Objavljeno u Nacionalu br. 384, 2003-03-26

Autor: Nacionalova redakcija

INVESTICIJSKI FONDOVI

Dom fond i Georg Eltz odbacuju optužbe o milijunskoj nagradi

Dom fond i Georg Eltz odbacuju optužbe da si je društvo koje upravlja Dom fondom isplatilo više od 130 milijuna kunaDom fond i Georg Eltz odbacuju optužbe da si je društvo koje upravlja Dom fondom isplatilo više od 130 milijuna kunaDom fond i Georg Eltz odbacuju optužbe da si je društvo koje upravlja Dom fondom isplatilo više od 130 milijuna kuna na ime nagrada iz imovine fonda te sveukupno na ime troškova i nagrada isplatilo 370 milijuna kuna. “Glavna skupština dioničara Dom fonda donijela je odluku o isplati zakonski propisane naknade za rad društvu za upravljanje za razdoblje od 1997.”, kaže se u priopćenju Dom fonda. “Izračunata je bruto naknada od 137,8 milijuna kuna, a neto naknada, nakon plaćanja pripadajućeg dijela poreza, iznosila je 115 milijuna kuna. Iz toga slijedi da je za petogodišnje razdoblje između 1997. i 2002. neto naknada iznosila 23 milijuna kuna godišnje, odnosno 2,2 posto prosječne neto imovine Dom fonda. Nakon uspješne transformacije u zatvoreni investicijski fond, društvo za upravljanje fondom prima godišnju bruto naknadu od 3,5 posto od ukupne vrijednosti imovine fonda. Kao što je jasno vidljivo iz posve transparentnih bilanci Dom fonda, društvu za upravljanje fondom nije isplaćeno ništa osim zakonski propisanih naknada za upravljanje.”

Dom fond tvrdi da se ne može reći kako fondovi od izmjena zakona nisu ništa napravili na prodaji i reorganizaciji svojeg portfelja te da su mnoge tvrtke u vlasništvu fondova izgubile na vrijednosti. Dom fond, navodi se u priopćenju Dom fonda, konstantno i uspješno prodaje cijelo vrijeme: “Od donošenja novog Zakona o investicijskim fondovima 1. siječnja 2002. do danas prodano je 19 društava iz portfelja čijim se dionicama, izuzev Varteks Holdinga, inače ne trguje na burzi. Prodajom ovih paketa ostvaren je prihod od 94,2 milijuna kuna. Od osnivanja fonda do kraja 2002. društvo za upravljanje smanjilo je udio nelikvidne imovine s 93 posto na 52 posto.”

“Nekolicina poduzeća je zaista otišla u stečaj, međutim druga, u kojima je Dom fond imao ili još uvijek ima značajan udio, znatno su povećala svoju vrijednost od 1999. Vrijednost imovine Dom fonda je od osnivanja do kraja 2002. porasla za 294 milijuna kuna, odnosno sa 811 milijuna na 1.105 milijuna kuna”, kaže se u priopćenju te dodaje da su “procjene društava iz portfelja potvrđene od strane renomiranih revizorskih kuća, tako da fond manageri uopće nisu u mogućnosti ‘napuhivati’ njihove bilance”.

Georg Eltz, podsjećajući da nije osobno bio korisnik naknade isplaćene društvu za upravljanje Dom fondom, kaže u svom priopćenju: “Član Uprave Dom fonda postao sam tek 9. prosinca 2002., pola godine nakon pretvaranja društva u ZIF i nakon što je austrijska investicijska kompanija čije interese zastupa u Hrvatskoj kupila 50 posto spomenutog društva za upravljanje za značajan iznos investicije. Do studenog 2002. bio sam direktor SN Holdinga, bivšeg SNF-a.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika