Objavljeno u Nacionalu br. 491, 2005-04-12

Autor: Plamenko Cvitić

DOVRŠEN PRIJEDLOG NOVIH IMENOVANJA NA VELEPOSLANIČKE FUNKCIJE

Promjene veleposlanika

Nakon višemjesečnih konzultacija u Ministarstvu vanjskih poslova nedavno je dovršen i definiran prijedlog rasporeda veleposlanika na upražnjene pozicije u inozemstvu. Taj bi prijedlog u roku od nekoliko dana trebao biti proslijeđen u Ured predsjednika Stjepana Mesića budući da Mesić kao sukreator vanjske politike supotpisuje imenovanja diplomata. Kako Nacional doznaje, tek će sad uslijediti lobiranje za određene kandidate jer je posve izvjesno da neki od njih baš i ne uživaju Mesićevo povjerenje i potporu. Prema MVP-ovu prijedlogu, na veleposlaničku poziciju u susjednu BiH uskoro bi trebao otići Bernardo Jurlina, nekadašnji HDZ-ov ministar rada, socijalne skrbi i obitelji s početka 90-ih. U neslužbenim diplomatskim krugovima špekulira se da je imenovanje gotovo zaboravljenog Jurline zapravo samo varka: budući da je Hrvatska nedavno odbila dati agreman za Branka Kesića, bosanskohercegovačkog kandidata za veleposlanika u Hrvatskoj, o čemu je Nacional pisao, u MVP-u su zaključili da će se srpski članovi Predsjedništva BiH vjerojatno željeti osvetiti Hrvatskoj, pa se smatra da će po automatizmu prvi kandidat kojeg istakne Hrvatska biti odbijen. Zato se smatra da će tek po odbijanju Jurlinine kandidature hrvatska strana istaknuti pravog kandidata za veleposlaničko mjesto u Sarajevu.

Na mjesto otpravnika poslova u Iraku uskoro bi trebao biti imenovan bivši ravnatelj SZUP-a Jerko Vukas. Nakon četverogodišnjeg veleposlaničkog mandata u Makedoniji, Aleksandar Milošević uskoro bi se trebao zaputiti na istovjetnu funkciju u Albaniji. U Muenchenu bi Hrvatsku trebala predstavljati Mirjana Bohanec Vidović, a u Mostar bi se trebao uputiti Dubravko Belavić. Oko pozicije hrvatskog veleposlanika u Švicarskoj još uvijek traju konzultacije, budući da, kako Nacional doznaje, za tu funkciju postoje čak dva ozbiljna kandidata: prvi je Aleksandar Heina, šef kabineta bivšeg ministra Miomira Žužula, a drugi je aktualni državni tajnik MVP-a Gordan Bakota. I za poziciju veleposlanika u Rimu postoje dva kandidata: prvi je donedavni glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Dobroslav Silobrčić, a drugi je aktualni
pomoćnik ministrice pravosuđa Jakša Muljačić.
Najzanimljivije imenovanje trebalo bi se dogoditi za mjesto veleposlanika pri organizaciji UNESCO: nakon isteka mandata Nede Ritz, na njezino bi mjesto mogla zasjesti osebujna novinarka Silvija Luks. Kako ističu Nacionalovi izvori, ta novinarka već danima svojim poznanicima i prijateljima govori da joj je to mjesto obećano na najvišoj razini te da je neupitno da će ona biti nova hrvatska ambasadorica pri UNESCO-u. Bez obzira na sve, činjenica je da cijeli prijedlog koji je sastavio uži kabinet ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović još treba proći kroz ruke hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, pa su moguća i nova kadrovska rješenja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika