25.07.2005. / 10:07

Autor: Marko Ćustić

NACIONALOV KOMENTAR DANA

Tour de France apres Lance

U nedjelju je napokon stigao i taj dan: Lance Armstrong stigao je u jednom komadu do cilja posljednje etape Tour de Francea i tako po sedmi put zaredom pobijedio u toj najprestižnijoj svjetskoj biciklističkoj utrci. U skladu s ranijim najavama, Armstrong će se sada povući iz profesionalnog bicilizma. To je kraj jedne od najvećih sportskih karijera u povijesti. Rijetki se sportaši po svojoj dugotrajnosti i uspjesima mogu usporediti s Armstrongom: možda Michael Schumacher u Formuli 1, Pele u nogometu ili neki od prvaka iz povijesti atletike poput Emila Zatopeka. Nijedan od njih nije morao provesti tri tjedna penjući se francuskim brdima, svaki dan u sedlu pet i više sati, uz dnevnu potrošnju od 10 tisuća kalorija i sa dvjestotinjak protivnika željnih pobjede.

Armstrongov uspjeh ne mogu zatamniti ni glasine, danas plasirane putem Associated Pressa, da je dobivao doping od jednog od najzloglasnijih talijanskih liječnika specijaliziranih za nedozvoljene supstance. Jer ako je Armstrongov tim pronašao recept kako sakriti tragove dopinga, onda su sigurno i druge momčadi mogle učiniti isto, pa je kompetitivnost opet bila zajamčena.

Poznavatelji biciklizma već predviđaju da će idući Tour de France biti spektakularan. Sada, kad više nema nepobjedivog Armstronga, okršaji među pretendentima bit će žestoki. Talijan Ivan Basso iz tima CSC, ove godine drugi u ukupnom poretku, još je jako mlad i željan uspjeha. Pred njim je velika karijera. Jan Ullrich iz T-Mobilea više nije mlad, ali proteklih se godina tako zdušno i bezuspješno borio protiv Armstronga da sigurno neće propustiti jedinstvenu priliku da osvoji još jedan Tour. Kazahstanac Aleksander Vinokurov pokazao se kao jedan od najzanimljivijih biciklista ove godine. Sve je zbunio svojim stilom vožnje: sprintao je do iznemoglosti, a onda se opet povlačio u peloton. Na kraju je na taj način uspio osvojiti pobjedu u posljednjoj etapi i skočiti s šestog na peto mjesto u ukupnom poretku. Preskočio je Amerikanca Levija Leipheimera iz Gerolsteinera, još jednog mogućeg pretendenta.

Armstrongov tim Discovery Channel ostao je sad bez glavnog vozača, onog za čiji uspjeh voze ostali članovi tima, koje Francuzi zovu domestiques. Kao njegovog mogućeg nasljednika spominjalo se osvajača jedne ovogodišnje brdske etape, Amerikanca Georgea Hincapiea. Ali on je možda prestar - vozio je s Armstrongom još u timu Motorola devedesetih. Vjerojatnije je da će Discovery uzeti nekog mladog izvana. Moj dream team: Discovery s Vinokourovom na čelu. On je već najavio odlazak iz T-Mobilea jer ne želi više biti podređen Ulrichu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika