Objavljeno u Nacionalu br. 384, 2003-03-26

Autor: Maroje Mihovilović

Srpske narodnjačke megazvijezde

Rat Jelene Karleuše i Cece Ražnatović

Jelena Karleuša i Ceca Ražnatović nejveće su medijske zvijezde i suparnice u Srbiji: obje prodaju svoje ploče u 300-400 tisuća primjeraka, svaka ima svoje novinare i televiziju koja je podržava, te ljubavnike u najmoćnijim poslovnim i mafijaškim krugovima

Ceca RažnatovićCeca RažnatovićVeć tri-četiri godine na srbijanskoj estradi velike zvijezde turbofolka, 30-godišnja Svetlana (Ceca) Ražnatović i 25-godišnja Jelena (Jeca) Karleuša natječu se koja će prodati više ploča, o kojoj će se više pisati u novinama. Uzajamno su se vrijeđale i omalovažavale, svaka je među novinarima imala svoje navijače, svaka je iza sebe imala jednu komercijalnu televiziju (Svetlana Ražnatović – Pink, Jelena Karleuša – BK). Obje su imale moćne političke, poslovne, mafijaške i rodbinske veze. Svetlana Ražnatović udovica je najvećeg srbijanskog kriminalca i ratnog zločinca Željka Ražnatovića zvanog Arkan. Jelena Karleuša kći je Dragana Karleuše, šefa odjela za suzbijanje organiziranog kriminala beogradske policije. Jelena Karleuša upravo snima svoj novi album te u studiju pjeva iste pjesme u tri verzije – srpskoj, grčkoj i engleskoj – jer će se album lansirati na grčko tržište, a njeni grčki producenti pokušat će od nje stvoriti europsku pjevačku zvijezdu. Cecu Ražnatović pak istražitelji pokušavaju navesti da “propjeva” u beogradskom Centralnom zatvoru, gdje je nakon uhićenja u sklopu velike akcije srbijanske policije nakon ubojstva premijera Đinđića. Akciju njenog uhićenja u ponedjeljak, 17. ožujka, u njenoj kući u Ulici Ljutice Bogdana 3 nadzirao je – Dragan Karleuša, otac Jelene Karleuše.

U njenoj kući otkriveno je skladište oružja, svjedoci tvrde da je u bliskim vezama s vođama zemunske mafije Miloradom Lukovićem Legijom i Dušanom Spasojevićem Šiptarom. Na beogradskoj televiziji emitirana je videosnimka na kojoj su zajedno na proslavi u restoranu. Često su je posjećivali u njenoj kući. Postoje čvrsti dokazi da je potpomagala kriminalnu djelatnost zemunskog klana i u najnovije vrijeme. Srbijanska vlast tvrdi da je nakon prvog pokušaja ubojstva Đinđića 21. veljače pomagala u skrivanju Dejanu Milenkoviću Bagziju, članu zemunskog klana, koji je kamionom trebao izazvati prometnu nesreću i tako zaustaviti kolonu premijera Đinđića na periferiji Beograda, gdje bi snajperima i raketnim bacačima ostali članovi klana poubijali premijera i članove njegove pratnje.

Svetlana Veličković rodila se 14. lipnja 1973. u selu Žitorađe u južnoj Srbiji. Otac Slobodan bio je strojobravar, majka Mira učiteljica. Završivši srednju poljoprivrednu školu (smjer svinjogojstvo), počela je pjevati po svadbama, ispraćajima vojnika, u gostionicama, a 1987. ju je, dok je pjevala u hotelu u Budvi, zamijetio harmonikaš Mirko Kodić i odlučio je lansirati kao novu pjevačku zvijezdu. Uz pomoć beogradskih managera pomogao joj je snimiti prvu ploču, sa samo 15 godina na festivalu narodne glazbe “Ilidža” u Sarajevu pjesmom “Cvetak zanovetak” osvojila je prvu nagradu i publike i stručnog žirija.

Tri godine potom postala je velika zvijezda pjesmom “To, Miki”. Ploče su joj se prodavale u nakladi od 350.000 primjeraka, koncerti su joj bili odlično posjećeni jer je s Mirom Škorić uvela novi seksi stil u srbijansku novokomponiranu glazbu i izlazila na pozornicu sve izazovnije odjevena. Često je isticala da lijepo tijelo ima zahvaljujući bodybuildingu, u kojem je jedne godine bila i prvakinja bivše Jugoslavije.

Isprva su joj se najviše sviđali nogometaši. Kad se zaljubila u Harisa Samardžića, nekadašnjeg nogometaša banjolučkog Borca koji je počinjao karijeru ugostitelja, zbog njega prekinula pjevačku karijeru i preselila se k njemu u Švicarsku, gdje je povremeno pjevala u njegovu lokalu i radila kao konobarica, njezin otac, srpski nacionalist, zamolio je tada već moćnog Željka Ražnatovića, koji je u Srbiji već bio slavan kao zapovjednik Srpske dobrovoljačke garde i po ratovanju u Hrvatskoj i Bosni, da mu vrati kćer u zemlju. Navodno je Ražnatović osobno otišao u Švicarsku, prisilio je da se vrati i za kaznu je ošišao.

Prema drugoj verziji ona se u zemlju vratila dobrovoljno, a kad je u listopadu 1993. bila pozvana da pjeva u logoru Srpske dobrovoljačke garde u Erdutu u okupiranoj Slavoniji, upoznala se s Ražnatovićem i Miloradom Lukovićem Legijom.

Vrativši se u Srbiju postala je djevojka Dejana Marjanovića Šabana, poznatog beogradskog kriminalca, a on je ubijen 1994. ispred vrata svoje kuće u beogradskom Bulevaru revolucije, kad je ona bila ponovno na vrhuncu slave, pjesmom “Kukavica” potukla je sve rekorde prodaje. Održala je dva velika koncerta, prvi u dvorani “Tašmajdan”, potom u hali “Pionir” pred 9000 ljudi. Na koktelu nakon tog koncerta objavljena je senzacionalna vijest da je u ljubavnoj vezi sa Željkom Ražnatovićem koji se zbog nje razveo od žene.

Početkom 1995. Ražnatović i Svetlana Veličković su se vjenčali. Mlada je bila u skupocjenoj vjenčanici a Ražnatović je po nju došao u obiteljsku kuću u Žitorađi odjeven u srpsku uniformu iz I. svjetskog rata. Pucalo se iz automatskog oružja u zrak. Potom je slijedila svadba i u beogradskom hotelu “Intercontinental” s nekoliko stotina uzvanika.

Dobili su dvoje djece, Veljka i Anastaziju. Ona i dalje reda hitove: “Beograde”, “Idi, dok si mlad”, “Fatalna ljubav”, “Neodoljiv-neumoljiv”, “Isuse”, “Noćas kuća časti”. On je osnovao nacionalističku Stranku srpskog jedinstva i ušao u srbijansku skupštinu. Osnovao je i nogometni klub Obilić koji 1997. postao prvak SRJ. Sljedeće ju je godine imenovao predsjednicom kluba kako bi ga mogla kontrolirati na putovanjima u inozemstvo, kamo on kao ratni zločinac nije smio putovati.

U siječnju 2000., u istom hotelu gdje je pet godina prije održana svadba, Željka Ražnatovića ubili su nepoznati atentatori. Ona je preuzela sve poslove, i njegov gangsterski klan, i njegovu političku stranku SSJ, i njegov nogometni klub Obilić. Srbijanski mediji pisali su o njoj hvalospjeve kao o hrabroj ženi, samohranoj majci, uspješnoj poslovnoj ženi. No cijelo njezino bogatstvo utemeljeno je na kriminalu pokojnog muža, koji se obogatio pljačkom i ratnim zločinima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kriminalnom u Srbiji, švercm, reketom, a nju pretvorio u zvijezdu posredstvom potplaćenih ili preplašenih medija.

Neposredno nakon ubojstva morala je izgledati kao ucviljena udovica pa je privremeno prekinula estradnu karijeru. Na sceni su se pojavile mlađe konkurentice, koje su još više naglasak stavljale na svoj seksi stas nego na glazbu, “više na silikone nego na glasnice”. Pojavio se niz dugonogih, dugokosih, prsatih ljepotica u atraktivnim televizijskim spotovima na popularnim novim televizijama “Pink” i BK.

Među njima se posebno isticala Jelena Karleuša. Rodila se u Beogradu 17. kolovoza 1978. Njezin otac Dragan Karleuša bio je u mladosti sportaš i glazbenik, jugoslavenski prvak u ronjenju i skijanju na vodi, bubnjar i gitarist u beogradskom rock sastavu Soul grupa. Završio je višu tehničku školu i kao 28-godišnjak 1975. se zaposlio u tehničkom odjelu beogradske policije. Uskoro je prešao u tajnu policiju, Državnu sigurnost, i brzo napredovao. Godinama je bio načelnik Uprave za otkrivanje krijumčara kulturnog blaga. Sredinom 70-ih prvi se put oženio i supruga Divna, radijska voditeljica, rodila je kćer Jelenu. Kći je prvi put pjevala uz njegovu pratnju na gitari kad je imala pet godina.

Jelena Karleuša završila je srednju turističku školu, roditelji su joj se razveli, otac se ponovno oženio i dobio još dvoje djece. Kretala se u beogradskom estradnom miljeu, počela pjevati i prve bolje prilike za nastupe dobila potkraj 90-ih, više zahvaljujući atraktivnom izgledu. Shvaćajući što su joj aduti, podvrgnula se plastičnoj operaciji dojki i 1998. i 1999. postala jednom od najpopularnijih beogradskih pjevačica. Njeni videospotovi stalno su se prikazivali na televiziji, njene slike stalno su bile na naslovnicama, u brojnim intervjuima svađala se sa suparnicama, a posebno je odjeknula njezina izjava da mnoge njene kolegice “uspjeh zahvaljuju samo tome kakve su u krevetu”. Neki su protumačili da je mislila na Cecu Ražnatović pa je Karleušu zbog te izjave javno kritizirao Željko Ražnatović.

I oko nje su se počeli vrtjeti tipovi iz moćnog beogradskog podzemlja, iako joj je otac bio policajac, pa se spetljala s Dejanom Davidovićem Ćandom, koji nije pripadao kriminalcima oko Arkana nego banjičkom gangu. Sredinom 90-ih jako se obogatio, sagradio u beogradskom naselju Miljakovac golemu kuću i počeo širiti poslove. Kad mu je Karleuša postala djevojka, o njemu se počelo još više pisati, što mu je jako godilo. U beogradskom tjedniku izjavio je: “Kad se pogledam u ogledalo, kažem: ‘Kakav šmeker!’ Kad je pošla sa mnom, Jelena je dobila ‘bingo’. Tek sad vidim da sam stvarno lijep, ali Jelena je još ljepša od mene.”

Neke su novine za nju zlobno tvrdile da je s njim samo radi njegova bogatstva, jer “može pratiti sve njezine zahtjeve”. Da je strašno rasipna, priznala je i sama u novinama: “Svaki put kada dođem kući s nečim novim, moja se majka uhvati za glavu. Da bih je oraspoložila, ja joj za rođendan kupim auto. Lani je bila novi vozač pa je dobila ljubičasti ‘jugo’, a ove je godine stigao ‘punto’. Tko zna, možda za sljedeći rođendan bude i ‘mercedes’. Ne želim zvučati patetično, ali zadovoljstvo moje majke za mene nema cijenu.”

Tvrdila je i da zadovoljstvo njezina mladića Davidovića za nju nema cijenu. Odgovarajući u časopisu Pink kako on reagira kad je drugi muškarci požudno gledaju, rekla je: “Zoran inzistira na tome da stalno izgledam maksimalno provokativno. On obožava lijepe, bujne ženske grudi, finu guzu, duge noge, ukratko, namontiranu ribu. Uostalom, nema muškarca kome se to ne sviđa. Zoran želi da ja budem seks simbol. Dakle, ono što sam ja započela, on je nastavio. Svakom muškarcu godi da pored sebe ima takvu ženu. Naravno, kao i svaki muškarac, i on je ljubomoran. Svi mogu, po novinama i televiziji, gledati moje izazovne fotografije, nastupe i spotove, ali uživo nipošto.”

Jako ju je ljutilo kad se o njemu pisalo da je gangster. Početkom veljače 2000., nekoliko dana nakon Ražnatovićeva ubojstva, kad su zaredala smaknuća gangstera za koje su Ražnatovićevi kolege i njegova udovica smatrali da su stajali iza njegova ubojstva, proširila se glasina da je u revolveraškom obračunu ubijen i Davidović. Ona je to energično zanijekala, pokazala ga u javnosti i u jednom dvotjedniku izjavila: “Lljudi ne shvaćaju da mu ja jedina mogu doći glave. On nema drugih neprijatelja. Moj dečko ne bavi se poslom koji donosi opasnost da on ili netko s kim on ima veze bude ubijen. Zoran je mlad i uspješan biznismen koji ima mladu i uspješnu djevojku. Tako jest i tako će ostati. Mi živimo bez straha da bi nam se bilo što ružno moglo dogoditi. Bog čuva dobre, poštene i pametne ljude, a kažnjava one koji nisu takvi. Tko kako živi, tako i prolazi. Znajući za to, Zoran i ja smo spokojni i sigurni da ćemo dočekati duboku starost.”

Mjesec dana poslije, 20. ožujka 2000., ubijen je ispred beogradskog hotela “Srbija” jedan od najpoznatijih srbijanskih gangstera Branislav Lainović Dugi, dugogodišnji Ražnatovićev suparnik. Njegov pogreb održan je 23. ožujka u Novom Sadu. Na sprovod je iz Beograda otišao i Zoran Davidović. S njim je trebala poći i Karleuša, ali je odustala jer je sljedećeg dana putovala u Zurich pa se morala spremiti za put. Davidović se nakon sprovoda s prijateljem Ivanom Stojanovićem “audijem” vraćao u Beograd, a nadomak odredišta na još jednom “audiju” u susjednoj traci naglo su se otvorili prozori i odjeknuli su rafali a Davidović i Stojanović su ubijeni. Dva dana potom pokopani na Centralnom groblju, a Karleuša je nenašminkana i podignute kose plakala nad grobom, dok ju je majka pridržavala. Opća je ocjena da joj je momka ubio Ražnatovićev gang.

Ona se povukla iz javnosti, ali se o njoj pisalo da se i ona našla na udaru, da joj je bomba podmetnuta pod parkirani automobil, da je u strašnom psihičkom i fizičkom stanju, da ima problema sa silikonima u grudima, da joj je “lijevi silikon eksplodirao od stresa”. Počela se ponovno pojavljivati u javnosti nakon devet mjeseci, ali u društvu tjelohranitelja. Tek početkom 2001. ponovno je počela nastupati s još više uspjeha nego prije, a u sljedećih godinu dana nadmašila je po popularnosti sve ostale srpske pjevačke zvijezde. Promijenila je i glazbeni stil, potpisala ugovor s grčkom tvrtkom “Heaven” za novi album na tri jezika. U brojnim intervjuima postavljali su joj pitanja o izvjesnom Darku s kojim je počela živjeti, ali ona o tome nije htjela govoriti.

Glazbeno se reaktivirala i Ceca Ražnatović. Njene nove pjesme mnogo su se izvodile na televiziji “Pink”, za čijeg se gazdu tvrdilo da je bio blizak s Arkanom i da je sada blizak s njegovim gangsterskim nasljednicima. Njegovo mjesto polako je preuzimao Milorad Luković Legija, nekadašnji član njegove Srpske dobrovoljačke garde, zapovjednik “Crvenih beretki”, postrojbe za specijalne akcije MUP-a Srbije, koji je s Dušanom Spasojevićem Šiptarom bio na čelu zemunske mafije. Za Lukovića se pričalo da je postao njezin ljubavnik, što je ona nijekala, kao što je nijekala i da joj je ljubavnik Dragiša Binić, bivši nogometaš Crvene zvezde i trener Obilića. No svi su mogli vidjeti da je Luković s njom vrlo blizak po incidentu što ga je vatrenim oružjem izazvao u beogradskom lokalu “Stupica” na proslavi njenog 28. rođendana 15. lipnja 2001., zbog kojeg je morao podnijeti ostavku na mjesto zapovjednika “Crvenih beretki”. Zemunski joj je gang preko svojih veza među novinarima i na televiziji “Pink” svakako pomogao u estradnoj promociji pa je na njenom koncert na stadionu Crvene zvezde u ljeto 2002. bilo 80.000 ljudi.

Nakon toga pročulo se da će Jelena Karleuša na istom stadionu održati još veći koncert. Ona je to zanijekala i rekla da će se radije koncentrirati na svoj novi album. Bilo je otkriveno da je u novoj ljubavnoj vezi s Bojanom Karićem, sinom Sretena Karića, jednog od slavne braće najvećih srbijanskih bogataša. Braća Karić, među kojima je najpoznatiji Bogoljub Karić, nekadašnji kućni prijatelj Slobodana Miloševića, vlasnici su brojnih beogradskih poduzeća, najpoznatije mreže mobitela, BK televizije, privatnog sveučilišta itd. Sreten Karić živio je dugo izvan Srbije, njegov sin Bojan školovao se u Engleskoj, a beogradske su ga novine proglasile jednim od najperspektivnijih ljudi iz sljedeće generacije Karića. Karleuše je uskoro potpisala ekskluzivni ugovor s BK televizijom koja sada svakodnevno prikazuje njene videospotove. O svojoj novoj vezi je rekla: “Jasno i glasno izjavljujem da sam sretna kao nikada u životu, da je Bojan ostvarenje mog najdivnijeg sna i sve ono što sam godinama tražila u muškarcu. Činjenica je da istinsku sreću i pravu ljubav čovjek rijetko doživljava, ali ja sam valjda rođena pod sretnom zvijezdom, pa pored sebe imam najdivnijeg i najnježnijeg muškarca, koji je uspio od mene napraviti opuštenu, nasmijanu, zaljubljenu i sretnu djevojku. Ne znam koja žena ne bi voljela da je njen muškarac tretira kao princezu, a pored Bojana meni je svaki dan kao bajka, pun nježnosti i uzvišene ljubavi. Sretna sam što je najdivniji muškarac na svijetu upravo moj! On je čovjek kojeg bi svaka majka željela za zeta. Kad pjevam pred publikom, makar ispred mene bile tisuće ljudi, ja pjevam samo njemu i njegovim tamnim očima.”

Na nedavnoj humanitarnoj akciji prvi se put u javnosti pojavila s Bojanom Karićem. U hotelu “Hyatt” bila je organizirana humanitarna dražba odjeće estradnih zvijezda čiji je prihod bio namijenjen institutu za majku i dijete u Beogradu. Brojne poznate zvijezde dale su svoje odjevne predmete, a svima je bilo jasno da će cijene koje postignu te haljine pokazati i koliko su one popularne. Ceca Ražnatović je dala haljine, a Jelena Karleuša također haljine, ali i gaćice. Objavljeno je posebno da su te sive tanga gaćice nošene. Kupio ih je njen mladić Bojan Karić, plativši 120.000 dinara (2000 eura). Početna cijena gaćica, kao i svih ostalih artikala, bila je samo 6000 dinara (100 eura), do konačnog iznosa Karić je stigao nakon žestokog nadmetanja. “Pa ja sam njen dečko. Ne mislite valjda da bih dopustio da ih dodiruje netko drugi!”, rekao je poslije. Potom je izvukao još 150.000 dinara (2500 eura) za haljinu Cece Ražnatović, a tu kupnju nije obrazložio. Ostale ponuđene haljine Cece Ražnatović prodane su za 60.000 dinara (1000 eura), i još dvije za po 30.000 dinara (50 eura), koliko su kupci dali i za dvije haljine Jelene Karleuše. Za Jelenu Karleušu bio je to trijumf, jer su svi pričali o njenim gaćicama, a za Cecu Ražnatović poraz, jer su ne samo njene haljine bile zasjenjene gaćicama velike suparnice, nego je za njenu haljinu najveću cijenu ponudio upravo mladić njene suparnice.

No Ceca Ražnatović neko vrijeme neće moći uzvratiti udarac, jer je u zatvoru. Pod vrlo je ozbiljnom sumnjom da je povezana sa zemunskim klanom. Zemunski klan optužen je za pedesetak ubojstava, među kojima i za ubojstva Branislava Lainovića Dugog i Zorana Davidovića Ćande. U njenoj kući u blindiranom skloništu nađen je 21 pištolj i revolver, tri sanduka municije s oko 5000 metaka, kalibra 7,62, vojno-policijska oprema, kompasi, laserski daljinometar, nišanski teleobjektiv, mnogo lisičina, samostrel sa 20 strijela, dvije fantomke, prigušivači za “hecklere” i ”škorpione”, uređaji za noćno mjerenje i promatranje, nekoliko torbi pištoljske i revolverske municije, 21 pendrek, nekoliko vukovarskih registarskih tablica. Pretresena je i kuća njenih roditelja u Žitorađi, gdje je također pronađena vojna oprema.

Pri pretresu u njenoj kući u Beogradu tamo je došao i Dragan Karleuša, otac Jelene Karleuše, njezine najveće suparnice, šef odjela za suzbijanje organiziranog kriminala beogradske policije, koji se istaknuo u policijskim operacijama i kao kritičar Slobodana Miloševića. Beogradski dnevnik Nacional napisao je da je Dragan Karleuša osobno uhitio Cecu Ražnatović pa je zbog toga – u skladu s odredbama izvanrednog stanja – zabranjen jer to, po tvrdnjama srbijanske vlasti, nije točno.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika