Objavljeno u Nacionalu br. 503, 2005-07-04

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Latinica opravdano ismijana u Špici

Denis Latin sezonu završio neslavno

Ivan StarčevićIvan StarčevićLATINICA
Ponedjeljak, HRT 1, 20.05
četiri kaktusa
Pregled odabranih trenutaka Latinice u prošloj sezoni počeo je političarem koji je ne samo Hrvatima bio krvavi ratni zločinac i diktator. U papirima g. Latina piše, a on to vrlo uvjerljivo čita (siroče jedno naivno), da je u protekloj godini Tito bio «neprijeporna medijska zvijezda». Pošto smo progutali ovaj knedl, slijedio je nešto jezivo: reportaža o drugu Titu koji je bio veliki vođa, veliki oponent Staljinu i imao je velik sprovod. Ovaj školski primjer komunističkog novinarstva, vidjelo se tri dana kasnije, nije slijedio čak ni Goran Milić u svojoj emisiji. «Latinica» se odlučila legitimirati rvackoj javnosti i tu se nema što reći. U prošloj emisiji muškošovinistički skandal, u ovoj jugonostalgičarska svinjarija i prava je sreća da je tu kraj, a na jesen novi početak. Za kraj nam je pročitana anketa: 60% gledatelja smatra da je emisija «realna i objektivna», a logični ostatak (40%) da je «ideološki obojena». Na kraju prošlog tjedna, u «Špici», te privatne i pompozne pitalice naše drage «Latinice» doživjele su svoju sjajnu parodijsku varijantu, što svjedoči o stupnju klonulosti «autora projekta» i projekta uopće.  

OTVORENO: SPOLNA DISKRIMINACIJA
Srijeda, HRT 1, 22.42
vijenac
I ova emisija, kao i «Latinica» koja nam je do jeseni ostavila svoju smrdljivu posjetnicu, imala je svoje referendumsko pitanje: je li prijedlog radio-novinarke našem premijeru da šarmira Carlu del Ponte bilo a) neuspjela šala, b) uvreda. Tri četvrtine odgovora bilo je za a-varijantu, što nas diskretno upućuje na pitanje koje je trebalo biti postavljeno. Budući da je premijer zbog pitanja o šarmiranju naglo prekinuo intervju i budući da znamo kako se poslije naglog povratka iz Požege, u svojem najšeksi izdanju, naš šarmantni premijer grubo izderavao na hrvatski Sabor, pravo Ladišićevo veselo pitanje gledateljima trebalo je glasiti «je li bio pijan». Temeljeno na ovoj staroj spoznaji i novim okolnostima (intervju je rađen za vrijeme otvaranja auto-ceste Zagreb-Dugobabe), pitanje uopće ne bi bilo uvredljivo. 

MAJA
Četvrtak, HRT 1, 13.20
kaktus
Baš kao i totalno propala «Latinica» i ova nas je emisija, za bolan rastanak do jeseni, odlučila počastiti blagim sredstvom za povraćanje: gostovao je «koautor» emisije i «dečko» voditeljice, inače sin čuvenog glumca Hajdarhodžića, a ona sama odlučila je «samo ovaj put» zijevati u mikrofon, tj, zapjevati neku piesmicu uglednog g. Džigerice, koja je samo njoj nešto zaista posebno. Uživali smo u idiličnoj obiteljskoj atmosferi, mada ne bi škodilo da su ovoj svečanosti nazočili mame, tate i sva šira rodbina, kako autora tako i osoba koje su u ime HRT-a s «Majom» potpisale ugovor.


BRISANI PROSTOR
Četvrtak, HRT 1, 21.16
kaktus
O temi da li se kod nas u komunizmu živjelo bolje ustanovilo se da je hrana tada bila jeftinija, a o napretku medicine neutralno je svjedočio čovjek do grla umočen u friški skandal s umiranjem novorođenčadi u zloglasnoj Petrovoj, ni manje ni više nego šef: dr. Ivan Kuvačić, no to je već čuvena Milićeva velika profesionalna gesta. Njemu je njegova nova radna sredina (Hrvatska) jednostavno premala i on je toliko predan poslu da se nema kad osvrtati na naše sitne preosjetljivosti. Naviknut na veća tržišta i, iz njegove nekadašnje beogradske perspektive, liberalnije prilike, naš Goran Milić bez problema si u svakoj svojoj konferansi dopušta poneku srbijansku rječetinu, pa čemu sad sitničariti s moralnom vizitkartom nekakvog hrvatskog doktorčića, kad je daleko ljepše s njim pričati kako se nekada po bolnicama i uredima kava kuhala na «onim špaherčićima malim» (tu Gogi zorno spaja palčeve i kažiprste u krug), ma kako god se oni zvali (rešo, prijatelju, množina: rešoi). To su sve tipične useljeničke faze prilagodbe. Brži i pametniji od lijenog i uležanog domaćeg jugonostalgičara Latina i njegovih iscrpljenih domaćih suradnika, imigrant Milić je sam samcat i večeras demonstrirao da uz pojam «Tito» prirodno spada najgroznija od svih stvari, npr. zatvorska kazna za slobodno lajanje. O tome su, u odjeljku «političke slobode», slobodno kod (i od) Milića večeras posvjedočili bivši politički zatvorenici Marko Veselica, Ivan Zvonimir Čičak i Anto Kovačević.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
vijenac
Među drvećem u parku stoji kamiončić, dolaze radnici, čupaju dječje njihaljke i vrtuljke i utovaruju ih. Rade to zato jer zemljište na kojem je dječje igralište pripada našoj svetoj materi Crkvi, a ona ne trpi da se bez pitanja na njenom vlasništvu bilo što nalazi. Zadarski gradonačelnik g. Živko Kolega kaže da nije bilo problema kada je Grad «bez pitanja» kosio i održavao sporno zemljište, ogorčen je bio i stariji stanovnik ovog romantičnog dijela Zadra (Puntamike), a govorio je i djecoljubni gvardijan fra Božo Sučić kojega sva ta halabuka «podsjeća na komunizam». Nema veze, u jeku afere s tranzicijskom dobrotvorkom Brajšom, nakon karitativno silovane i zlostavljane djece u Brezovici, sjajno je legla večerašnja slika čupanja dječjih njihaljki i vrtuljaka u Zadru, kao još jedan dokument tradicionalno dobrog odnosa hrvatske katoličke crkve i hrvatske djece.

BITANGE I PRINCEZE
Petak, HRT 2, 20.08
dva vijenca
Mila Elegović Balić je kraljica tv komedije i glumica koja nas ovom svojom komičkom kreacijom podsjeća na najbolje ženske uloge iz Golikova «Tko pjeva zlo ne misli». Njoj uz bok svoj glumački talent potvrđuje Rene Bitorajac. SAVJET: GLEDATI

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
vijenac
Bandićev kulturni gigant i budući gradski ministar kulture, znanosti, obrazovanja i sporta Duško Ljuština ponovno je hrvatskoj javnosti prikazao svoj široki duhovni horizont i naobrazbu. Ne znajući odgovoriti ni na jedno pitanje, on je, u solidnoj maniri žandarmerijskog podnarednika prijetio odlaskom iz emisije i bahatio se, kao nedavno i Tatjana pokojnog Holjevca, baš na svako studentsko pitanje. Povod ovom uzaludnom gostovanju bilo je opetovano financijsko pomaganje Grada Zagreba, sa sto tisuća kuna, građaninu Šerbedžiji (Lepom Radetu Vukovarskom) u njegovim tradicionalnim poteškoćama oko organiziranja godišnjeg odmora na Brijunima za sebe i familiju. Malom lijenčini Ivici Račanu predlažemo da umjesto jednim potezom pera, financijske teškoće uglednog holivudskog trećerazrednog glumca Radeta rješava malim referundumom, jer svi bismo rado pomogli s kojom kunom i eto ti sto tisuća dok trepneš. Ljudima nije teško dati i veću sumu, kad je u dobru svrhu. Ne vidjeti Šerbedžiju u Zagrebu velika je stvar. 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika