Objavljeno u Nacionalu br. 511, 2005-08-29

Autor: Nacionalova redakcija

EKSKLUZIVNO IZ TOKIJA

Uzvratna borba u Maksimiru

Ultimate fight Fjodor Jemjeljanjenko zainteresiran za dolazak u Hrvatsku

Tisuće Cro Copovih japanskih obožavatelja i onih 70-ak navijača koji su ga došli bodriti iz Hrvatske rastužio je ishod borbe za svjetski naslov u ultimate fightu. Prema mišljenju mnogih, u najvećoj teškaškoj borbi u povijesti ove brutalne sportske discipline slavio je aktualni svjetski prvak Fjodor Jemjeljanjenko.
Bila je to velika taktička pobjeda vlasnika pojasa nad najopasnijim izazivačem. Jemjeljanjenko je u elitnoj nizozemskoj borilačkoj školi godinu dana trenirao nožne i ručne udaračke tehnike i iznenadio Filipovića. Filipović se u borbi u stojećem stavu nije uspio nametnuti koliko se očekivalo. Nekoliko je puta nogom pogodio Fjodora u jetra, a direktima ga je uspio ozbiljno uzdrmati. No umjesto da taj nalet nastavi boksačkim udarcima, Filipović je pokušao završiti borbu svojim najubojitijim oružjem, lijevim kružnim udarcem u glavu (takozvanim high kickom). Nažalost, okliznuo se i pao, a protivnik ga je spremno dočekao.
Nacionalov specijalni izvjestitelj iste je večeri, na Jemjeljanjenkov poziv, večerao s njim i njegovim timom te se uvjerio kako je borba utjecala na njega. Dok je slavio s prijateljima, ispijajući velike količine votke, Jemjeljanjenko nije mogao sakriti zatvoreno lijevo oko i nekoliko posjekotina na čelu i vratu. Kazao je da ga je Cro Cop zadivio svojom snagom i fer igrom. Priznao je da je dobio više udaraca nego od bilo koga do sada i da je Hrvat najjači protivnik s kojim se dosad sučelio.
Na ideju o tome kako bi se u Zagrebu mogao napraviti super spektakl na Dinamovu stadionu, ako bi pristao doći boriti se protiv Mirka, Jemjeljanjenko se nasmijao i potvrdno klimnuo glavom. Zainteresirao se za dolazak u Hrvatsku, ako ne radi borbe, onda kao turist.
Ruski borac snažan je sportaš koji živi urednim sportskim životom. Za razliku od Filipovića, on je riješio problem vremenske razlike i normalno je prospavao sve noći koje su prethodile borbi. Fjodor Jemjeljanjenko jako malo radi vježbe snage koju crpi iz situacijskog treninga, no to ga ne sprečava da u potisku s prsa podigne 180 kg, a u čučnju više od 200. On kombinira moderne i tradicionalne načine treniranja pa ga se može vidjeti kako gol trenira na snijegu ili pliva u hladnoj rijeci.
S obzirom na dojam koji su ostavili i veliko zanimanje japanske javnosti, uskoro se može očekivati njihov uzvratni okršaj. Za razliku od ove borbe, koja je održana u "pretijesnoj" areni Saitama pred 40.000 gledatelja, iduća bi morala biti u sportskom objektu mnogo većeg kapaciteta.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika