15.05.2012. / 16:12

Autor: Hina

Prvi svjedoci na suđenju za Fimi media tek 18. lipnja

Suđenje u slučaju "Fimi media" u kojemu se među ostalima tereti i donedavna vladajući HDZ te njegov bivši čelnik i premijer Ivo Sanader i danas je nastavljeno čitanjem dokumentacije iz sudskog spisa kojom USKOK želi dokazati optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtaka te punjenje stranačkog "crnog fonda".

Optuženi u slučaju Fimi mediaOptuženi u slučaju Fimi mediaSuđenje u slučaju "Fimi media" u kojemu se među ostalima tereti i donedavna vladajući HDZ te njegov bivši čelnik i premijer Ivo Sanader i danas je nastavljeno čitanjem dokumentacije iz sudskog spisa kojom USKOK želi dokazati optužbe za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtaka te punjenje stranačkog "crnog fonda".

Među brojnim pročitanim dokumentima su i podaci s bankovnih računa prvooptuženog Sanadera te članova njegove obitelji kojima je, kao i bivšem premijeru, blokirana imovina zbog sumnje da su na nezakonit način samo u aferi "Fimi medija" stekli 15-ak milijuna kuna.

Pročitani su i dokumenti o osnivanju tvrtki "Alia savjetovanje" i "Perbujac" koje je Sanader osnovao nakon odlaska iz politike, kao i potvrde Muzeja suvremene umjetnosti o preuzimanju na privremeno čuvanje gotovo 400 umjetnina zaplijenjenih iz Sanaderove privatne zbirke.

Među dokumentacijom priloženom u najopsežniji spis u povijesti hrvatskog pravosuđa nalaze se i računi "Fimi medije" s drugim tvrtkama i državnim institucijama, dokumentacija o njihovim poslovnim odnosima, razni ugovori te potvrde o pretragama stanova i poslovnih prostora optuženih u ovoj aferi.

Tu su i dokumenti o pretragama stanova članova Sanaderove obitelji, ali i čelnika javnih tvrtki koje su poslovale s "Fimi medijom", a kojima će se, kao i bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu suditi u izdvojenom postupku.

Očekuje se da će zbog više od 14 tisuća raznih dokumenata s ispitivanjem svjedoka nastaviti tek 18. lipnja.

Tvrdnje tužiteljstva da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a koji tvrde da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela.

No, iako se nisu nagodili s USKOK-om krivnju su po svim točkama optužnice priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević koja je isplatnice i bilježnicu u kojoj je vodila osobnu evidencije prije uhićenja zakopala u dvorištu obiteljske kuće.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika