Objavljeno u Nacionalu br. 466, 2004-10-19

Autor: Nikola Plančić

NASTAVAK AGONIJE U VELIKIM ZDENCIMA

Privatizacija Zdenke pod kontrolom moćnika koji su je uništili

Odustajanjem od plana konsolidacije koji su početkom godine ocijenili pozitivnim, Andrija Hebrang i državni vrh prepustili su Zdenku lokalnim moćnicima iz vlastite stranke, koji od prodaje mliječne industrije iz Velikih Zdenaca nastoje izvući osobnu korist

Prema Nacionalovu izvoru, sprezi lokalnih političara i moćnika nije se othrvao ni sam državni vrh, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji su popustili pritisku lokalnog HDZ-a i odustali od plana konsolidacijPrema Nacionalovu izvoru, sprezi lokalnih političara i moćnika nije se othrvao ni sam državni vrh, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji su popustili pritisku lokalnog HDZ-a i odustali od plana konsolidacijKako Nacional doznaje od izvora koji je dobar poznavatelj prilika u tvrtki “Zdenka”, stvorena je podloga za prodaju te tvrtke iz Velikih Zdenaca. Prilično uobičajeno za hrvatski model privatizacije, tvrtka neće biti konsolidirana i prodana tako da država i porezni obveznici iz svoje imovine izvuku najveću moguću dobit, nego će joj vrijednost biti maksimalno umanjena i bit će prodana tako da lokalni moćnici izvuku najveću korist. Prema Nacionalovu izvoru, sprezi lokalnih političara i moćnika nije se othrvao ni sam državni vrh, potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang i ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji su popustili pritisku lokalnog HDZ-a i odustali od plana konsolidacije “Zdenke”, koji su početkom godine ocijenili pozitivnim. Hrvatski fond za privatizaciju raspisao je natječaj za postavljanje “kriznog menadžmenta” s ciljem snimanja stanja tvrtke i izrade novog plana konsolidacije. Na tom je natječaju pobijedila njemačka tvrtka “Semmelroth”, u vlasništvu Dragutina Semmelrotha, bliskog prijatelja gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha. Ista je tvrtka, prema riječima Nacionalova izvora, zainteresirana za kupnju “Zdenke”, što je očit sukob interesa koji dovodi u pitanje regularnost samog natječaja.

Ministarstvo gospodarstva protivilo se imenovanju Zdravka Rizmana u NO Zdenke uz obrazloženje da je dotični odgovoran za loše poslovanje Dio novog Nadzornog odbora i Uprave Zdenke čine isti ljudi koji su od 1996. do 2001. doveli tvrtku na rub stečajaTvrtka koja je do 2001. bila jedna u nizu gubitnika, posljednje je tri godine poslovala pozitivno. Sredinom 2001. stanje u tvrtki bilo je katastrofalno, račun je bio blokiran, a tvrtka je bila u enormnim dugovima zbog nestručnog vođenja i lihvarskih kamata. Sve su nekretnine bile pod hipotekom i velikim dijelom u fiducijarnom vlasništvu vjerovnika, radnicima se nisu isplaćivale plaće, dugovi kooperantima i dobavljačima su se gomilali, roba se davala rizičnim kupcima i tvrtkama u blokadi. Sve u svemu troškovi poslovanja bili su previsoki zbog lošeg upravljanja i primanja provizija.

Nacionalov izvor za takvo je stanje okrivio tadašnji Nadzorni odbor tvrtke koji je u razdoblju od 1996. do 2001. promijenio čak šest direktora. Također, kao glavnog krivca i najodgovorniju osobu za takvo stanje navodi Zdravka Rizmana, lokalnog moćnika i KV električara po struci, koji je svih tih pet godina upravljao Nadzornim odborom tvrtke. Rizman je preko Nadzornog odbora na najvažnija direktorska mjesta postavio svoje ljude, prije svih suprugu Višnju Rizman, sa srednjom stručnom spremom, na mjesto direktora komercijale. Na mjesto generalnog direktora tvrtke postavio je Marka Smiljčića, mehaničara, a na mjesto direktora u poduzeću “Zdenka – ugostiteljstvo i turizam d.o.o.” Zlatka Mađeruha, strojarskog tehničara sa srednjom stručnom spremom. Nacional ima dokumentaciju iz koje se vidi kako je Županijski sud u Bjelovaru, u povodu istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru od 25. travnja 2001., donio rješenje o provođenju istrage protiv Zlatka Mađeruha zbog kaznenih djela iz članka 337. kaznenog zakona, zlouporabe položaja i ovlasti. Kako stoji u tom rješenju, Mađeruh je s još jednom osobom osumnjičen da je u razdoblju od 18. ožujka 1996. do 18. prosinca 1997., kao direktor u poduzeću “Zdenka – ugostiteljstvo i turizam”, ispostavljao fiktivne putne naloge čime je pribavio otprilike 60.000 kuna. Uz to, Mađeruh je preko tajnika i blagajnika iz tvrtke sebi isplatio nešto manje od 20.000 kuna akontacija na plaće koje nije vratio poduzeću. Zlatko Mađeruh danas je gradonačelnik Grubišnog Polja.

Rezultat takvog kadroviranja i poslovanja, kako ističe Nacionalov izvor, saldo je od 25.000 kuna na žiro računu tvrtke u siječnju 2001. Otprilike godinu dana trebalo je koalicijskoj vlasti da započne rješavati probleme “Zdenke”, kada je postavljena nova Uprava tvrtke. Rezultat toga je likvidno poslovanje, redovita isplata plaća uključujući i zaostatke i osam milijuna kuna rezervnih sredstava na žiro računu uz isplaćena sva dugovanja. U tom je razdoblju, dakle, “Zdenka” poslovala pozitivno. Kako bi tvrtka bila što povoljnije privatizirana, po nalogu tada mjerodavnog Ministarstva poljoprivrede napravljen je program konsolidacije tvrtke, koji je 2. travnja 2002. pozitivnim ocijenio Hrvatski fond za privatizaciju, uz potpis zamjenika predsjednika Krešimira Starčevića.

Ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast, potpredsjednik Vlade i koordinator za gospodarstvo Andrija Hebrang naredio je 27. siječnja 2004. resornom Ministarstvu gospodarstva da izradi plan financijske konsolidacije u suradnji s Upravom “Zdenke”. Taj Hebrangov nalog u skladu je s njegovim predizbornim obećanjem i pozitivan korak u smjeru konačne konsolidacije “Zdenke”. Hebrang, kojem je izborna baza bila Bjelovarsko-bilogorska županija, tijekom predizborne kampanje osobno je došao u “Zdenku” i obećao riješiti situaciju u tvrtki, pa je i nakon dolaska na vlast krenuo tim smjerom.

Situacija se potpuno promijenila u ožujku 2004. kada je po nalogu HFP-a Uprava sazvala skupštinu tvrtke i dala prijedlog za postavljanje novog Nadzornog odbora koji bi činili Zdravko Rizman, član NO do 2001., Josip Bartolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zorislav Krivačić, odvjetnik i Damir Ostović, predsjednik HFP-a. Ministarstvo gospodarstva je 22. travnja 2004. u dopisu Vladi, HFP-u i Središnjem državnom uredu za državnu imovinu podržalo prijedlog financijske konsolidacije tvrtke koji je izradila Uprava društva, ali je i podnijelo protuprijedlog na odabir članova NO “Zdenke”. Vukelićevo ministarstvo u tom dopisu predlaže da se u NO “Zdenke” radi stručnosti izaberu Vikica Pleše i Katarina Kališnik umjesto Josipa Bartolčića i Zorislava Krivačića, te da se ne prihvati opoziv Marije Kovač iz Nadzornog odbora. Na kraju dopisa koji je potpisan po odobrenju ministra Vukelića, a koji ima i Nacional, stoji da ministarstvo osporava imenovanje Zdravka Rizmana u NO uz obrazloženje “da je predloženi već bio na funkcijama u Nadzornom odboru društva, i to u doba kada su akumulirani najveći gubici u Društvu, te i zbog mogućeg sukoba interesa, s obzirom na to da je predloženi vlasnik privatne tvrtke ‘Rizman d.o.o.’ Mali Zdenci, čija se djelatnost preklapa s djelatnošću Društva”. Samo sedam dana poslije, 29. travnja, Uprava za industriju Ministarstva gospodarstva, po nalogu državnog tajnika Vladimira Vrankovića, povukla je svoje predložene kandidate i ocijenila takav nalog kao “uplitanje politike u struku”. Kako Nacionalov izvor tvrdi, Vranković je to naredio na nagovor potpredsjednika Vlade Andrije Hebranga.

Tragikomična situacija dogodila se prije postavljanja novog Nadzornog odbora, 2. travnja. S tim je datumom na adresu predsjednika HFP-a poslan dopis gradske organizacije HDZ-a Grubišnog Polja, do kojeg je Nacional došao preko svojih izvora, a u kojem stoji kako je toj lokalnoj stranačkoj organizaciji “bitno da u novom NO ‘Zdenke’ zbog sanacije i konsolidacije ‘Zdenke’, a i zbog informiranja o radu iste imamo svoga predstavnika ispred malih dioničara. Gradski odbor HDZ-a Grubišno Polje predlaže da to bude Zdravko Rizman koji je ujedno i član našeg gradskog odbora.” Dakle, čini se da lokalni odbor HDZ-a smatra kako su svi mali dioničari “Zdenke” ujedno i članovi tog lokalnog stranačkog odbora. Čak i kada bi to bilo tako, mali bi dioničari svog predstavnika trebali odabrati na skupštini malih dioničara i iz te pozicije poslati ovakav zahtjev HFP-u. To je samo jedan dio ove tragikomične situacije, drugi, tragični dio je to što su i potpredsjednik Vlade i predsjednik HFP-a očito podržali takav zahtjev, a kako tvrdi Nacionalov izvor, i utjecali na Vukelićevo ministarstvo da odustane od protivljenja Rizmanovu postavljanju u NO.
Nakon postavljanja novog Nadzornog odbora, opozvana je Uprava tvrtke i na mjesto direktora postavljen je Zlatan Maleković. Naravno, i većina starih kadrova kao što su Višnja Rizman i Marko Smiljčić, vraćena je na direktorska mjesta. Kako Nacionalov izvor navodi, jedini mogući razlog za te kadrovske promjene osobni je interes rukovoditelja pravne i kadrovske službe, prijateljice gradonačelnika Mađeruha, Mirjane Černi sa srednjom stručnom spremom, za koju isti izvor naglašava da je na nižoj razini, odnosno unutar same tvrtke, glavni provoditelj politike lokalnih moćnika. Nakon provedenih kadrovskih promjena, HFP je raspisao natječaj za “Krizni menadžment”, koji bi trebao snimiti stanje tvrtke i predložiti novi program konsolidacije, iako je prije napravljen i pozitivno ocijenjen od strane resornog ministarstva. Na natječaju je pobijedila njemačka tvrtka “Semmelroth Consulting”, u vlasništvu Dragutina Semmelrotha. Prema tvrdnjama Nacionalova izvora, Dragutin Semmelroth nema nikakvih kvalifikacija za takav posao, ali je prijatelj gradonačelnika Grubišnog Polja Zlatka Mađeruha. Kako navodi isti izvor, sam je Rizman “Semmelroth” u više navrata naveo kao jedinu zainteresiranu tvrtku za kupnju “Zdenke”, što dovodi u pitanje regularnost provedenog natječaja jer je tvrtka “Semmelroth” u očitom sukobu interesa zato što vodi krizni menadžment tvrtke u državnom vlasništvu s pozicije potencijalnog kupca. Kako Nacionalov izvor tvrdi, plan je takav da se iz “Zdenke” izvuče što više novca i da se u lošem stanju proda tvrtki “Semmelroth”. Tako bi se “Zdenka” odvojila od države i međusobno povezani lokalni moćnici mogli bi njom manipulirati bez ikakve kontrole.

Nadzorni odbor
Na sjednici Nadzornog odbora “Zdenke” u prostorijama Ministarstva poljoprivrede, ponovno je na funkciju predsjednika Uprave izabran Zlatan Maleković. Sjednici su prisustvovali Josip Bartolčić, Zdravko Rizman i Željko Singer, a pismeno se s kadrovskim rješenjem složio Zorislav Krivačić. Trojica prisutnih Nacionalovu su novinaru demantirali navode Nacionalova izvora, uz obrazloženje kako su podaci fabricirani s ciljem diskreditiranja vodstva tvrtke. Također su rekli da je stara Uprava radila sve kako bi “Zdenka” otišla u stečaj i da je gubitak tvrtke u posljednje četiri godine povećan sa 40 na 100 milijuna kuna. Državni tajnik Josip Bartolčić izbor tvrtke “Semmelroth” na javnom natječaju opravdava time što je njihova vizija upravljanja “Zdenkom” najbliža viziji Hrvatske vlade.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika