Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

IAKO TVRDE DA "HRVATSKI" ANTRAKS NIJE OPASAN ZA LJUDE, CIJEPLJENI I LJUDI I STOKA

“Zbog neuobičajenoga, visokog vodostaja podzemnih voda ove godine, bedrenica bi mogla poprimiti epidemijske razmjere na dotičnom terenu”, upozorenje je koje je Mirko Lojkić, ravnatelj Hrvatskoga veterinarskog instituta, uputio Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, odnosno Matku Brstilu, ravnatelju Uprave za veterinarstvo. Dopis nema datum, a iz konteksta je jasno da je nastao nakon što je u stadu ovaca Gojka Kukića iz Jasenovca otkriven antraks, od kojeg je uginulo više od 20 ovaca i koza. Preventivno cijepljenje provedeno je i na Hrvatskome veterinarskom institutu među djelatnicima koji su dolazili u kontakt s uginulim ovcama.

Tijekom prošog tjedna na području Jasenovca i okolice započeta je akcija preventivnog cijepljenja protiv antraksa. Zakon predviđa cijepljenje životinja u krugu od 20 kilometara od mjesta gdje se pojavio antraks, a u Veterinarskoj upravi uvjeravaju da će to biti i učinjeno. No cijepljenje je započeto dva tjedna nakon prvog slučaja uginuća životinje oboljele od bedrenice. Zašto se toliko čekalo, odnosno zašto Uprava za veterinarstvo nije naredila početak cijepljenja odmah kad je od Hrvatskog veterinarskog instituta obaviještena o postojanju antraksa, a navodno su to saznali 16. svibnja – nitko ne zna i ne želi odgovoriti.

Jasenovac od prošle godine više ne uživa status “bedreničnog distrikta”. Takav status imaju područja u kojima se tijekom zadnjih 20 godina pojavio antraks, a slijedom toga propisano je obvezno preventivno cijepljenje životinja protiv antraksa, najmanje 30 dana prije početka ispaše. U većem dijelu države, unatoč zakonskoj obvezi, te se mjere ne provode. Kako je Veterinarska uprava smatrala da je tekst u prošlom broju Nacionala tendenciozan i zlonamjeran, nisu nam htjeli dati broj “bedreničnih distrikata” i koja su to područja. Prema dostupnim podacima iz drugih izvora, to su područja Krapine, Zaboka, Siska, Duge Rese, Slunja, Varaždina, Bjelovara, Garešnice, Čazme, Grubišnog Polja, Otočca, Donjeg Lapca, Požege, Obrovca, Benkovca, Gračaca, Osijeka, Šibenika, Knina, Drniša, Županje, Vinkovaca, Splita, Sinja i Omiša. Distrikti postoje još od sedamdesetih godina, kada je u Hrvatskoj zabilježena velika smrtnost životinja, čemu je uzrok bio antraks.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika