29.06.2005. / 11:27

Autor: Marko Ćustić

KINO PREPORUKA

Hrvatska premijera "Rata svjetova"

U utorak je u zagrebačkom multipleksu Cinestar-Blitz održana hrvatska premijera "Rata svjetova", novog SF spektakla redatelja Stevena Spielberga s Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi (disclaimer: Nacional je medijski pokrovitelj). Premijeri su prisustvovali brojne osobe iz javnog života poput glumice Bojane Gregorić, tv novinara Roberta Zubera ili vlasnika Blitza Hrvoja Krstulovića.
Sjajno je da se hrvatska premijera odigrala paralelno sa svjetskom i da se film promovira kao najskuplji SF film svih vremena, ali "Rat svjetova" sam po sebi ima nekoliko sjajnih osobina.
Kao dugogodišnji fan Toma Cruisea uvijek sam smatrao da njegove glumačke kvalitete često padaju i sjenu njegova imidža lijepog dečka. I u ovom filmu Cruise je sjajan kao loš i razveden otac kojeg invazija iz svemira potjera u trku za spas svoje djece povjerene mu za vikend.
Očite su Spielbergove reference na holokaust i 9/11, pogotovo u trenucima kad pepeo spaljenih ljudi prekriva preživjele poput prašine nakon kolapsa WTC-a. No, njegov stav prema američkom patriotskom raspoloženju nakon napada na New York i Washington je sarkastičan: dok zrake smrti mrve u prah veliki most preko kojeg prolazi obilaznica autoceste, Dakota Fanning u panici pita: "Tko to radi, teroristi?".
Kritike na webu podijeljene su uglavnom između dobrih i solidnih. Variety je oduševljen, Roger Ebert nešto manje. No, prije premijere se mnogo šuškalo o tome kako Paramount ne dopušta kritičarima da vide film ranije kako ga ne bi pokopali. Razloga za zabrinutost nije bilo, jer "Rat svjetova" u svom žanru iskače daleko iznad prosjeka. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika