02.01.2003. / 00:00

Autor: Ana Glavina

WASHINGTON

AMERIKA NEZADOVOLJNA SURADNJOM HRVATSKE S HAAŠKIM SUDOM

AMERIKA NEZADOVOLJNA SURADNJOM HRVATSKE S HAAŠKIM SUDOM

Sjedinjene Države nezadovoljne su slabom suradnjom Jugoslavije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske s Haaškim sudom i očekuju uhićenje optuženih za ratne zločine, rekao je u utorak posebni američki veleposlanik za ratne zločine Pierre Richard Prosper. On je optužio te tri zemlje za izbjegavanje suradnje s Haaškim sudom. U regiji je, kako se pretpostavlja, još 25 bjegunaca koje traži Međunarodni sud za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije u Haagu. Najavio je krajem siječnja posjet Zagrebu, Beogradu, Sarajevu i Banjoj Luci gdje će tražiti uhićenje generala Janka Bobetka i Ante Gotovine. “Svi znaju gdje je on (Bobetko) i treba ga se uhititi”, kazao je Prosper. Američki veleposlanik je upozorio da Jugoslavija riskira prestanak američke ekonomske pomoći nakon 31. ožujka ako ne uhiti bosanskog Srbina Ratka Mladića optuženog za ratne zločine u BiH.
Isto tako namjerava izvršiti pritisak na vlasti Republike Srpske da uhite Radovana Karadžića za kojeg se vjeruje da je na njihovu teritoriju.
Prosper je u listopadu rekao da SAD shvaća da može postojati nezadovoljstvo u Hrvatskoj optužnicom protiv generala Bobetka, ali da se ne može dovoditi u pitanje da je tužbu prihvatio sud koji ima legitimitet i s kojim je Hrvatska obvezna surađivati.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika