Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Dean Sinovčić

NAJZAPOSLENIJA HRVATSKA GLUMICA

'Da sam u Americi, glumila bih u X-Men 2'

Olga Pakalović imala je prošlog tjedna dvije premijere, u predstavama 'Bug ili Greška u sistemu' Teatra &td i 'Nevjesta od vjetra' zagrebačkog HNK: u intervjuu priča o ambicijama, nagradama koje je osvojila i vezi s glumcem Draženom Šivakom

Olga Pakalović imala je prošlog tjedna dvije premijere, u predstavama 'Bug ili Greška u sistemu' Teatra &td i 'Nevjesta od vjetra' zagrebačkog HNKOlga Pakalović imala je prošlog tjedna dvije premijere, u predstavama 'Bug ili Greška u sistemu' Teatra &td i 'Nevjesta od vjetra' zagrebačkog HNKOlga Pakalović jedna je od najzaposlenijih glumica u zagrebačkim kazalištima. Prošlog tjedna imala je dvije kazališne premijere, u Teatru &TD nastupila je u predstavi “Bug ili Greška u sistemu” dok je u nedjelju u HNK nastupila na premijeri predstave “Nevjesta od vjetra”. Tjedan joj je bio paklen, događalo se da nakon večernje predstave u Teatru &TD trči u HNK na probu tako da je priznala da je ovih dana pod stresom:. “Katkad mi sve ovo jako teško pada i tada pomislim kako si ovakve muke više ne smijem priuštiti. No onda me opet pozovu iz kazališta i ponude mi ulogu u predstavi koja me jako zanima. Priznajem da se ne znam nositi sa stresom i katkad mi se čini da neću izdržati. Pokušavam svašta kako bih se smirila, kad već ne stignem kuhati kod kuće, nastojim vani jesti zdravu hranu. Ipak, u zadnje vrijeme ni to ne mogu jer nemam novca, a nemam novca jer nas kazališta ne plaćaju. Ipak, rad na nečemu što me veseli puni mi baterije i daje mi puno snage.”

S obzirom na kazališne uloge, s obzirom na to da je prije dvije godine dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mladu glumicu do 28 godina, da je lani bila nominirana za najbolju glumicu i da je glumila u najboljem hrvatskom filmu “Fine mrtve djevojke”, Olga Pakalović trebala bi biti velika zvijezda ili bi joj se karijera barem trebala razvijati u tom smjeru. Zato ona kaže: “Da sam u Americi, bila bih gost televizijskih showova, prodavale bi se majice s mojim likom, imala bih mnogo haljina da se slučajno ne pojavim s istom na premijeri, moje bi se izjave citirale, imala bih web stranicu gdje bih pričala sa svojim fanovima, glumila bih u filmu X-Men 2.” A nakon što je sve to nabrojila, dodala je: “Hvala Bogu da sam tu gdje jesam i da na svijetu ima pravde.” Ipak, nagradama se veseli, naročito Nagradi hrvatskog glumišta. “Nagrade su neko društveno priznanje za rad i zato i postoje, sami smo sebi najbolji kriterij, ali u društvenom smislu i nagrade imaju svoje mjesto i razlog zbog čega postoje, bio to Oscar ili Nagrada hrvatskog glumišta. Naravno, Oscar za sobom nosi puno više love i slave jer je puno interesa u toj industriji a ovdje kod nas te nagrade imaju drukčiji značaj, možda više interni”, komentira kazališne nagrade Olga Pakalović. Nagrađena je i za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Fine mrtve djevojke” na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu, koja se kod nas često ne cijeni i zbog čega se stalno priča kako bi filmski festival u Puli trebalo ukinuti.

“Kad bismo počeli govoriti o pulskom festivalu kao nepotrebnom, morala bi reći štošta o raznim drugim stvarima, a to nema smisla. Drago mi je da sam dobila nagradu za ulogu iza koje stojim ”, smatra Olga Pakalović. Bez obzira na glumačku nagradu na filmu, Olgi Pakalović više pružaju uloge u kazalištu: “Kazalište volim, ono je moja ljubav, zaista osjetim kazališnu čaroliju, bez obzira na to nalazim li se na sceni ili u publici. S druge strane, film tek počinje živjeti u Hrvatskoj. On me također privlači i mislim da je to medij gdje se mogu snaći.”

Ipak, tako naporan rad ne donosi uvijek očekivane rezultate. Predstavu “Bug ili Greška u sistemu” kritičari nisu dočekali s oduševljenjem iako nitko nema prigovora na izvedbu Olge Pakalović koja glumi čangrizavu službenicu u multinacionalnoj kompaniji u kojoj se otkriva greška u sistemu. Ona kaže kako su kritike samo mali dio života predstave pa, dok radi predstavu, nikad ne misli na to da će nakon toga netko o tome pisati kritike. “Neka predstava uspije, neka ne uspije, sve iz raznih razloga. Ponekad neka predstava dobije pozitivne kritike a možda ih ne zaslužuje toliko, druga se ne pročuje iako to zaslužuje. Imala sam i takvih iskustava”, smatra Olga Pakalović kojoj je jedno od kazališnih iskustava i ono ljubavno. Naime, njezin dečko je glumac Dražen Šivak s kojim se zbližila prije dvije godine kad su zajedno glumili u predstavi “Ljubavna pisma Staljinu” koju je režirala Saša Broz. “Dražen i ja znali smo se otprije i nije ta predstava bila razlog našeg spoja”, kaže Olga Pakalović koja u toj predstavi glumi odanu ženu, a što se tiče usporedbi s privatnim životom, kaže kako biti odana žena nije nešto što odabereš nego se to dogodi ili se ne dogodi. Šivak i Olga Pakalović glumili su zajedno u brojnim predstavama, pa tako i u posljednjoj, “Bug ili Greška u sistemu”. Za česte zajedničke nastupe ona kaže kako to donosi puno lijepih stvari “i u nekim mi je trenucima stvarno pomoglo iako mislim da to ne bi trebala biti stalna praksa. To je sigurno pomoglo našoj vezi i približilo nas u puno stvari jer izazov je zajedno raditi.”

Nakon uspjeha “Finih mrtvih djevojaka” očekivalo se da će se Olga Pakalović prometnuti u novu filmsku zvijezdu, ali to se još nije dogodilo: “Matanićev film me zanimao i zato sam prihvatila ulogu. U prošlih godinu dana dobila sam mnogo ponuda za glavne uloge, ali ne želim raditi film samo ‘jer se to ne bi trebalo odbijati’. To me ne zanima.” Nikada se, veli, nije pribojavala da će biti označena kao “ona koja glumi lezbu u Matanićevu filmu”, bez obzira na brojna novinarska pitanja o lezbijstvu u vrijeme premijere tog filma. Ove godine opet će biti viđena na filmskom festivalu u Puli zbog uloge u filmu Fadila Hadžića “Doktor ludosti”, ali za tu ulogu kaže da je minijatura.

Za Olgu Pakalović kažu kako joj je najjača strana to što može odglumiti širok spektar likova. “Sviđa mi se kad dobijem ulogu različitu od one u kojoj me možda vide neki ljudi. Volim razne stvari, i plesne, i neverbalne, i klasike, i komedije, i bila bih sretna kad bih se mogla u svemu tome okušati”, kaže Olga Pakalović.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika