Objavljeno u Nacionalu br. 502, 2005-06-27

Autor: Dean Šoša

FILM/VIDEO

Kanadski Josip Kuže

'Moćni Mohowny' potpredsjednik je jedne kanadske banke koji je posudio deset milijuna dolara da bi zadovoljio strast za kockanjem

Nakon što je ubijen Dino Pokrovac, domaće je novinske stranice danima punila ispovijest našeg uglednog nogometnog trenera Josipa Kužea koji je iskreno progovorio o svojoj ljubavi prema kocki. Zbog nje je Kuže od pokojnika posuđivao novac, a nakon što nije mogao platiti visoke kamate ostao je bez stana založenog kod Pokrovca, a možda i kuće. Istodobno s tom pričom, u našim se videotekama pojavio film "Moćni Mahowny", fascinantna studija ovisnosti o kocki, snimljena prema istinitom slučaju koji se dogodio u Kanadi početkom 80-ih. U razdoblju od samo dvije godine, kanadski Kuže Dan Mahowny - potpredsjednik jedne tamošnje banke (glumi ga izvrsni Philip Seymour Hoffman), pronevjerio je golemih 10-ak milijuna dolara kako bi imao čime kockati.
  Dan Mahowny uistinu je zanimljiv tip. U jednom od ključnih prizora filma psihijatar zamoli Mahownyja da ocjenama u rasponu od 1 do 100 opiše intenzitet uzbuđenja koje je osjećao prilikom kockanja i sljedeću najuzbudljiviju stvar koja mu se dogodila u životu. Mrtav hladan Mahowny kocki da 100 bodova, a sljedećoj najuzbudljivijoj stvari 20. Uistinu, osim kocke, u životu ga ne zanima baš ništa. Iako stalan gost kockarnica, Mahownyju ne pada na pamet identificirati se s tamošnjim okružjem. Fino odgojen i odjeven bankar, u vezi s vjernom službenicom iste banke, ne pije i ne puši, odbija usluge prostitutke koju mu jedne noći u sobu pošalje vlasnik kockarnice kako bi ga malo razveselio, a umjesto kojekakvih bakanalija, pred jutro uživa žderući obična rebarca. Alkohol, droga ili atraktivne žene Mahownyja nimalo ne privlače, jedino što ga zanima su žetoni koji će mu omogućiti beskrajno kockanje. Zrelost koju je britanski redatelj Richard Kwietniowski pokazao u svome drugom filmu, izoliravši bitne i nebitne stvari u priču o Mahownyju, posvećujući se tako u potpunosti njegovoj ovisnosti, skrenula je pozornost na ovog talentiranog i ne osobito poznatog sredovječnog engleskog redatelja.
  Richard Kwietniowski rođen je u Londonu 1957., a do 40. rođendana snimao je jedino hvaljene kratkometražne filmove. Njegov film "Alfalfa" osvojio je 1988. na Berlinskom festivalu Teddyja, priznanje namijenjeno najboljim filmovima homoseksualne tematike, a "Flames of Passion" dvije godine poslije nagrađen je na festivalu lezbijskih i gay filmova u San Franciscu. Njegov cjelovečernji igrani prvijenac, "Ljubav i smrt na Long Islandu", snimljen 1997., donio mu je nagradu BAFTA-e za najboljeg debitanta. Glavni junak njegova prvijenca engleski je pisac i udovac, neprijateljski raspoložen prema novim tehnologijama, koji postane opsjednut muškom tinejdžerskom filmskom zvijezdom koju je primijetio gledajući igrom slučaja jedan bezvezni film. Nisam gledao "Ljubav i smrt na Long Islandu", no sudeći prema većini kritika, Kwietniowski je najavio veliki talent, pokazavši sposobnost suptilnog pristupanja bizarnim temama i odnosima, vješto se pritom poigravši odnosom visoke i niske kulture. Unatoč dobrim kritikama, rezultati na kinoblagajnama nisu bili spektakularni pa je Kwietniowski drugi film, "Moćni Mahowny", snimio tek nakon šest godina. "Moćni Mahowny" okitio se također vrlo dobrim kritikama i bio nominiran za četiri kanadska nacionalna filmska priznanja Genieja (film je snimljen u kanadsko-britanskoj koprodukciji), no te su godine konkurenciju pomele odlične Arcandove "Barbarske invazije". Ipak, ni "Mahowny" se nije proslavio na kinoblagajnama, pa će Kwietniowski i dalje teško dolaziti do novca za svoje projekte.
  Valja se nadati da će treći film ovoga zanimljivog umjetnika "No One Gets Off in This Town" doista biti gotov, kako je najavljeno, već sljedeće godine. Jer Kwietniowski itekako ima što pokazati. Usredotočivši se u "Mahownyju" na glavni lik i njegovu ovisnost, Kwietniowski nije niti pokušao tražiti racionalno objašnjenje, postigavši tako da ona djeluje samo još uvjerljivije i jezovitije. Čitav film odiše minimalizmom, kako na fabularnoj tako i na stilskoj razini redateljeva izraza. Stav "manje je više" prihvatili su i glumci. Philip Seymour Hoffman odličan je u gotovo svakom filmu, no uloga čovjeka koji potrese i eksplozije koji se događaju u njegovoj glavi okolini prenosi suzdržanim ali efektnim minijaturama, predstavlja možda vrhunac njegove dosadašnje karijere. Odličan posao napravili su i veteran John Hurt u ulozi šefa kockarnice i Hoffmanova partnerica Minnie Driver.
  O kockarima i kockanju snimljeno je mnogo dobrih filmova, no teško se sjetiti nekoga tko se efektnije pozabavio samom ovisnošću od Kwietniowskog u "Moćnom Mahownyju". DVD izdanje filma ne sadrži ni jedan dodatni prilog.

BLITZ
DVD+VHS
Owning Mahowny, kan.-brit. krim. drama, 2003.
R: Richard Kwietniowski
GL: Philip Seymour Hoffman, Minnie Driver, John Hurt, Maury Chaykin

FILM: 4
DVD: 1

AVANTURE MALE CHIHIRO
DISCOVERY
DVD+VHS
  "Avanture male Chihiro" na DVD-u se pojavljuju s tolikim zakašnjenjem u odnosu na kinodistribuciju da će se ponekom zaboravnijem gledatelju koji je ovaj crtić gledao u kinu vjerojatno učiniti kako ovaj hvaljeni, Oscarom i Zlatnim medvjedom nagrađeni film japanskog animacijskoga gurua Hayaa Miyazakija gleda prvi put. Miyazakijev crtić kritika je gotovo jednoglasno proglasila remek-djelom  svjetlosnim godinama nadmoćnim Disneyjevoj produkciji. Crtić je uistinu dobar, ali nije bez mana. Priče o njegovoj slojevitosti više su plod učitavanja negoli iščitavanja značenja, a prilično iritira i pretjerana duljina. Ako su već Miyazakijevi standardi nedostižni današnjem Disneyju, Disneyjevi su filmovi bezbroj puta uspješnije sinkronizirani na hrvatski.
Sen to Chihiro no kamikakushi/Spirited Away, jap. anim. film, 2001.
R: Hayao Miyazaki
GL: (glasovi) Rumi Hiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki
FILM: 4
DVD: 1

SIRENA ZA UZBUNU
Continental film
DVD+VHS
  Scenarij "Sirene za uzbunu", patriotskog filma o američkim vatrogascima, napisan je prije nesretnog 11. rujna. Nakon tragičnih događaja, radnja je iz New Yorka premještena u Baltimore. Glavni junak, vatrogasac kojega glumi Joaquin Phoenix, prisjeća se, zarobljen u pogibeljnoj situaciji, ključnih životnih trenutaka. Autori filma oblikovali su njegova posljednja sjećanja "partizanski", tako da se odmah po izlasku iz kina kršni momci u što većem broju prijave u vatrogasne postrojbe. Ipak, akcijski su prizori sasvim solidni i uvelike popravljaju žalostan dojam koji ostavljaju tromo režirane obiteljske trakavice i blijed nastup Joaquina Phoenixa i Johna Travolte, koji kao da i sami ne vjeruju u replike koje im scenaristi stavljaju u usta.

Continental film
Ladder 49, am. akc. drama, 2004.
R: Jay Russell
GL: Joaquin Phoenix, John Travolta, Jacinda Barrett, Robert Patrick
FILM: 2
DVD: 3

BLUEBERRY
DISCOVERY
DVD+VHS
  Spadate li među fanove kultnog "Blueberryja", najbolje vam je njegovu filmsku verziju koju potpisuje redatelj "Dobermanna" Jan Kounen zaobići u što širem luku - film je zasnovan na stripu toliko labavo da je žalosno što se uopće zove "Blueberry". Problem Kounenova filma nije samo bizaran odnos prema predlošku nego i njegova besmislenost na svim drugim razinama. "Blueberry" započinje kao vestern spot, skreće u indijansku junkie fantazmagoriju, a završi u trenutku na koji bi se rijetko tko kladio. Sve u svemu, još jedno novo francusko ostvarenje koje sumanuto oponaša najgore hollywoodske uzore, nadmašujući ih pritom svojom besprizornošću. Veliki strip Jeana Girauda i Jean-Michela Charliera još čeka pravu ekranizaciju.

Blueberry, franc.-meks.-am. fant. vestern, 2004.
R: Jan Kounen
GL: Vincent Cassel, Michael Madsen, Juliette Lewis, Temuera Morrison
FILM: 1
DVD: 1

OSTALI NOVITETI
DRACULA 3000 - UCD
FENIKSOV LET - CONTINENTAL FILM
LEGENDA O SURIYOTHAI - BLITZ
DIŽI ZAVJESU - ISSA
UBOJICA IZ TELEFONSKOG IMENIKA - BLITZ
UGROŽENA VRSTA - VTI
DRUŽBA ISUSOVA - BLITZ


Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika