Objavljeno u Nacionalu br. 460, 2004-09-07

Autor: Nikola Plančić

GAZETA

Razlog smjene neposlušne veleposlanice

Na izravan zahtjev Erharda Buseka, posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti, 28. kolovoza hrvatska je vlada smijenila veleposlanicu Spomenku Cek s dužnosti nacionalnog koordinatora Pakta o stabilnosti.Na izravan zahtjev Erharda Buseka, posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti, 28. kolovoza hrvatska je vlada smijenila veleposlanicu Spomenku Cek s dužnosti nacionalnog koordinatora Pakta o stabilnosti.Na izravan zahtjev Erharda Buseka, posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti, 28. kolovoza hrvatska je vlada smijenila veleposlanicu Spomenku Cek s dužnosti nacionalnog koordinatora Pakta o stabilnosti. Nacional je konzultirao više izvora u Ministarstvu vanjskih poslova i Vladi kako bi došao do Spomenke Cek i od nje osobno dobio potvrdu cijele priče, ali na žalost neuspješno.
Kako Nacional saznaje iz svojih izvora, Spomenka Cek je zaista radi neposluha smijenjena po izravnom nalogu Erharda Buseka hrvatskoj vladi zato što se protivila povezivanju Hrvatske s Albanijom, Srbijom i Crnom Gorom, BiH, Bugarskom, Rumunjskom, Makedonijom, Turskom i Kosovom u jedinstveni entitet, kroz projekt Europske Komisije nazvan ‘Regionalno energetsko tržište Jugoistoka Europe’. Taj bi Projekt trebao zaživjeti kroz ugovor koji je pripremila Europska Komisija i čije bi potpisnice s jedne strane bile Europska Unija, a s druge regionalna zajednica Jugoistočne Europe. Problem je u tome što, za razliku od EU, blok zemalja jugoistočne Europe nije ni gospodarski ni politički udružen, pa se Nacionalov izvor pita nije li ovaj projekt zapravo političko rješenje problema regije, putem tržišta politički ujediniti balkansku regiju, pogotovo zato što je EU suočena s problemima BiH i Kosova koje ne zna kako riješiti.
Ugovor, koji je već podijeljen zemljama regije, a kojim su se obvezale zajednički preuzeti sve buduće obveze što uključuje izgradnju infrastrukture, prilagodbu zakonodavstva europskim standardima i zaštitu okoliša, temelji se na dvama memorandumima o suradnji na području električne energije i plina. Sve zemlje regije memorandume su već potpisale, pa tako i Hrvatska u vrijeme Račanove administracije. Nacionalovi izvori iz oporbe tvrde da je Račanova vlada bila protiv potpisivanja memoranduma, ali je pod velikim pritiskom Europe ipak popustila.
Temelj ovog plana Europske Unije, za koji tvrde da je povijesni trenutak za Europu, ideja je stvaranja zajedničkog energetskog tržišta od Irana do Norveške koje uključuje električnu energiju i plin. Dva su glavna razloga radi kojih EU stvara novo mega tržište. Prvi je predviđeno povećanje potrošnje energenata, a drugi i važniji razlog je geostrateškog karaktera, osiguranje alternativnih izvora energenata kojima će prestati ovisnost Europske Unije izravno o Rusiji i posredno o SAD-u. EU je potpisala s Rusijom i zemljama Sredozemlja, prvenstveno Alžirom i Libijom, nove ugovore o suradnji u energentima te daljnjoj liberalizaciji prema kojima postojeći pravci plinovoda s Rusijom ostaju, a otvaraju se i novi pravci iz Irana, Iraka i sjeverne Afrike. Što se tiče Hrvatske, u skladu s tim planovima otvaranjem trafostanice Ernestinovo, tehničko povezivanje električnom energijom s istokom već je učinjeno, dok ostaju problemi zastarjele opreme i tehnologije ostalih zemalja regije. Situacija s plinom mnogo je kompliciranija. Europska Unija još uvijek nije donijela odluku o pravcima, odnosno trasama budućih plinovoda kojima bi se plin trebao dopremati s Bliskog istoka. Postoji nekoliko prijedloga o mogućim pravcima oko kojih traje velika borba između država članica EU, s obzirom na dugoročnost projekta, političku i stratešku važnost, te procijenjenu vrijednost investicije od nekoliko stotina milijardi dolara. Koja god trasa bude odabrana, jasno je kako će neizbježno prolaziti kroz ‘balkansku regiju’. U skladu s tim postoje i naznake kako će ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristiti Zagrebački velesajam, na kojem je ove godine Rusija zemlja partner, kao povod kako bi s hrvatskom vladom razgovarao o projektu Družba Adria, čiji daljnji rad postaje upitan.
Nije tajna kako u vrhu hrvatske vlade postoje i ruski i američki lobi te će s te strane biti interesantno pratiti daljnji razvoj situacije. Vlada je na sjednici prošloga tjedna imenovala Povjerenstvo za pregovore na čijem je čelu ministar gospodarstva Branko Vukelić. Kako Nacionalov izvor tvrdi: “Sposobnosti ministra Vukelića već su poznate javnosti. On će vjerojatno postupiti prema diktatu ‘u ime viših interesa’, izbjegavajući podatak kako se radi o financijski najtežem projektu na ovim prostorima. Uz Vukelića su i ostali članovi Povjerenstva u potpunosti odani HDZ-u, i to je možda jedan od razloga smjene veleposlanice Spomenke Cek, koja slovi kao osoba koja ne sluša.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika