Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Nacionalova redakcija

LONDON

Nova rezidencija hrvatskog veleposlanika

JOŠKO PARO se useljava u rezidenciju vrijednu 2 mil. funti
JOŠKO PARO se useljava u rezidenciju vrijednu 2 mil. funti Joško Paro, hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji, službeno će se 25. lipnja useliti u svoju novu londonsku rezidenciju koju je nedavno kupilo Ministarstvo vanjskih poslova. Rezidencija je smještena u Hampsteadu, dijelu Londona poznatom po prekrasnoj prirodi, održavanoj u pravom engleskom stilu kombinacije njegovanih vrtova.
Među poznatijim stanovnicima Hampsteada koji je u početku bio sagrađen kao niz ljetnikovaca, bili su slikari George Romney i John Constable, pjesnici Lee Hunt i John Keats, Byron, Rabindranath Tagore, pisac George Orwell, psihijatar Sigmund Freud, kazališni i filmski glumci. U neposrednoj blizini je i remek-djelo škotskog arhitekta Roberta Adama, Kenwood House, sa slavnom zbirkom umjetnina. Zgrada u kojoj će od lipnja ove godine za svog mandata boraviti veleposlanici Republike Hrvatske izabrana je kao dobar primjer oblikovanja i planiranja, vrlo primjerena funkciji, koja je kombinacija stambene i reprezentativne arhitekture.
Nalazi se u ulici Spaniards End koja je od 1956. postala privatna cesta. Kad je 1959. sagrađena, kuća je nazvana Heathbrow, a arhitektonski časopisi tog vremena opisali su je kao jednu od najznačajnijih modernih zgrada u Londonu. Otvorenje je na Dan državnosti, 25. lipnja, kad će tijekom primanja svirati Jazz Trio Matije Dedića. Iako u veleposlanstvu nisu željeli otkriti koliko stoji londonska rezidencija, anonimni diplomatski izvor tvrdi da je riječ o kreditu od 2 milijuna funti koji je podignut na 25 godina.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika