Objavljeno u Nacionalu br. 354, 2002-08-28

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

'Tigrovi' upozoravaju ministricu Antunović na malverzacije u zapovjedništvu svoje brigade

Dio časnika i dočasnika pripadnika 1. gardijske brigade «Tigrovi» prošloga je tjedna ministrici obrane Željki Antunović poslao pismo u kojem teško optužuju zapovjedništvo 1.Zbornog područja Karlovac i brigadnog generala Josipa Stojkovića, te zapovjedništvo 1. gardijske brigade i pukovnika Ivicu Krizmanića zbog niza nepravilnosti učinjenih povodom najavljenog preustroja i kriterija za otpuštanje viška zaposlenika, slučajevima nekažnjavanja dosadašnjih skandala zbog korištenja vojne mehanizacije za uređenje privatnih okućnica i zlostavljanja žena u postrojbama, potpune hibernacije svih aktivnosti obuke u posljednjih godinu dana, te skandaloznog ustrojavanja satnije za mirovne operacije Hrvatske vojske.
Potpuno je neizvjesna i sudbina 180 neraspoređenih pripadnika Tigrova koji se nalaze u vojarni Croatia u Zagrebu gdje, kako sami kažu, troše potpuno bespotrebno proračunski novac i sredstva, jer ništa ne rade već godinu dana.

Od ukupno tri pješačke bojne u sastavu 1.gbr Tigrovi formirana je jedna pješačka bojna smještena u vojarni u Ogulinu, a sav preostali tzv. višak od 180 vojnika završio je u vojarni «Croatia» u Zagrebu, u statusu neraspoređenih. Gardisti su ogorčeni kriterijima po kojima se određivalo tko će završiti u novoustrojenoj pješačkoj bojni razmještenoj u Ogulinu koja je nastala nakon što su se rasformirale tri pješačke bojne iz Tigrova. Naime, tvrde gardisti, takvi kriteriji nigdje nisu bili obznanjeni niti priopćeni, pa sumnjaju u manipuliranje i filtriranje podobnog kadra.

Unatoč tome što se kroz razna priopćenja i medijske napise tvrdilo kako je zdravstveno stanje jedan od glavnih uvjeta za ostanak u službi kako objasniti, tvrde u pismu gardisti, to je odmah najbolje demantiralo zapovjedništvo brigade kada je na mjesto zapovjednika jedine preostale bojne u Ogulinu postavilo satnika invalid Domovinskog rata, koji pri tome zadržava sve beneficije kao da je bolestan. Isti slučaj je i sa zamjenikom zapovjednika bojne koji je također invalid na temelju narušenog zdravlja za vrijeme obavljanja službe. Nadalje, satnija za mirovne operacije Hrvatske vojske koja funkcionira u sklopu bojne u Ogulinu ne financira se izravno iz MORH-a, iako bi trebala, već iz proračuna 1.ZP Karlovac. Zbog toga je gotovo došlo do blokade svih ostalih aktivnosti drugih postrojbi u obuci i angažiranju prema godišnjem planu. Postrojbe su dovedene u neku vrst zaštitarske službe koje ništa drugo nisu radile nego čuvale skladišta u sklopu 1.Zbornog područja Karlovac.

Krajem prošle godine, tvrde u 1.gbr. postalo je upitno hoće li se do odobrenja novog proračuna moći nabaviti dovoljno hrane za sve, tako da je radi uštede naglo povećan broj ljudi koji su mogli koristiti slobodne dane.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika