21.05.2012. / 13:15

Autor: Hina

Tadić odbacio krivnju za "spašavanje" Glavaša na Vrhovnom sudu

Osječki poduzetnik Drago Tadić danas je kazao da se ne osjeća krivim za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Drago TadićDrago TadićOsječki poduzetnik Drago Tadić danas je kazao da se ne osjeća krivim za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Nakon što mu je na zagrebačkom Županijskom sudu pročitana optužnica, Tadić je kazao da se ne osjeća krivim i da nije "ta osoba", koja se u optužnici navodi kao organizator kriminalne grupe.

Inače, Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Tadić, međutim, nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. No, ponudu tužiteljstva prihvatili su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

USKOK Tadića tereti da je optuženike, koji su se nagodili s USKUK-om okupio u skupinu, koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

Tužitelj Tonči Petković kazao je da će tijekom suđenja tvrdnje iz optužnice, među ostalim, dokazati tajnim snimkama telefonskih razgovora Tadića s navodnim članovima skupine te ispitivanjem 22 svjedoka među kojima je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković, pak, tvrdi da USKOK ničim nije dokazao da je upravo Tadić organizator skupine te da je u cijelom slučaju bio zadužen tek za prikupljanje nekih informacija. Tvrdi da nije kontaktirao niti s jednim sucem ili zaposlenikom Vrhovnog suda. "Cijelo postupanje ostalo je u sferi pripremnih radnji za davanje mita, što nije kazneno djelo", kazala je Sloković.

Izlazeći iz sudnice Tadić je prokomentiraio kako će se tijekom suđenje doznati tko je zapravo mozak ove operacije jer on to nikako nije.

Branimir Glavaš, zbog kojega je Tadić navodno pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.

Suđenje se nastavlja preslušavanjem USKOK-ovih snimki.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
15/6/12

alians, 15.06.12. 12:57

bilo bi smijesno da nije zalosno.....
samo se pitam sta na sve ovo kaze nase pravosude
a svima nam je dobro poznato kako ono radi i koliko je nezavisno....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika