Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Vid Jeraj

OBRAZOVANJE

Novi poslijediplomski studij u Hrvatskoj

Od 11. studenog u Zagrebu će s radom početi poslijediplomski Studij za upravljanje okolišem (EMS), koji je pokrenuo Mark Gero, prvi potpredsjednik Američke trgovačke komore (AmCham) u Hrvatskoj.Od 11. studenog u Zagrebu će s radom početi poslijediplomski Studij za upravljanje okolišem (EMS), koji je pokrenuo Mark Gero, prvi potpredsjednik Američke trgovačke komore (AmCham) u Hrvatskoj.Od 11. studenog u Zagrebu će s radom početi poslijediplomski Studij za upravljanje okolišem (EMS), koji je pokrenuo Mark Gero, prvi potpredsjednik Američke trgovačke komore (AmCham) u Hrvatskoj. Gero je Čikažanin talijanskog podrijetla, odrastao u New Yorku, gdje je završio antropologiju. EMS je prvi studij u Hrvatskoj u čijem je stvaranju sudjelovala poslovna zajednica, koja namjerava i zaposliti 16 polaznika ako bi se kao stručnjaci profilirali kroz njegov program.
“Naš je studij jedinstven u svijetu i ujedno prvi interdisciplinarni studij na zagrebačkom sveučilištu, s tim da svaki predmet podučavaju jedan domaći i jedan inozemni predavač. Iako je školstvo u Hrvatskoj na zavidnoj razini, u ovoj je struci manjkavo. Od Hrvatske se traži da u privatnom i javnom sektoru u sljedećih tri do pet godina potroši od 7 do 10 milijardi USD kako bi se prilagodila normama za upravljanje okolišem koje ispunjavaju druge države. To netko treba provesti. Uz modernizaciju cijelog sveučilišnog sustava, mislim da treba uvesti i poslijediplomski studij za magisterij i doktorat”, rekao je Gero.
Za brzu realizaciju Gerove inicijative za osnivanje studija zaslužan je dr. sc. Roko Andričević, bivši pomoćnik ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Zahvaljujući njegovoj inicijativi osnutak EMS-a podržao je i Institut “Ruđer Bošković”. Studij za buduće magistre traje četiri semestra, a za buduće doktore šest semestara. Po semestru, studenti slušaju šest stručnih predmeta, uz izborne, dok je iznos jednogodišnje školarine 2000 eura.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika