22.05.2012. / 18:51

Autor: Deutsche Welle

Euro pikanterije: Bacanjem novčića do finala

Europska prvenstvo u nogometu počinje za nešto više od dva tjedna (8. lipnja). Povijest natjecanja najboljih europskih nogometnih reprezentacija puna je neobičnih i pomalo čudnih detalja.

Europska prvenstva puna su pikanterijaEuropska prvenstva puna su pikanterijaO tomu tko će postati europski prvak u nogometu u višedesetljetnoj povijesti ovog natjecanja nije uvijek odlučivala umješnost na terenu. Na prvenstvu 1968. odlučujuću ulogu o budućem europskom prvaku odigrao je jedan turski novčić. Nakon produžetaka u ponovljenoj (prva utakmica nije donijela pobjednika pa se polufinale, prema tada važećim pravilima, ponavljalo) polufinalnoj utakmici između domaćina Italije i Sovjetskog Saveza rezultat je bio neodlučen, 0:0. Odluka o tomu tko će ići u finale pala je na jednu tursku kovanicu s prikladnim motivima lopte i gola, koju je njemački sudac Kurt Tscherner izvukao iz džepa. Bolje sreće su bili domaćini koji su nakon toga u finalu pobjedom protiv Jugoslavije postali i europski prvaci.

Bez novčića i "zlatnog gola"

Pravilo izvođenja jedanaesteraca primijenjeno je tek osam godina kasnije na Europskom prvenstvu koje se održalo u Jugoslaviji. "Potpuno je neprikladno da bacanje novčića odlučuje o ishodu jedne ovako važne utakmice", izjavio je njemački sudac Kurt Tscherner nakon utakmice. Novčić je kao i jedno drugo, brzo pokopano pravilo otišlo u povijest. Pravilo "zlatnog gola" je ipak dva puta i to 1996. u Engleskoj i četiri godine kasnije u Belgiji i Nizozemskoj odlučilo o europskom prvaku. Ovim pravilom se prvo okoristila Njemačka koja je prvenstvo 1996. osvojila "zlatnim golom" Olivera Bierhoffa u produžecima finalnog susreta protiv Češke. 2000. je "zlatni gol" titulu donio Francuzima u finalu protiv Italije. Nakon toga je ovo pravilo ukinuto.

Jedino prvenstvo koje je odlučeno izvođenjem jedanaesteraca bilo je ono 1976. kada je Njemačka u finalu u Beogradu izgubila od Čehoslovačke 5:3. Rekorderi u promašenim jedanaestercima tijekom jedne utakmice na EP-u su Nizozemci koji su 2000. u polufinalu protiv Italije promašili pet puta - i izgubili. Kao utakmica s najvećim brojem golova u regularnom vremenu u povijest je ušlo polufinale 1960. kada je Jugoslavija s legendarnim Brankom Zebecom i Draženom Jerkovićem, pobijedila Francusku s 5:4.

EP - "uzaludno trošenje vremena"

Na listi rekorda Europskih prvenstava nalazi se i današnji predsjednik UEFA-e Michel Platini. On je na prvenstvu u Francuskoj 1984. postigao devet golova. Na vrhu liste najuspješnijih momčadi Europskih prvenstava svih vremena nalazi se Njemačka. Ona ne samo da je tri puta (1972.,1980. i 1996.) osvajala titulu europskog prvaka nego vodi i po broju odigranih utakmica (ukupno 38) kao i pobjeda (19). I to sve skupa usprkos činjenici da Njemačka na prva dva prvenstva, 1960. i 1964. uopće nije sudjelovala. Svjetski prvaci iz 1954. novoutemeljeno Europsko prvenstvo uopće nisu shvaćali ozbiljno. Tadašnji trener njemačke izabrane vrste Sepp Herberger je odlazak na EP smatrao "uzaludnim trošenjem vremena". On je smatrao da vrijeme između dva svjetska prvenstva treba iskoristiti za "sastavljanje jake reprezentacije". U toj zadaći EP bi "samo smetao". Danas Nijemci na EP gledaju drugačije što je primjetno i po pozornosti koju mediji već tjednima uoči početka ovogodišnjeg prvenstva u Ukrajini i Poljskoj pridaju ovom sportskom događaju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika