Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Maroje Mihovilović

RUSKO-AMERIČKI SAN MARIJE ŠARAPOVE

Pobjednicu Wimbledona u SAD je poslala Navratilova

Ovogodišnju pobjednicu Wimbledon, Mariju Šarapovu, djevojčicu iz obitelji izbjeglica pred černobilskom katastrofom, zamijetila je u Sibiru slavna češka tenisačica Martina Navratilova: ona joj je pomogla da ode u Ameriku i upiše se u Bollettierijevu tenisku akademiju

Ovom pobjedom Marija Šarapova ušla je u sam svjetski teniski vrh. Za pobjedu je dobila nagradu od 560.500 funti, čime je prešla milijun dolara ukupnu vrijednost svih dosad dobivenih nagrada.Ovom pobjedom Marija Šarapova ušla je u sam svjetski teniski vrh. Za pobjedu je dobila nagradu od 560.500 funti, čime je prešla milijun dolara ukupnu vrijednost svih dosad dobivenih nagrada.To je bio ruski američki san. Jedan je ruski otac sa svojom izuzetno nadarenom kćeri iskoristio mogućnosti koje pruža Amerika da bi od nje stvorio wimbledonsku šampionku. Pritom mu je pomogla jedna Čehinja koja je također za ostvarenje svog teniskog sna ? ali u sasvim drugim okolnostima ? iskoristila ono što Amerika pruža. Godine 1994. velika teniska šampionka Martina Navratilova, naturalizirana Amerikanka češkog porijekla, boravila je u Moskvi gdje je proučavala rusku djecu u jednom tamošnjem klubu kako igraju tenis. Među njima je bila jedna sedmogodišnja djevojčica koja je igrala s većim žarom od ostale djece i Martina Navratilova je uočila da ona i u toj nježnoj dobi pokazuje izvanredan talent za igru. Bila je to mala Marija Šarapova. Njenom ocu je rekla da mu je kći izvanredno nadarena i da bi tu nadarenost trebalo razviti, ali da će u Rusiji teško uspjeti. Međutim, rekla mu je da postoji šansa za odlazak u SAD i spomenula teniski kamp što ga na Floridi vodi poznati trener i teniski pedagog Nick Bollettieri.

Juri Šarapov stupio je u kontakt s Bollettierijem i izrazio želju da njegova kći dođe u njegov kamp. Vjerojatno je Bollettieri bio u kontaktu s Martinom Navratilovom pa je pozitivno odgovorio na njegovu molbu. Bollettieri je 1978. u Bradentonu na Floridi osnovao tenisku školu s internatom za vrlo mlade učenike koji su trenirali tenis, ali se i pripremali za školu. Ako bi se školovali do kraja, nakon toga bi se mogli upisati na koledž. Tijekom godina kroz njegovu školu prošli su brojni veliki igrači i igračice, pobjednici Wimbledona i drugih Grand Slam turnira, kao što su Andre Agassi, Monica Seles, Boris Becker, Jim Courier, sestre Serena i Venus Williams. U toj školi su trenirali i brojni drugi igrači koji nisu postigli velike uspjehe, ali su ipak postali slavni, primjerice Anna Kurnnikova. Bollettieri je poznat po tome što je malu djecu od najranije dobi podvrgavao izuzetno oštrom treningu i strogoj disciplini, što bi izdržali samo najčvršći i najuporniji. No oni koji bi uspjeli redovito bi postizali dobre rezultate, čak iako nisu možda imali sve fizičke predispozicije za to, za što su najbolji primjer upravo njegovi najbolji igrači, Agassi i Monica Seles.

No čak i kada je dobio poziv od Bollettierija, Šarapovu to nije bilo lako ostvariti. Kao prvo, za to je trebalo dosta novaca. Šarapov za ruske prilike nije bio siromah, no ipak nije bio dovoljno bogat da bez teškoća otputuje s obitelji u SAD. Po zanimanju je bio naftni inženjer, pa je dosta putovao po Rusiji i mijenjao poslove te je za ruske prilike dobro zarađivao. Iako se uspio s obitelj nastaniti u ljetovalištu Soči na Krimu, gdje sada posjeduje kuću, i obitelj nije ni u čemu oskudijevala, put u SAD tražio je velike žrtve. No on je za kćer bio spreman na sve koja se rodila u dramatičnim okolnostima. Sa svojom suprugom Jelenom 1986. živio je u Gomelu u Bjelorusiji i tamo su željeli osnovati obitelj. No u travnju 1986. došlo je do nuklearne katastrofe u ukrajinskoj nuklearnoj centrali Černobil, a otrovni radioaktivni oblak prešao je preko njihovog grada. Znali su da bi to moglo imati dramatične posljedice, jer je zračenje opasno za trudnice. Zbog toga su se odselili iz Bjelorusije i otišli daleko od Černobila u Nyagan iza Urala u Sibiru, gdje su 19. travnja 1987. dobili kćer Mariju, koju su zvali Maša. Plašili su se da se ne pojave neke posljedice zbog zračenja, ali se nije ništa dogodilo. Da bi bila što zdravija i jača, vrlo rano su je potakli da se počne baviti sportom. Od raznih sportova koje je probala izabrala je tenis a počela ga je intenzivnije igrati sa četiri godine. Ubrzo je postala toliko dobra da je nastupala na turnirima za najmlađe kategorije.

Šarapov je počeo skupljati novac za avionske karte i zatražio je vizu za ulazak u SAD. Iako je Bollettieri dao službenu potvrdu kako će Marija Šarapova pohađati njegovu tenisku akademiju i čak objavio da će joj dati stipendiju, to nije bilo dovoljno američkom imigracijskom uredu da cijeloj obitelji dade vize: dobili su ih samo otac i kći, ali ne i majka Jelena. Nakon mnogo rasprave odlučili su da ipak otputuju samo otac i kći. Ako stvar ne uspije i Mariji bude odviše teško bez majke, onda će se vratiti. Za djevojčicu je odlazak na Floridu bio šok, ali ga je prebrodila. Kako sada tvrdi, veliku zaslugu za to imao je Bollettieri koji ju je izvanredno primio i pomogao da se snađe. Otac i kći živjeli su nedaleko od škole, a on se zaposlio kao manualni radnik na kopanju kanala kako bi zaradio novac za život. Svakog dana vozio je kćer u tenisku školu na jednom polovnom biciklu. Ubrzo se pokazalo da je Martina Navratilova imala pravo – Marija Šarapova je bila izvanredan talent. Izvanredno je napredovala kod Bollettierija i ona ga hvali za to, dok on smatra da je najzaslužniji njen otac. Ovih dana Bollettieri je u jednom intervjuu napravio usporedbu između Marije Šarapove i svoje ranije slavne ruske učenice Anne Kurnnikove.

“Anna Kurnnikova je bila kod mene prije mnogo godina. Maria je uspjela tamo gdje je Anna doživjela neuspjeh samo iz jednog razloga – zato što Annina majka Alla nikada nije imala povjerenja u trenere. Ona je mislila da zna s bolje od bilo koga, da bolje zna od iskusnih profesionalnih trenera kako će njena kći pobijediti na Grand Slam turniru. Juri je sasvim drukčiji. Kada je doveo Mariju na Floridu, o tenisu je znao malo. Ali, on je mudar čovjek koji je istraživao i učio. Brinuo se da osigura prave ljude koji će pomoći njegovoj kćeri da postane najbolja igračica na svijetu. Štitio ju je kao da je princeza, ali je dopuštao tim ljudima da obave posao. Za mene su njih dvoje poput nosača aviona s dva admirala. Jedan upravlja operacijama – to je Juri – drugi vodi bitke na bojištu – to je Maria. Taj scenarij je bio moguć samo zato što je Juri imao povjerenja u trenere.” Osim toga, mnoge stvari su im išle na ruku. Nakon dvije godine američke vlasti dale su vizu i majci, pa se cijela obitelj smjestila na Floridi, što je bitno olakšalo njihovu poziciju. Uz to, Marija Šarapova je postala krasna, vrlo visoka, snažna djevojka, s dugačkim rukama i nogama, što je u tenisu vrlo važno. Bila je i jako marljiva, i to ne samo na teniskom terenu, nego i u školi, kojoj je pridavala mnogo pozornosti, pa čak i danas uči i na turnirima. I u Wimbledonu je učila za tri testa iz sociologije, engleskog jezika i matematike.

Nije ostala u Bollettierijevoj školi, nego je ? kada je otac osjetio da je trenutak za to ? promijenila trenera. Poslao je kćer u Južnu Kaliforniju gdje je ona trenirala s jednim od najboljih teniskih pedagoga na svijetu, Robertom Lansdorpom. Opće je mišljenje da je Šarapov s tim napravi odličan potez jer je ona nakon toga jako napredovala, iako ? tvrde teniski stručnjaci ? ima još mnogo prostora za unaprjeđenje igre visoke 17-godišnjakinje, posebno u servisu i voleju. Šarapov je i dalje u potpunosti kontrolirao njenu karijeru. Pojavile su se i tvrdnje da je postao osoran, da se diktatorski ponaša, da se svađa na turnirima s organizatorima i sucima, pa su ga počeli uspoređivati s autoritativnim očevima Mary Pierce, Jennifer Capriati, Mirjane Lućić i Jelene Dokić, kojima je zabranjen pristup na turnire. Zbog nesuglasica nedavno se na turniru u Carsonu čak i potukao s ocem Nadje Petrove, koji je bio jači, pa ga je bacio u kantu za smeće. Marija Šarapova to najenergičnije demantira, dok on oduvijek odbija bilo kakav razgovor s novinarima. Šarapov je kćer poslao na prvi profesionalni turnir 2001., kada je imala 14 godina. Počeci su bili teški, doživljavala je dosta poraza, jer je bila još mlada i krhka, ali je učila. Godine 2002., kada je imala samo 14 godina i deset mjeseci, prvi put dobila je poziv da nastupi na turniru u Indian Wellsu, gdje je pobijediti Brie Rippner u prvom krugu. Zahvaljujući tom uspjehu našla se i na WTA listi najboljih tenisačica svijeta ? na 532. mjestu. No te godine nastupila je na nekoliko ITF turnira, gdje je došla u pet finala. Pobijedila je na tri turnira i popela se na 186. mjesto WTA liste.

Sljedeće 2003. uspjela se kvalificirati na dva Grand Slam turnira – na otvorena prvenstva Australije i Francuske – ali je oba puta ispala u prvom kolu. U lipnju 2003. uspjela je doći u polufinale WTA turnira u Birminghamu i nakon toga je ušla među prvih 100 najboljih tenisačica svijeta, na 88. mjesto. Zahvaljujući tom uspjehu, prošle godine dobila je pozivnicu za svoj prvi Wimbledon, kada je dospjela do četvrtog kola. Slijedili su novi uspjesi – drugo kolo otvorenog prvenstva SAD ? a onda je u listopadu osvojila prvi WTA turniri, onaj u Tokiju. Tom pobjedom postala je sa 16 godina najmlađa pobjednica jednog turnira u povijesti WTA. Nakon još jedne pobjede na WTA turniru u Quebecu, završila je godinu na 31. mjestu WTA ljestvice. U siječnju ove godine dospjela je do trećeg kola Otvorenog prvenstva Australije, u travnju je već ušla među dvadeset najboljih igračica svijeta, na 19. mjesto, a u svibnju je na Otvorenom prvenstvu Francuske u Roland Garrosu dospjela u četvrtfinale. Tamo je bila u sjeni dvije druge ruske igračice, Anastasije Miškine i Elene Dementjeve. U njihovom finalnom pobijedila je Anastasija Miškina.

Iako je nakon toga pobijedila i na WTA turniru u Birminghamu, nitko je nije smatrao favoritkinjom ovogodišnjeg turnira u Wimbledonu. Jedino su je spominjali kao jednu od mladih tenisačica velike ruske armije koje su preplavile svjetske teniske turnire, a ponegdje su je više spominjali zbog njenog atraktivnog izgleda, nego zbog igre. Neki novinari su je zbog njenog izgleda počeli uspoređivati s Annom Kurnnikovom, što je ona bijesno odbila, tvrdeći da među njima nema nikakve sličnosti, jer se ona bavi samo tenisom, a Anna Kurnnikova sa svim ostalim osim s tenisom. U Wimbledonu se dosta očekivalo od ruskih tenisačica. Došlo ih je čak 14, između ostalih Anastasija Miškina, Elena Dementjeva, Elena Likovceva, Maria Kiriljenko, Svjetlana Kuznjecova, Tatjana Panova, Nadja Petrova, Vera Zvonarjeva, Elena Bovina i Marija Šarapova. Aludirajući na to kako njihova prezimena mahom završavaju na “ova” i kako ih ne može pamtiti, velika favoritkinja turnira u Wimbledonu Serena Williams je prije finala, u kojem joj je na veliko iznenađenje protivnica postala Marija Šarapova, izjavila: “Kada me netko pita tko mi je protivnica u finalu, odgovaram da je to opet jedna ‘ova’. U finalu me čeka još jedna ‘ova’.” No nakon što ju je Marija Šarapova tako uvjerljivo pobijedila, sasvim je sigurno da će Serena Williams zauvijek pamtiti to ime i prezime i da Marija Šarapova neće za nju biti samo još jedna “ova”. Kao i u svim mečevima ranije koji su je doveli do finala, oni koji su pratili finalni meč tvrde da je Marija Šarapova u njemu sve izvela savršeno. Jedinu grešku je napravila nakon meča. U velikom uzbuđenju odjurila je do lože da se izgrli i izljubi s ocem, a potom se sjetila i majke koja je ostala na Floridi. Otac joj je dobacio mobitel da je nazove, ali je bila toliko uzbuđena da nije dobro stiskala tipke i nije uspjela nazvati. No tu jedinu grešku koju je napravila tog dana ispravila je nekoliko trenutaka kasnije, kada su je pozvali da se obrati publici i gledateljima. Rekla je: “Ovo smo sve napravili zajedno. Otac, majka i ja. Oče i majko, sve vam dugujem. Mnogo vam zbog toga hvala.” Ima i na čemu zahvaljivati, jer je ovom pobjedom Marija Šarapova ušla u sam svjetski teniski vrh. Za pobjedu je dobila nagradu od 560.500 funti, čime je prešla milijun dolara ukupnu vrijednost svih dosad dobivenih nagrada. No to je samo početak zarade. Stručnjaci za sportski marketing tvrde, pozivajući se na ogromno zanimanje sponzora za nju nakon ove pobjede, kako ima potencijala zaraditi najmanje 100 milijuna dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika