Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Dean Sinovčić

Prva ljubav hrvatskog tenisa

Romansa tenisačice i trenera

Jelena Kostanić (22), jedna od najboljih hrvatskih tenisačica, i njezin trener Luka Kutanjac (23) više od godinu dana su u vezi, te žive zajedno putujući svijetom od turnira do turnira: u Nacionalu prvi otkrivaju zašto im je trebalo nekoliko godina da se zbliže

Jelena Kostanić (22) i Luka Kutanjac (23)Jelena Kostanić (22) i Luka Kutanjac (23)Nije rijedak slučaj u svjetskom tenisu da tenisačica i njezin trener nakon nekog vremena prohodaju. Nije rijetkost ni da tenisačica prohoda s drugom tenisačicom. No Jelena Kostanić (22), druga hrvatska tenisačica i 82. igračica na svjetskoj rang-listi, i Luka Kutanjac (23), njezin trener i nekadašnja velika teniska nada, prvi su hrvatski teniski ljubavni par. U vezi su već više od godinu dana, a kako je potkraj 2001. Kutanjac postao i njezin trener, njih dvoje žive zajedno putujući svijetom od turnira do turnira.
“U životu ti se uvijek dogodi ono što najmanje očekuješ”, kaže Kutanjac, a nakon što je Jelena Kostanić ispričala njihovu ljubavnu priču, čini se da Kutanjac govori istinu. “On je moj ‘tuntle’”, splitskim žargonom opisuje Jelena Kostanić svog dečka. Kada smo je pitali zašto “tuntle”, objašnjava kako mu je neko vrijeme morala “crtati” da joj je privlačan, odnosno da je ona na kraju zavela njega a ne on nju, a sve je počelo još od juniorskih teniskih dana, kad su se upoznali. Kutanjac gleda u pod, izgleda kao da mu je malo neugodno, i priznaje kako ona voli isticati da ga je zavela dok ona strogo dodaje: “Tako da se ne može poslije hvaliti kako je on bio poduzetan.”
Bilo je to 1. veljače 2001., dana kojeg se oboje dobro sjećaju. Međutim, ni njemu ni njoj nije palo na pamet da počnu i teniski surađivati, Kutanjac dodaje kako ga prije ženski tenis uopće nije zanimao. Međutim, potkraj prošle godine Goran Prpić, selektor hrvatske ženske reprezentacije, nazvao je Kutanjca i pitao ga bi li radio s Jelenom Kostanić. “Budući da smo već bili zajedno, i službeno sam postao njezin trener”, priča Kutanjac.
Jelena Kostanić rođena je u Splitu, gradu u kojem se svatko bavi sportom, a kako je njezina starija sestra trenirala plivanje, i ona se sportski ugledala u nju i počela trenirati tenis. Isprva je, kaže, to bio slab tenis, ali s vremenom se poboljšala. Prije godinu i pol dana preselila se u Zagreb i prvo je živjela kod svoje tete, a šest mjeseci poslije preselila se u svoj stan u Novom Zagrebu. S druge strane, Zagrepčanina Kutanjca su kao 15-godišnjaka primijetili američki skauti, dobio je neku vrstu sportske stipendije i tri i pol godine živio u Americi gdje je igrao na juniorskim turnirima. Međutim, sa 19 godina “počeo sam slabije igrati i jednostavno je nestala želja za igranjem tenisa”, objašnjava Kutanjac dodajući da je pritom trebao i financijsku podršku nekog sponzora, ali toga nije bilo.
Oboje su svjesni da je ljubavno-sportska veza uvijek rizična jer bi se moglo dogoditi da zbog lošijih igara strada veza, odnosno da bi zbog eventualnih ljubavnih svađa ona mogla lošije igrati. Zasad toga nema. Jelena Kostanić prije dvije godina bila je 76. na svjetskoj rang-listi tenisačica, sada je 82., ali je zadovoljna. “Kažu mi da igram sve bolje otkad sam s Lukom”, priznaje Jelena Kostanić i kaže da moramo pitati njezina dečka kako to izgleda kad joj daje teniske instrukcije. “Jelena mi katkad kaže da joj ne trebam pametovati”, priznaje Kutanjac i ubrzo se ispravlja, “ali to kaže posredno.” “Uopće nije tako”, viče Jelena Kostanić i smije se, pokazujući da sve shvaća kao šalu. “Na mene ne treba vikati jer, banalno rečeno, u ženskom tenisu ne moraš biti toliko dobar kao u muškom da bi napredovao”, objašnjava Jelena Kostanić koja ne izgleda kao brojne snažne tenisačice širokih ramena. Priznaje da bi mogla ići u teretanu, nabaciti masu i mišiće, ali joj to ne pada na pamet, među ostalim i zato što to nije jamstvo teniskog uspjeha. Očito, važniji je odabir trenera, dok Kutanjac kaže kako je s djevojkama lakše uspjeti, ali je mnogo lakše trenirati dečke. “Kod cura ima puno sitnica na koje treba paziti i treba biti vrlo strpljiv kao trener, ali kad se to sredi, onda je mogućnost uspjeha velika”, smatra Kutanjac.
Ovisnost ljubavnog odnosa i kvalitete igre im je jasna. “O tome smo mnogo razgovarali, jasno je da nismo mogli uletjeti u ljubavnu i sportsku vezu, reći kako ćemo putovati po svijetu i to je to”, kaže Jelena Kostanić koja smatra da je u njezinu životu nastao velik preokret otkad je s Kutanjcem. “Mislim da u ovom slučaju više može patiti veza nego tenis”, smatra Jelena Kostanić. Kutanjac dodaje da bi mu kao treneru bilo lakše kad ne bi hodao s Jelenom Kostanić. “Tada bi mi bilo lakše reći joj ‘ovo ti ne valja a ovo ti je katastorfa’, dok je u ovom slučaju jasno da Jeleni ponekad nije drago kad je kritiziram”, kaže Kutanjac koji priznaje kako su raščistili i s takvim situacijama, ali se takve svađe, bez obzira na dogovor, ipak događaju. Ljubavnu i sportsku vezu očito je teško odvojiti, ali Jelena Kostanić smatra da ona donosi mnogo više prednosti od nedostataka, a nedostaci su se pokazivali kad bi se na treningu posvađali, otišli u hotel gdje ne bi ni razgovarali. Zato je Kutanjac još u dvojbi, kaže kako bi najradije prešutio neku njezinu pogrešku samo da se ne posvađaju, ali zna da bi tada trpjela kvaliteta njezina tenisa. “Dogovorili smo se da ćemo prekinuti tenisku suradnju bude li zbog toga patila naša veza, jer ako pati veza, pati i tenis. Ako nas dvoje ne funkcioniramo zajedno, neće ni Jelena funkcionirati na terenu”, smatra Kutanjac.
Njezini roditelji već su se bili naviknuli na Kutanjca kao njezina dečka pa ih nije iznenadila vijest da je on njezin novi trener koji će je pratiti po cijelom svijetu. “Dobro, nitko nije vikao – to je to, ali neki su bili sumnjičavi prema tom potezu, pitali su hoćemo li uopće trenirati ili ćemo raditi tko zna što”, kaže Jelena Kostanić koja se nastojala ne obazirati na takve tvrdnje. Na taj način ona se pridružila brojnim tenisačicama čiji su treneri njihovi supruzi ili mladići. U šali kažemo kako ostale imaju djevojke. Katkad to i nije šala jer postoje brojni primjeri mladih tenisačica koje roditelji nisu željeli puštati same ne turneje u strahu da će ih tenisačice s lezbijskim sklonostima poput Amelie Mauresmo ili nekoć Martine Navratilove zavesti. Jelena Kostanić se smije, ali kaže kako joj na jednom turniru nije bilo ugodno gledati poznatu španjolsku tenisačicu Conchitu Martinez koja se u društvu tenisačica počela maziti sa svojom prijateljicom.
Ljubavni život tijekom sezone svjetskih teniskih turnira nije baš najugodniji, kažu kako se svodi na vožnju od aerodroma do hotela, pa od hotela do teniskih terena i natrag. Jelena Kostanić priznaje da joj zbog stalnih treninga i teniskih mečeva i nije do nečeg drugog osim do odmora u hotelu, ali kad imaju vremena, najviše vole otići u shopping. “Ne kupujemo često, ali volimo razgledavati”, kaže Kutanjac dok Jelena Kostanić kaže da se voli “utopiti u brojnim dućanima”. Iako bi netko pomislio da Jelena Kostanić razgledava izloge a njezin dečko grize nokte i čeka je, ona kaže da je posve obrnuto. “Gori je od mene. Šest će puta ući u isti dućan kako bi pogledao istu stvar”, kaže Jelena Kostanić, što Kutanjac priznaje. Usput, ona služi i kao nosačica njegovih kupljenih stvari dok on nastavlja razgledavati.
Noćnih izlazaka uopće nema, Kutanjac kaže da ih i nije moglo biti jer je Jelena Kostanić u posljednjih pola godine često igrala kvalifikacije za velike turnire, a te se kvalifikacije igraju tijekom vikenda pa su noćni izlasci jednostavno nemogući. “Ne bi bilo ozbiljno kad bismo noću izlazili”, nastavlja Kutanjac koji priznaje da bi on izašao navečer, ali nema s kim. “Osim toga, ne želim da mi Jelena nakon toga prigovara gdje sam bio i što sam radio”, tvrdi Kutanjac, na što ga je Jelena Kostanić opet mrko pogledala: “Ma on uvijek radi što hoće, ja nemam pravo glasa, a sad za novine priča nešto drugo.” Kaže, kad su u Zagrebu, on izlazi a ona ostaje kod kuće jer je umorna od treninga, a i nema svoje društvo jer je više u inozemstvu nego u Hrvatskoj.
O vjenčanju još ne razmišljaju, kažu da su premladi. Obiteljski odnosi ipak su sređeni, njezin otac nije dopustio da Kutanjac putuje svijetom s njegovom kćeri samo zato što se vole nego je inzistirao na tome da njegov trenerski rad bude pošteno plaćen. “Budemo li jednog dana živjeli skupa, taj ćemo odnos promijeniti”, najavljuje Kostanić, a do tada, šale se, on će biti njezin djelatnik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika