Objavljeno u Nacionalu br. 510, 2005-08-22

Autor: Robert Bajruši

POLITICAL REPORT

Račanovih 7 točaka za povratak na vlast

Šef SDP-a priprema program za izbore i uvjeren je da će osvojiti vlast i bolje voditi državu nego u prvom mandatu te da će smanjiti birokraciju i srediti korumpirano sudstvo

Iako Račan odbija podrobno iznijeti sedam točaka socijaldemokratske strategije u slučaju osvajanja vlasti, Nacional doznaje da se sve vrti oko oživljavanja razvojnih trendova, reforme državne uprave i sređivanja stanja u pravosuđu. Nekadašnji premijer uvjeren je da bi nova vlada kojoj će on biti na čelu osigurati rast gospodarstva od 5 posto, kao za vrijeme njegova prvog mandataIako Račan odbija podrobno iznijeti sedam točaka socijaldemokratske strategije u slučaju osvajanja vlasti, Nacional doznaje da se sve vrti oko oživljavanja razvojnih trendova, reforme državne uprave i sređivanja stanja u pravosuđu. Nekadašnji premijer uvjeren je da bi nova vlada kojoj će on biti na čelu osigurati rast gospodarstva od 5 posto, kao za vrijeme njegova prvog mandata"Kad pobijedimo na idućim parlamentarnim izborima, SDP će svojim koalicijskim partnerima ponuditi program razvoja Hrvatske u sedam točaka i oko toga se nećemo cjenkati. Uvjeren sam da ćemo dobiti izbore i osvojiti vlast i jamčim da ćemo bolje voditi zemlju nego u mom prvom mandatu od 2000. do 2003.", zvučao je prilično rezolutno Ivica Račan prošlog petka, dan nakon povratka s godišnjeg odmora, u svom uredu na Iblerovu trgu. Sjedište socijaldemokrata još je gotovo prazno, većina zastupnika je na odmoru, ali ipak se pripremaju dokumenti za početak predizborne kampanje. Mato Arlović završio je nacrte izbornih zakona, Ljubo Jurčić do listopada će dovršiti finalnu verziju novog gospodarskog programa, dok Račan i nekoliko njegovih suradnika rade selekciju kadrova koji bi trebali ući u budući parlament.

  Iako Račan odbija podrobno iznijeti sedam točaka socijaldemokratske strategije u slučaju osvajanja vlasti, Nacional doznaje da se sve vrti oko oživljavanja razvojnih trendova, reforme državne uprave i sređivanja stanja u pravosuđu. Nekadašnji premijer uvjeren je da bi nova vlada kojoj će on biti na čelu osigurati rast gospodarstva od 5 posto, kao za vrijeme njegova prvog mandata. To je temelj strategije koja još sadržava smanjenje državne birokracije i najavu borbe s korupcijom u pravosuđu. Unatoč izrazitom optimizmu kad se radi o povratku na vlast, dojam je da predsjednik SDP-a pretjerano ne vjeruje da će se raspisati prijevremeni izbori:

  "Bili bismo slaba alternativa kad ne bismo željeli nove izbore, ali oni u ovom trenutku ne ovise o nama nego o HDZ-u i njegovim partnerima. U ovom trenutku to je možda i dobro jer ovako imamo priliku definitivno raskrinkati HDZ i premijera Sanadera čija se politika može opisati jednom jedinom riječju – nemoć."

  Sudeći po njegovim argumentima, čini se da je Račan definitivno raskrstio sa Sanaderom. Otkako je u studenom 2003. HDZ došao na vlast, odnosi između njih dvojice bili su gotovo neshvatljivo koncilijantni. Račan i SDP su, za razliku od ostatka oporbe, u nekoliko važnih situacija u Saboru podržali vladajuću stranku, a zauzvrat su doživjeli samo nekoliko sporadičnih verbalnih napada. Sporazum o nenapadanju doživio je vrhunac Račanovim imenovanjem za šefa Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, na koje je postavljen izravnom Sanaderovom odlukom.

  Ipak, u ovom trenutku u SDP-u čvrsto je definiran stav kako je, od svih relevantnih stranaka, nemoguća koalicija jedino s HDZ-om. Unutar stranačkog vodstva smatraju kako bi bilo kakav nagovještaj suradnje s vlastima ozbiljno narušio njihovu vjerodostojnost i smanjio podršku birača. Izborni cilj je osvajanje 30 posto glasova, što bi, kad se pribroje glasovi stranaka koje nisu prešle izborni prag, moglo osigurati 40 posto mandata u idućem saborskom sazivu. Ideja je ambiciozna i svodi se na to da Račan želi vidjeti toliko snažan SDP da može diktirati uvjete za suradnju manjim strankama kakve su HSS, HNS, IDS, pa i HSU. Koliko god socijaldemokrati tvrdili da je nemoguća suradnja s Hrvatskom strankom prava, neki događaji pokazuju suprotno. U iznimno važnoj Velikoj Gorici te su stranke u koaliciji, Račan i Đapić, ali i mnogi drugi dužnosnici SDP-a i HSP-a solidno komuniciraju, a i jedni i drugi siti su Sanaderove samovolje. Upravo je premijerovo ponašanje pojačalo animozitet vrha najjače oporbene stranke prema HDZ-u.

  Krugovi bliski predsjedniku Socijaldemokratske partije tvrde ne samo da je okončano mirno razdoblje, nego i da Račan ima vrlo loše mišljenje o Sanaderu. Prošlog petka nije želio govoriti o svom odnosu s aktualnim premijerom, ali što misli, vidljivo je iz stajališta o njegovoj taktici. "Sanader ima običaj sve češće poraze svoje vlade prikazivati kao pobjede. Vidjelo se to nedavno na primjeru \'Liburnije\', ali i nizu gospodarskih promašaja i neispunjenih obećanja koja su gromoglasno davali u predizbornoj kampanji. Idućih mjeseci definitivno ćemo razobličiti nemoćnu politiku njegove ekipe, iako je već sada sasvim jasno da Sanaderu i HDZ-u svakog dana vjeruje sve manje ljudi. SDP je u stanju posve razobličiti HDZ i vjerujem da ćemo doći na vlast", tvrdi Račan.

  Koliko god se distancira od HDZ-a, Račan je očito nezadovoljan i nedavnom najavom premijerske kandidature Radimira Čačića. U SDP-u smatraju da je smiješno biti u četvrtoj stranci prema rejtingu i ultimativno zahtijevati položaj predsjednika Vlade. Premda se pouzdano može reći da Račan neće javno kritizirati Čačića – štoviše, u neformalnom razgovoru kaže kako su u Vladi kvalitetno surađivali i da je sadašnji varaždinski župan dobar ministar – vidljivo je da snažno intonirane istupe svojih konkurenata smatra demagogijom.

  "Nisam kao oni. Problem ove zemlje je taj što mediji verbalnu žestinu izjednačavaju s političkom odlučnošću. Sanader i Čačić su bolji samoreklameri, ali njihove izjave imaju samo jedan cilj, a to je zadovoljavanje frustracija naših građana. Ja nisam đilkoš i ni po koju se cijenu neću tako ponašati. Kad će biti potrebno povući ću odlučne poteze", rezolutan je vodeći esdepeovac.

  Račana jako vrijeđaju kritike da pretjerano taktizira i da je zato glavna prepreka rušenju HDZ-a. Za oponente kaže da su ljudi koji "ne znaju reći ništa pametno". U takvim situacijama voli podsjetiti na svoju ulogu od odlaska iz Beograda s 14. kongresa SKJ, čime je de facto prestao postojati jedinstveni komunistički pokret u bivšoj državi, do toga da SDP već godinama ima relativno stabilan rejting i uvijek je prva ili druga stranka u Hrvatskoj. Uvjeren ja da je upravo njegova taktika spasila SDP da ne bude uništen kao ljevica u Sloveniji i nekim drugim tranzicijskim državama. U tom pogledu ni danas Račan sasvim sigurno ne pati od kompleksa manje vrijednosti. Poprilično je uvjeren da će ponovno postati premijer i – po svom starom prokušanom običaju – spreman je čekati HDZ-ov pad. S obzirom na sposobnost vladajuće stranke da se kompromitira, taktika bi mu se mogla isplatiti.

  Za to vrijeme Račan priprema budući kabinet u kojem bi se osim Ljube Jurčića i Nevena Mimice moglo naći još nekoliko nestranačkih ličnosti: "Ovo nije 2000. kad sam radi mira u stranci bio prisiljen na kompromise. Sad ću ponuditi najbolje ljude, neovisno o tome jesu li ili nisu u SDP-u, bez obzira na to što u stranci mislili o tome."

  On nikako ne zaboravlja da je pri sastavljanju tadašnje vlade želio Slavka Linića kao ministra financija, dok je Mati Crkvencu namijenio ulogu potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Linić je ponuđenu funkciju odbio i tri godine poslije, prema mišljenju mnogih, Linićevo ponašanje na mjestu potpredsjednika Vlade bilo je jedan je od glavnih razloga gubitka izbora. Jednostavno, dva kvalitetna čovjekaa zbog politike su stavljeni na pogrešne položaje i to je greška koju si Račan ne oprašta.

EU… možda?

 

  "Nije izvjesno da ćemo u rujnu dobiti datum početka pregovora, premda to jako želim. Već i sadašnje kašnjenje dramatična je opasnost jer se EU suočava s nizom internih problema koji mogu imati negativne reperkusije za Hrvatsku", smatra Ivica Račan.

  Velik dio odgovornosti je na HDZ-u iz čijeg se ponašanja ne vidi da svojevoljno rješava teške probleme, što utječe na prolongiranje pregovora. Na pitanje što bi on učinio na Sanaderovu mjestu, Račan odgovara: "Da sam Sanader, budite sigurni da bih postigao više nego što je on uspio."

 

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika