Objavljeno u Nacionalu br. 504, 2005-07-11

Autor: Nacionalova redakcija

Radoš i Antunović ugrozili ulazak Hrvatske u NATO

  Republika Hrvatska je tijekom 2002 i 2003. bila neizravno upletena u pokušaj raspada Demokratske republike Kongo prodavajući naoružanje i tehnologiju oružanim snagama Ugande, jedne od strana izravno upletenih u višegodišnje krvave sukobe na području srednje Afrike.
  Premda je Republika Hrvatska još 2002. bila upoznata s nastojanjima međunarodne zajednice da okonča sukobe na području Demokratske Republike Kongo u koje su još bile uključene Uganda i Ruanda uz niz pobunjeničkih skupina, te unatoč potpisanom mirovnom sporazumu između zaraćenih strana 2002., kroz hrvatsku državnu agenciju za posredovanje u prometu oružjem "Alan", Ugandi je dostavljeno nekoliko stotina ručnih bacača granata RGB-6 hrvatske proizvodnje i nekoliko tisuća granata 40mm za isti bacač.
  Nešto kasnije, 2003. Hrvatska je putem državne agencije za promet naoružanjem "Alan" na čijem je čelu bio Anton Peršin prodala tehnologiju proizvodnje granate 40mm Ugandi za nešto više od milijun dolara. Da stvar bude dramatičnija, pod vodstvom bivšeg direktora "Alana" Antuna Peršina za Ugandu je pripremana i velika pošiljka tenkova T-55 koja je trebala biti donirana, a Uganda bi se obvezala da će remont istih tenkova obavljati isključivo u slavonskobrodskoj tvornici Đuro Đaković.  Međutim, nakon što je Hrvatska diplomatskim kanalima bila upozorena na štetnost takvog poteza, od navedene se isporuke ipak odustalo.
  Prošlog je tjedna Republika Hrvatska prozvana u izvješću međunarodne nevladine udruge za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kao zemlja koja se kroz izvoz vlastitog naoružanja i streljiva uključila u kršenja ljudskih prava na području srednje Afrike, odnosno u dugogodišnji sukob na području Konga u kojem sudjeluju razne pobunjeničke skupine logistički podržavane iz Ugande i Ruande.
  Spomenutim je potezima Republika Hrvatska prekršila europski kodeks o prodaji naoružanja zemljama u kriznim područjima i područjima zahvaćenih ratom čime je stavljena pod povećalo međunarodnih organizacija i tajnih službi što bi za posljedicu moglo oslabiti pregovarački položaj Hrvatske pri najavljenoj modernizaciji oružanih snaga, odnosno stvoriti nepovjerenje kod strateških partnera koji u Hrvatsku namjeravaju prenijeti dio zapadne vojne tehnologije.
  Premda je o transferu hrvatskog oružja i tehnologije Uganda bila dužna izvijestiti Ujedinjene narode, to nije učinila, jer bi se vrlo lako moglo ustanoviti kako kupljenog oružja i granata nema u postrojbama ugandske vojske što znači da je pošiljka došla u ruke nekog trećeg, a u ovom slučaju pobunjenika u Kongu.  Glavni konstruktor granate 40mm, koja se nalazila i u postrojbama Hrvatske vojske za vrijeme Domovinskog rata  bio je Ratko Janković iz Rijeke. Jankoviće je konstruirao i snajpersku pušku 12,7mm, te ručni top RT-20mm, a pored Ugande njegov RGB-6 prodao se i na prostoru Južne Amerike. Posao s Ugandom pokrenut je posjetom ugandskih dužnosnika Ministarstva obrane hrvatskom ministru obrane Jozi Radošu još 2002. pri čemu su predstavnici Ugande zatražili konkretnu pomoć u nabavci oružja, pa su stoga bili upućeni na državnu agenciju Alan. Pri tome se uopće nije razmatralo kakvu štetu može donijeti posao s Ugandom, a zakazale su sve obavještajne i analitičke službe Ministarstva obrane i vanjskih poslova čiji su predstavnici ujedno i članovi Skupštine državne agencije "Alan". 
  Odgovornost za takav diletantski i po međunarodni ugled štetan transfer ne može biti samo na tadašnjem ministru Jozi Radošu već i na cjelokupnoj vladi, jer su povjerenstvo za prodaju činili ministri obrane, gospodarstva, vanjskih i unutarnjih poslova.
  Odlaskom Joze Radoša koji je i postavio Peršina na mjesto direktora "Alana" očekivao se i prekid suradnje s nestabilnim zemljama kada je riječ o izvozu naoružanja. Međutim, ministrica obrane Željka Antunović ostavila je Antuna Peršina i nije spriječila kasniju prodaju tehnologije izrade granata 40mm Ugandi za nešto više od milijun dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika