Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Maroje Mihovilović

Latino zvijezda ponovno u New Yorku

Jennifer Lopez: Povratak u Bronx

Snimajući spot za pjesmu 'I'm Gonna Be Alright' Jennifer Lopez izazvala opće slavlje na ulicama svoje rodne četvrti

Velik broj znatiželjnika okupio se prije nekoliko dana na uglu 124. ulice u newyorškom Harlemu da vide jednu od najpopularnijih stanovnica New Yorka, latino pjevačicu i glumicu Jennifer Lopez. Ona je posjetila Harlem da razgleda lokacije za snimanje svog novog videospota za pjesmu “I’m Gonna Be Alright”. Čim se pojavila, čuli su se uzvici oduševljenja, svi su prisutni bili iznenađeni njenim prisnim ponašanjem, ali i atraktivnim izgledom. I drugdje gdje se Jennifer Lopez pojavljuje u New Yorku posljednjih dana okupljaju se brojni znatiželjnici i poštovatelji te mlade Newyorčanke koja do prije nekoliko godina nije mogla ni sanjati što će značiti stanovnicima rodnog grada. Posebno su njome oduševljeni u njenom rodnom Bronxu, gdje je također posljednjih dana razgledavala lokacije za snimanje spota. Ondje su i posebno ponosni na nju, jer je Jennifer Lopez proslavila tu četvrt, gdje stanuju siromašniji građani New Yorka, gdje se rodila i provela mladost, kamo se, iako se zbog karijere preselila u Los Angeles, rado i često vraća.
Današnja velika zvijezda prije nekoliko dana žalila se kako je u mladosti nitko nije primjećivao pa se osjećala zapostavljenom: “Danas za mnom uzdišu muškarci, a djevojke me oponašaju, ali nije bilo tako dok sam odrastala. U školi nisam baš bila zapažena, nisam predvodila navijačice niti su mi se mladići udvarali. Imala sam prijateljice, ali sam bila u pozadini. Svaki razred ima svoje popularne djevojke, ali ja nisam bila među njima.”
Bila je odgajana vrlo strogo. Rodila se 24. srpnja 1970. na Castle Hillu u četvrti Bronx. Njezin otac David bio je računalni tehničar a majka Guadalupe odgajateljica u vrtiću. Ona je druga od tri kćeri, starija Leslie danas je kućanica (koja rado pjeva operne arije), a mlađa Lynda je voditeljica na newyorškoj radiopostaji WKTU.
I otac i majka rodili su se u Portoriku, emigrirali u SAD i upoznali se u New Yorku. Očeva obitelj ima stare portorikanske korijene, majčini roditelji onamo su se doselili iz Europe. Obitelj sa skromnim prihodima živjela je u Bronxu, četvrti gdje cvate kriminal, no njeni su roditelji marljivi doseljenici koji su napornim radom u SAD-u željeli stvoriti život za sebe i svoju djecu. Uvjereni katolici, tako su odgajali i svoje tri djevojčice. Jennifer Lopez 12 je godina pohađala katoličke škole, išla je u gimnaziju samo za djevojke. Ondje je naučila mnogo o samoprijegoru, radu i moralu, ali mnogo toga što je slušala, posebno o smjernosti, nije baš prihvatila. U školi se jako mnogo bavila sportom, igrala je softball, tenis, a postala je i dobra gimnastičarka, što joj je danas od velike koristi. Još dok je bila u školi bila je zamijećena zbog svog stasa pa su je na gimnastici dobila zbog toga prozvali La Guitarra.
Ona se vrlo mlada počela baviti glazbom, već s pet godina počela je uzimati lekcije iz pjevanja. Poslije se jako zainteresirala za moderni ples. Završivši gimnaziju upisala se na koledž, ali ga je nakon godinu dana napustila. Počela je raditi u odvjetničkoj kancelariji, no navečer je pohađala tečajeve plesa na Manhattanu. Njezina majka time nije bila zadovoljna, nikako nije željela prihvatiti njezinu odluku da napusti posao i uzme stipendiju jedne plesne škole, kako bi postala profesionalnom plesačicom. Zbog majčina prigovaranja odlučila je napustiti obiteljski dom. Preselila se na Manhattan i neko vrijeme spavala u plesnom studiju.
Početak u showbusinessu bio joj je jako težak. Isprva je nastupala kao plesačica i statistica u mjuziklima u New Yorku i na turnejama s američkim mjuziklima u Europi ili Japanu. Kad je pobijedila na nacionalnom izboru za plesačice koje će nastupati u popularnoj tv seriji “In Living Color”, što ju je za televiziju Fox producirao crni komičar Keenan Wayans, a u kojoj se prvi put proslavio i danas vodeći američki komičar Jim Carrey, preselila se 1990. u Los Angeles. Bila je zapažena kao plesačica u toj seriji, ali je željela prijeći među glumice. Wayans joj je savjetovao da malo pričeka, da stekne iskustvo kao plesačica, i ona ga je poslušala.
Početkom 90-ih napokon je dobila prve manje glumačke uloge u neuspjelim tv serijama “South Central”, “Second Chances” i “Malibu Road”. Serije su se brzo prestajale emitirati, ali ona je dobivala nove uloge, od kojih je najznačajnija bila u televizijskom filmu “Nurses on the Line: The Crash of Flight 7”, u kojem je glumila medicinsku sestru.
Prvu filmsku ulogu dobila je 1995. u filmu “Mi familia” Gregoryja Nave, kronici nekoliko generacija jedne hispanske obitelji u SAD-u. Tu je bila jako zapažena pa je dobila nove uloge, prvo u filmu “Money Train” s Wesleyjem Snipesom i Woodyjem Harrelsonom, a potom je 1996. dobila uloguu komediji “Jack” Francisa Forda Coppole, gdje joj je partner bio Robin Williams, iako su za tu ulogu konkurirale i afirmirane Ashley Judd i Lauren Holly.
Napokon je nastupila u filomu “Selena”. Iako joj je Gregory Nava bio sklon, ipak su se producenti dugo kolebali jer je bila relativno neiskusna, a i nije sličila Seleni. Bilo je primjedbi da Jennifer Lopez ne može igrati Selenu jer je rodom iz New Yorka i besprijekorno govori engleski. Bilo je čak i primjedbi da ima – preveliku stražnjicu.
Napokon je dobila ulogu i bila jako zaslužna za uspjeh filma koji joj je donio velik honorar, popularnost i pohvale kritičara, čak i nominaciju 1997. za Golden Globe. Tim filmom postala je zvijezda. Poslije je pričala da je snimajući film i proučavajući Selenin život mnogo od nje naučila, posebno kako treba biti dobrohotan prema obožavateljima, jer su oni “za pjevača najvažnija stvar”.
Slijedile su nove uspješne filmske uloge. Počela je i pjevati u trenucima kad je latino glazba imala sve više uspjeha. U lipnju 1999. objavila je CD “Out on 6” s pjesmama koje su imale izvjesni latino ugođaj, ali su bile vrlo moderne, a ona ih je izvodila na engleskom jeziku. Izdan je i efektan videospot za glavni hit s tog CD-a “If You Had My Love” u kojem ona pokazuje i svoje plesačke kvalitete. Ta se pjesma popela na prvo mjesto rang-liste poznatog američkog časopisa Billboard. Mnogi su se pitali što znači naziva albuma “Out on 6”, a ona je rekla da je taj album posvetila liniji newyorške podzemne željeznice kojom se vozila od Bronxa do Manhattana.
Jennifer Lopez danas zbog poslovnih razloga živi u Los Angelesu, no vrlo se rado nakon svojih velikih uspjeha na filmu i u glazbi vraća u rodni New York, posebno u Bronx, gdje su je prihvatili kao superzvijezdu a tamošnji joj stanovnici sve opraštaju, čak i skandale koji su joj, kao onaj sa tajanstvenom pucnjavom u jednom newyorškom diskoklubu 1999., zbog kojeg je njezin ondašnji mladić, rapper Sean Puff Daddy Combs, 2001. završio na sudu. Svaki put kad se pojavi u Bronxu izaziva oduševljenje, kao i ovih dana.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika