Objavljeno u Nacionalu br. 462, 2004-09-21

Autor: Nacionalova redakcija

Gradonačelnica pozvala žrtve na liječenje u Hrvatsku

Zagreb obećao pomoć Beslanu

Stravičan rasplet krvave čečenske otmice djece i roditelja u Beslanu potaknuo je zagrebačku gradonačelnicu Vlastu Pavić da u ime grada Zagreba i Hrvatske ponudi pomoć djeci koja su preživjela neopisivu tragediju. Gradonačelnica je pozvala pedesetero djece i njihove roditelje na odmor ali i liječenje u Hrvatskoj, i tako prva u svijetu pokrenula konkretnu inicijativu za pomoć beslanskim žrtvama. Zbog te je geste Vlasta Pavić među prvima službeno pozvana u Beslan, gdje je 15. rujna posjetila tamošnju razorenu školu i groblje na kojem su pokopane žrtve masakra. U razgovoru za Nacional govori o, kako kaže, najbolnijem iskustvu u svom životu.
“Ne možete zamisliti što sam tamo vidjela i osjetila. To je prebolno. Televizijska slika i novinski izvještaji nisu ni približna slika boli koja je zahvatila cijeli jedan grad. Prvo sam posjetila groblje na kojem su pokopani ubijeni. Bila je to stravična slika. Uza stotinama godina staro groblje sada se nalazi velika livada izrovana novim grobovima beslanskih žrtava. Nisam mogla dokučiti čemu služe boce vode i sokova uz grobove djece pa sam se sledila kad su mi rekli: ‘Voda je tu da imaju što piti na drugom svijetu. Oni su umrli žedni.’” Vlasta Pavić kaže kako je tada shvatila da su zapravo svi stanovnici Beslana nekoga izgubili. Čula je da je u jednoj kući nekada živjelo osamnaestero djece. Svi su ubijeni u masakru. “Posjetili smo školu i položili vijence. To je tako stravično. Dvorana u kojoj su otmičari držali preko 1200 ljudi nije veća od košarkaškog igrališta. Ta djeca, ljudi, bez vode i hrane. Pili su svoju mokraću. Neke su dojilje pokušavale svojim mlijekom spasiti što više djece. Teroristi su ubili i ravnatelja škole, koji je imao 90 godina. Pronašli su samo njegovu nogu”, potreseno priča zagrebačka gradonačelnica. Dodaje kako u cijelom Beslanu vlada mrtvačka tišina. Čuju se samo jecaji. Svi govore šapatom. Taj gradić u jednom je danu izgubio jedan posto svog stanovništva.
“Susrela sam se sa zamjenikom ruskog patrijarha Alekseja, Klementom, koji je zahvalio na pomoći koju je Hrvatska ponudila stanovnicima Beslana. Rekao mi je da smo ponudivši pomoć učinili veliku gestu prema ruskom narodu”, kaže Vlasta Pavić.

Vezane vijesti

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Hrvatski koncern Agrokor, po svemu sudeći, ima bolje šanse za preuzimanje ruskog maloprodajnog lanca Lenta od svojih konkurenata u tom projektu, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika