Objavljeno u Nacionalu br. 479, 2005-01-18

Autor: Nacionalova redakcija

'Diverzija' u bolnici Merkur

Vlatka Rončević, medicinska sestra u KBC Merkur i supruga ministra obrane Berislava Rončevića, srušila je 10. siječnja, netom što se vratila s godišnjeg odmora, endoskopski stup vrijedan 300 tisuća kuna. Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da se nezgoda dogodila zbog njene nespretnosti, da skupocjeni medicinski uređaj više nije u funkciji, da će ga biti teško popraviti, a kako nije bio osiguran, vjerojatno će trebati kupiti novi. Odmah po incidentu Vlatka Rončević pozvala je policiju, tvrdeći da je žrtva diverzije, te da je netko namjerno pomaknuo uređaj tako da se sruši čim ga ona dodirne. U KBC Merkur to je sredinom tjedna ispitivao tim od šest policajaca, što je izazvalo podsmijeh velikog dijela bolničkog osoblja, koje je uvjereno da je stup uništen zbog nestručnosti njihove kolegice.

Vlatka Rončević je sve do prije nekoliko mjeseci radila kao medicinska sestra u Našicama, a u Zagreb je premještena najvjerojatnije da se ne bi razdvajala od supruga, koji je preuzeo dužnost ministra obrane u aktualnoj vladi. Medicinski krugovi tvrde da je put za njen premještaj trasirao aktualni ravnatelj KBC Merkur Željko Vidas, čovjek koji je na tu funkciju stigao kad se Andrija Hebrang, ministar zdravstva na odlasku, netom po ulasku u Vladu, nerazumno obračunao s njegovim prethodnikom Miranom Martincem.

Medicinski krugovi tvrde i da je Vidas, inače urolog, odmah po stupanju na dužnost inicirao projekt povratka urološkog odjela na KBC Merkur iz KB Dubrava, gdje je svojedobno premješten temeljem stručnih analiza i glasovanja 13:1. Upravo premještanje tog odjela Hebrang nije mogao oprostiti bivšem ravnatelju, a to je po svemu sudeći bila i glavna pozadina njihova sukoba, koji je kulminirao time što je Hebrang premijeru Sanaderu pismeno uvjetovao Martinčevu smjenu svojim članstvom u Vladi, ali i stranci.

Dobro upućeni medicinski krugovi tvrde da je u sklopu projekta povratka urološkog odjela Vidas počeo okupljati liječnike koji bi radili na tom odjelu, te da je kao privremeno rješenje doveo Ivana Krhena s KBC Rebro. Tvrdi se da je u sklopu tih kadrovskih obnova kao medicinsku sestru zaposlio i Vlatku Rončević, iako u toj bolnici postoji nekoliko njenih mlađih kolegica koje već dugo rade na određeno vrijeme i čekaju priliku za stalni posao.

Nezgoda s endoskopskim stupom jedna je od apsurdnijih koje su se na poslu dogodile Vlatki Rončević, ali njeno zapošljavanje zapravo je jedan od manjih problema s kojima bi se uskoro mogao suočiti aktualni ravnatelj KBC Merkur Željko Vidas. Ministarstvo zdravstva i udruga poslodavaca već su dobili pismeno izvješće o poslovanju bolnice, koje otkriva da je on u prvih 11 mjeseci prošle godine poslovao sa znatno većim gubitkom od svog prethodnika, inače smijenjenog zbog navodno lošeg poslovanja. Za Vidasa je posebno neugodno to što je on prošle godine, samo u zadnjih šest mjeseci, za poslovanje bolnice od države i grada za ulaganje u bolnicu dobio 60 milijuna kuna, te 3 milijuna kuna veći mjesečni budžet.

Vezane vijesti

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen...

Rončevića čeka presuda u aferi 'kamioni': Hoće li nakon Polančeca biti osuđen još jedan bivši HDZ-ov ministar?

Nakon više od deset mjeseci suđenja zagrebački Županijski sud sutra će odlučiti o krivnji bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika