Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Nacionalova redakcija

PRAVDA NAKON PET GODINA

Presuda suda u Dubrovniku: Neven Barač smijenjen iz političkih razloga

PRESUDA SUDA U DUBROVNIKU: "Barač je smijenjen 
zbog politike a ne zbog lošeg rada Dubrovačke banke"
PRESUDA SUDA U DUBROVNIKU: "Barač je smijenjen zbog politike a ne zbog lošeg rada Dubrovačke banke" Neven Barač dobio je sudski spor protiv Dubrovačke banke koji je trajao punih pet godina. Dana 11. lipnja 2003. Trgovački sud u Dubrovniku donio je presudu protiv Nadzornog odbora Dubrovačke banke koji je 1998. smijenio Nevena Barača s mjesta predsjednika bančine uprave. Trgovački sud zaključio je kako je Baračeva smjena bila nezakonita, motivirana političkim razlozima, i da je odluka o Baračevoj smjeni donijeta zapravo mimo Nadzornog odbora.
Time je završen jedan od mnogih sudskih postupaka povezan s najvećom aferom u razdoblju HDZ-ova režima – aferom Dubrovačka banka – otvorenom u veljači 1998. kada je Neven Barač, tadašnji predsjednik njezine uprave, u intervjuu za Nacional otkrio identitet tajnih ortaka koji su planirali ugrabiti većinu bančinih dionica. Bili su to Ivić Pašalić, tadašnji predsjednikov savjetnik, Miroslav Kutle, tada vodeći HDZ-ov tajkun, Petar Luburić, šef dubrovačkog SZUP-a, Vinko Brnadić, šef bančina Nadzornog odbora i lokalnog HDZ-a, i sam Barač. Pošto je krajem 1997. Barač raskinuo tajni ortački ugovor o ilegalnom prisvajanju banke, održana je sjednica Nadzornog odbora na kojoj je smijenjen s glavne upravljačke dužnosti, a uskoro potom i uhićen na šest mjeseci. Nadzorni odbor tvrdio je kako Baračeva smjena nije nikakva odmazda za raskinuti ortački ugovor i otvaranje skandala s tada moćnim Ivićem Pašalićem, već da je logična posljedica njegova katastrofalno lošeg vođenja poslova. Uslijedila je Baračeva tužba protiv Nadzornog odbora i sudski postupak koji je trajao od 1998. do 2003.
Trgovački sud je uvažio gotovo sve Baračeve argumente, kako o pozitivnom poslovanju Dubrovačke banke pod njegovom upravom, tako i zakulisnim političkim razlozima koji su doveli do njegove smjene. No Barač je presudom dobio isključivo moralnu zadovoljštinu: premda nezakonito uklonjen s mjesta predsjednika Uprave Dubrovačke banke, ni jedan ga sud više ne može vratiti na istu funkciju, s ozbirom na radikalno izmijenjen status Dubrovačke banke. Pitanje je tko će Baraču nadoknaditi moralnu i materijalnu štetu za sve ono što je pretrpio. isto tako bit će zanimljivo hoće li državno odvjetništvo pokrenuti postupak protiv Nadzornog odbora koji je svojom političkom odlukom uništio Banku i time oštetio državu za nekoliko milijardi kuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika