Objavljeno u Nacionalu br. 395, 2003-06-10

Autor: Nacionalova redakcija

TAJNE VATIKANSKE DIPLOMACIJE

Ivan Pavao II. zabranio je biskupima isticanje nacionalističkih zahtjeva

Ivan Pavao IIIvan Pavao IIZa neformalnog razgovora s državnim tajnikom Svete Stolice Angelom Sodanom u Rijeci 5. lipnja, dok su čekali prijem kod pape Ivana Pavla II., predsjednik Stjepan Mesić zadovoljno je zaključio kako se u posljednje doba posve promijenila atmosfera među dijelom vodećih biskupa Katoličke crkve u Hrvatskoj, kako se već dugo iz njihovih redova nisu čule optužbe protiv Europske unije i međunarodne zajednice da žele pokoriti Hrvatsku, a nije bilo ni napada na Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu. Premda to nije izričito istaknuo, predsjednik Mesić kao i kardinal Angelo Sodano te riječki nadbiskup Ivan Devčić, koji je prisustvovao tom susretu, znali su da je za taj obrat najzaslužniji upravo papa Ivan Pavao II. koji je stigao u treći posjet Hrvatskoj.
Potpora ulasku u EU
Tijekom prosinca 2002. dio biskupa Katoličke crkve predvođenih zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem pohodio je Rim. Prigodom tog posjeta Ivan Pavao II. upoznao ih je s novom strategijom Vatikana: Sveta Stolica odlučila je da svim diplomatskim i političkim sredstvima podupre ubrzani ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Papa je tom prigodom istakao da će na isti način kao što je 1992. ubrzao proces međunarodnog priznanja Hrvatske, ishoditi i ubrzani prijem Hrvatske u EU. Objasnio je to željom da pomogne Hrvatskoj: po općoj ocjeni to će ubrzati njen gospodarski i politički razvoj. Takva je Papina odluka bila u potpunom skladu s nastojanjima vatikanske diplomacije da sve katoličke države uđu u EU, i to prije nego se ona otvori državama u kojima prevladavaju druge vjere. Hrvatska je jedina europska katolička zemlja koja još nije ušla u EU. Osim toga ulazak Hrvatske u EU, po procjenama Vatikana, bit će važan korak u stabilizaciji prilika u cijelog regiji. Ivan Pavao II. u Osijeku i Zadru zorno je pokazao koliko mu je stalo do pomirenja različitih naroda i vjera. U Osijeku je pozvao na binu pravoslavne svećenike, a u Zadru nije dopustio da mu pravoslavni svećenik poljubi ruku.
Poruka patrijarhu Jovan
Nije nikakva tajna da Papa želi posjetiti Srbiju, a tim je svojim dvjema gestama poslao jasne poruke patrijarhu Pravoslavne crkve Jovanu Pavlu. Na sugestiju, pa i intervenciju iz Vatikana, u pozdravnim govorima domaćina u Dubrovniku, Zadru, Osijeku i Đakovu, koji su teško stradali za srpske agresije, zbog toga gotovo da nije bilo govora o agresiji na Hrvatsku i zločinima počinjenima nad njenim stanovništvom.
Za Papino zalaganje za ubrzani ulazak Hrvatske u EU, najzaslužniji su nuncij u Zagrebu Giulio Einaudi i jedan Papin gost iz Hrvatske, koji nije nositelj zvučnih vjerskih ili političkih titula. Obojica su u razgovorima s Papom istaknuli da je veliki problem Hrvatske nemogućnost ulaska u EU, premda ona to više zaslužuje od Rumunjske ili Cipra.
Nezadovoljni Tomčić i Sanader
Odluka Ivana Pavla II. da podupre ulazak Hrvatske u EU ujedno je označila zabranu vodećim biskupima u Hrvatskoj da napadaju međunarodnu zajednicu i ulazak Hrvatske u EU. Od prosinca prošle godine takva su stajališta protivna vatikanskoj politici, pa je to razlogom zašto posljednjih mjeseci nema više javnih istupa vodećih biskupa u kojima se anatemizira Zapad, EU i SAD. Novu orijentaciju Vatikana Papa je definitivno potvrdio za svog boravka u Hrvatskoj. U razgovorima s predsjednikom Mesićem i premijerom Račanom Papa se najviše zanimao za međunarodni položaj Hrvatske. Njegovo prvo pitanje uvijek je bilo kakvi su odnosi Hrvatske sa susjedima, a potom je slijedio upit kako napreduju pregovori o približavanju Hrvatske EU.
Zbog načina na koji se Papa odnosio spram predsjednika Mesića i premijera Račana, njih će dvojica iz njegova posjeta sasvim sigurno izvući najviše političke koristi pa i predizbornih bodova. Ponajprije zbog toga što nakon Papina posjeta malo tko još može Mesića i Račana optuživati da obnavljaju komunizam. Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader mogu biti puno manje zadovoljni. Premda se njih dvojica nadmeću tko će se više dodvoriti Crkvi i koja će stranka pridobiti veću naklonost vjernika na sljedećim izborima, nisu imali prilike razgovarati s Papom.

ZADAR
Thompson ipak na oproštaju

Iako su najviši crkveni dužnosnici prije desetak dana demantirali najavu časne sestre Aurelije kako će prilikom posjeta Ivana Pavla II. Zadru pjevati i Thompson, cjelokupni događaj ipak nije prošao bez skandala. Uz diskretnu sugestiju iz Vatikana, odlučeno je da Thompson neće nastupiti s pjesmom koja je kombinacija heavy metala i narodnjaka, a čiji je glavni stih ŇIvane Pavle Drugi, hrvatski te narod ljubiÓ. Pa ipak, nakon što je završena zadarska misa, a Papa počeo napuštati pozornicu, organizatori su pustili Thompsona.

DUBROVNIK
Granić razljutio Kordu

Prigodom Papina dolaska na dubrovački aerodrom, došlo je do incidenta koji je uzrokovao Goran Granić. Prema protokolu Ivana Pavla II. dočekali su najviši lokalni dužnosnici, među kojima župan Ivan Šprlje, gradonačelnica Dubravka Šuica i konavoski načelnik Luka Korda. Oni su trebali ući u zrakoplov i pozdraviti gosta iz Vatikana, no u avion je ušao Goran Granić sa suprugom. Kako je broj osoba koje smiju ući u avion preciziran, zbog Granića i supruge otpali su Luka Korda i još neki lokalni dužnosnici. Kordu je to tako razbjesnilo da je umalo izazvao incident.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika