Objavljeno u Nacionalu br. 360, 2002-10-06

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Kardinal protiv katoličkog radija

Kardinal Josef GlempKardinal Josef GlempKardinal Josef Glemp, vodeći čovjek Katoličke crkve u Poljskoj, zabranio je daljnje djelovanje ureda katoličkog radija Radio Maryja u Varšavi. To ne znači da ta popularna radiostanica više neće moći emitirati, ali će joj to ograničiti djelovanje i smanjiti mogućnost prikupljanja novca. Poljski novinski komentatori tvrde da je to samo prvi korak akcije vodstva Katoličke crkveu Poljskoj kojom ono želi preuzeti kontrolu nad tom radiostanicom i promijeniti njeno političko usmjerenje.

Radio Maryja, osnovana 1993., ima brojno slušateljstvo. Stanica emitira propovijedi, mise, crkvene himne, ali i političke komentare koji smetaju vrhu Katoličke crkve jer po njegovu mišljenju potiču ekstremni poljski nacionalizam i ksenofobiju te se protive ulasku Poljske u Europsku uniju. Ta stanica je u bliskoj vezi s desnom katoličkom oporbenom političkom strankom Liga poljskih obitelji, koja ima 38 članova parlamenta i protivi se ulasku Poljske u EU. To je suprotno politici Katoličke crkve a i sam papa Ivan Pavao II. za nedavnog posjeta Poljskoj pozvao je Poljake da jačaju veze s Europom.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika