europa.

Program "Edukacijska jutra" pokrenut je s ciljem da se učenicima i studentima približi tragedija Holokausta te da ih se kroz tu prizmu poduči o vrijednosti tolerancije i prihvaćanja različitosti. U prve tri godine spomenuti program okupio je više od četiri tisuće mladih. Ovogodišnji program uključuje dva edukacijska jutra: 21. svibnja u 12 sati u kinu Europa održat će se program pod vodstvom Johanna Chapoutota, nagrađivanoga francuskog stručnjaka za povijest nacionalsocijalizma te predavača na sveučilištu u Grenobleu. Isječcima iz dokumentarnih i igranih filmova Chapoutot će pokazati u kojoj je mjeri nacističko vodstvo koristilo filmski medij kao propagandno sredstvo te kako se kritičkim promatranjem tako snimljenih filmova može razotkriti manipulacija gledatelja i spriječiti širenje nacizma. Spomenuti program namijenjen je učenicima drugih, trećih i četvrtih razreda srednjih škola te studentima.

Drugo edukacijsko jutro održat će se 24. svibnja u kinu Europa u 12 sati, a namijenjeno je učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola. Njima će biti prikazan film 'Posljednji let Petra Ginza', inspirativna priča o mašti i kreativnom izričaju dječaka u zloglasnom logoru Theresienstadt. Poslije filma uslijedit će predavanje Branka Lustiga, počasnoga predsjednika festivala i dvostrukoga dobitnika Oscara, u sklopu kojega će biti govora o njegovu iskustvu u koncentracijskim logorima Auschwitz i Berg-Belsen. Festivalski program i ove će godine uključiti nekoliko izložba te raznovrsan glazbeni program, koji će ponuditi široki spektar glazbenih žanrova – od etna, klezmera i jazza do elektronike.

Vezane vijesti

Promocija trećeg, tiskanog izdanja časopisa Filmonaut

Promocija trećeg, tiskanog izdanja časopisa Filmonaut

U ponedjeljak, 20. lipnja u zagrebačkom Kinu Europa u 20 sati održati će se promocija trećeg izdanja filmskog časopisa Filmonaut, ovoga puta u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika