Objavljeno u Nacionalu br. 394, 2003-06-04

Autor: Nacionalova redakcija

IVAN PAVAO II U HRVATSKOJ

Papin posjet Vladu stoji 20 milijuna kuna

Treći Papin posjet Hrvatskoj bit će najjeftiniji iako ima tri puta bogatiji program nego prva dva posjeta u doba HDZ-ove vlasti
Treći Papin posjet Hrvatskoj bit će najjeftiniji iako ima tri puta bogatiji program nego prva dva posjeta u doba HDZ-ove vlasti Posjet pape Ivan Pavla II. Hrvatskoj stajat će hrvatske porezne obveznike skromnih 20 milijuna kuna. Toliku je svotu odobrila Vlada, no naknadno će se još toj svoti morati pribrojiti troškovi prekovremenih sati, hrane i putovanja za 6000 policajaca i pripadnika tajnih službi, koji su izravno uključeni u osiguranje cijeloga posjeta.
Od odobrene svote 10 milijuna kuna dobili su gradovi, a 10 milijuna otpada na troškove koje će plaćati središnja vlast. To je dosad najskromniji budžet za posjet Svetoga Oca, a program je tri puta veći nego u prva dva posjeta u doba HDZ-ove vlasti. Troškovi su bitno smanjeni zbog udjela sponzora. Njemački BMW dat će sve potrebne službene automobile, uključujući i šest blindiranih limuzina serije 7. Te automobile bavarski autodiv ustupit će hrvatskoj Vladi na pet dana. Osiguranje za automobile sponzorirat će Croatia osiguranje. Croatia Airlines sponzorira povratne avionske letove od Rijeke za Dubrovnik te iz Rijeke za Osijek, kao i povratak u Rim. Veći su sponzori još i Pliva, Ina i HEP koji će na svim mjestima Papina posjeta omogućiti besplatan prijenos električne energije. U Vladi smatraju da će prihod ostvaren putem PDV-a koji će kroz potrošnju ostvariti stotinjak tisuća gostiju znatno premašiti rashode države.

OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE
Turek na čelu osiguranja dolaska Pape

Franjo Turek, ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA), šef je cijelog osiguranja dolaska Svetoga Oca u Hrvatsku. Prije tri tjedna postavljeni ravnatelj prezentirao je cjelokupni sistem osiguranja užem kabinetu Vlade i najbližim suradnicima predsjednika Mesića. Kompjutorske simulacije izvedene su u Vili Prekrižje. Kako Nacional doznaje, i premijer Račan i potpredsjednik Vlade Granić, zadužen za organizaciju Papina dolaska, bili su oduševljeni poslom koji je obavila POA.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika