07.07.2005. / 10:59

Autor: Marko Ćustić

WEB PREPORUKA

Internet sweatshop

Iz najmračnijih kutaka Interneta dolazi vijest o jednoj od najneobičnijih pojava u online svijetu. Američki website1up.com donosi članak o tajnim radionicama u kojima radnici iz trećeg svijeta za minimalne nadnice prikupljaju zlato u MMORPG igrama.
MMORPG je kratica masivne igre s mnogo igrača koje se igraju online. U izmišljenim svjetovima igrači se bore protiv čudovišta, skupljaju predmete i ispunjavaju razne zadatke u stilu Gospodara prstenova ili u klasičnom SF okruženju.
Pitanje koje se postavlja je, zašto bi netko plaćao nadnicu radniku da prikuplja zlato u takvoj igri. Odgovor je jednostavan: predmeti i imovina koji se steknu u pojedinim popularnim online igrama mogu se u pravom svijetu drugim igračima prodati za gotovinu - pravi novac. 1up.com donosi izvanrednu sliku svijeta u kojem su Kinezi i Meksikanci plaćeni 56 centi na sat da na velikim farmama računala sjede u 12-satnim smjenama za PC-jem i paze da online operacija njihovih gazdi protekne glatko. Tako bizarnu sliku globalizacije i umreženja svijeta nije predvidio ni jedan cyberpunk romanopisac.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika