Objavljeno u Nacionalu br. 494, 2005-04-03

Autor: Mislav Šimatović

KARIJERA I NOVAC

'Rast tržišta kapitala potaknut će turizam i prehrambena industrija'

INTERVJU: Hrvoje Fajdetić, predsjednik Uprave Raiffeisen investa

U sklopu tvrtke Raiffaisen invest nedavno je počeo s radom otvoreni investicijski fond koji većinu imovine ulaže u dionice hrvatskih tvrtki – Raiffeisen Central Europe. Time je ulagačima pružena još jedna mogućnost uključenja u trgovinu na hrvatskim burzama, gdje je nedavni boom mnogima omogućio velike zarade. O novom fondu Raiffeisen investa i razvoju industrije otvorenih investicijskih fondova, čija se imovina u prva tri mjeseca 2005. povećala za čak 30 posto, razgovarali smo s Hrvojem Fajdetićem, predsjednikom Uprave Raiffeisen investa.

MOGUĆNOSTI OBARANJA REKORDA 'Prinos od oko 30 posto koji je lani ostvario Raiffeisen Balanced bit će teško nadmašiti'NACIONAL: Po čemu se Raiffeisen Central Europe (RCE) razlikuje od ostalih dioničkih fondova u Hrvatskoj? – Raiffeisen Central Europe prvi je investicijski fond koji je osnovala članica jedne od bankarskih grupacija koji ima jasno iskazanu geografsku strategiju ulaganja. Tim fondom ulagačima se skreće pozornost i na različite ulagačke strategije pojedinih fondova, iako se nalaze u istoj kategoriji dioničkih fondova. Već postojeći, dionički fond Raiffeisen Active i dalje će nastaviti ulagati isključivo u svjetske dionice s fokusom na tržišta SAD-a, EU i Japana. Dakle, nismo htjeli “miješati” domaće i strane dionice nego smo ulagačima ponudili da sami izaberu tržišta u koja žele uložiti, što je i standard u svjetskoj industriji fondova. Naravno, oni ulagači koji žele mogu uložiti u oba fonda te tako ostvariti izloženost i domaćem i stranom dioničkom tržištu.

NACIONAL: Koliki će udio portfelja RCE činiti dionice s hrvatskog tržišta kapitala? – Raiffeisen Central Europe ulagat će najmanje 75 posto imovine u dionice, a fokus će biti na dionicama hrvatskih izdavatelja. Postotak ulaganja fonda u hrvatske dionice ovisit će o procjeni situacije na tržištu, a naravno, još i više o broju dionica koje jesu ili će biti uvrštene na naše burze. Uz dionice hrvatskih izdavatelja, fond će ulagati i u dionice izdavatelja iz Srednje Europe, a do deset posto imovine fonda ulagat će se i u vrijednosne papire iz Bosne i Hercegovine, Makedonije te SiCG-a.

NACIONAL: Može li se ulaganjem u RCE očekivati veći prinos od onoga koji trenutačno ostvaruje mješoviti fond Raiffeisen Balanced? – Prinos od blizu 30 posto koji je ostvario Raiffeisen Balanced prošle godine neće biti lako nadmašiti. Međutim, ako se ostvare naše očekivanja o nastavku rasta domaćeg tržišta te uz kvalitetno upravljanje fondom, vjerujem da će rezultati zadovoljiti naše ulagače. Fond je namijenjen ulagačima koji očekuju visoke prinose, ulažu dugoročno, a prihvatljive su im veće oscilacije cijene udjela. Preporučeno trajanje ulaganja dulje je od tri godine.

NACIONAL: Kakve su šanse da dionice i trgovina na hrvatskim burzama ponovno počnu rasti po stopama kakve su zabilježene početkom godine? – Na daljnji razvoj tržišta gledamo s optimizmom. Nakon naglog rasta cijena dionica početkom godine uslijedila je očekivana korekcija koja i dalje traje. Zbog odgađanja pregovora s EU korekcija je bila i snažnija nego što se moglo očekivati. Naš optimizam temelji se na aktivnostima domaćih i stranih institucionalnih, strateških i portfeljnih ulagača te nastavku privatizacije, odnosno konsolidacije hrvatskog gospodarstva. Konsolidaciju osobito očekujemo u turizmu i prehrambenoj industriji. Pozdravljamo i najave da se mirovinskim fondovima omogući ulaganje u dionice iz JDD kotacije.

NACIONAL: Koliko na rast tržišta može utjecati eventualan početak pregovora o pridruživanju s Europskom unijom? – Naravno, sama najava početka pregovora s EU izazvala bi trenutnu i vrlo snažnu pozitivnu reakciju tržišta te dodatno ubrzala započete procese.

NACIONAL: Očekujete li da će otvoreni investicijski fondovi u Hrvatskoj u budućnosti imati značajniji udio u ukupnoj aktivi svih financijskih institucija? Koliko taj udio može narasti u sljedećih pet-šest godina? – Hrvatski otvoreni investicijski fondovi imat će sve značajniju ulogu u financijskom sektoru. Dosad su najbolji rezultati postignuti u segmentu pravnih osoba koje su prve prepoznale prednosti ulaganja, a u segmentu stanovništva zamjetan je znatan rast zanimanja, što učvršćuje optimizam. Očekujem da će otvoreni investicijski fondovi u sljedećih nekoliko godina postati najznačajniji nebankarski posrednici.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika