Objavljeno u Nacionalu br. 524, 2005-11-28

Autor: Ivo Pukanić

TULUM NA BANJICI

Rođendan zadnjeg vladara Balkana

William Bill Montgomery, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i Srbiji, za čijeg je mandata srušena Tuđmanova i Miloševićeva vlast, proslavio je 28. studenoga 80. rođendan u Beogradu

Nada Pavlović i njezin prateći sastav zabavljali su goste Williwmw Billa Montgomeria  Nada Pavlović i njezin prateći sastav zabavljali su goste Williwmw Billa Montgomeria William Montgomery proslavio je prošlog petka 60. rođendan u ekskluzivnom teniskom klubu u Beogradu. Za Beograd se odlučio iz nekoliko razloga - ondje je proveo najviše vremena u svojoj karijeri, postigao najveći uspjeh srušivši Miloševića i stekao najbolje poslovne veze među beograskim tajkunima, koji su ovoga trenutka među najbogatijima u regiji. Montgomery, koji je od odlaska iz Hrvatske smršavio 15-ak kilograma, danas radi za Gorana Štroka, vlasnika Jadranskih luksuznih hotela, gdje je predsjednik Nadzornog odbora.
Na tom položaju Montgomery može dobr upotrijebiti svoje mnogobrojne veze i utjecaj u poslovnoj i političkoj eliti Hrvatske, Srbije i Crne Gore, gdje je pet do šest godina bio najmoćniji čovjek, dok nije šest mjeseci prije vremena maknut od republikanske administracije s mjesta ambasadora u Beogradu. Za vrijeme Račanove vlade on i supruga Lynne kupili su prekrasnu kuću na samoj rivi u Cavtatu, koju su uredili kako bi u njoj živjeli cijele godine. Bračni par Montgomery odlučio je živjeti u Europi, i to na Jadranu, za koji smatraju da je najljepše mjesto za život. Ali nakon tri godine provedene u Cavtatu zaključili su da im je tamo ipak malo predosadno preko zime, te su odlučili prodati kuću i kupiti nešto u Zagrebu i Beogradu. Kuća im je procijenjena na 1,3 milijuna eura. Montgomery je dva puta bio u Beogradu kao diplomat.
Prvi put potkraj 70-ih, a drugi put za vrijeme rušenja Miloševića i njegova otpremanja u Haag. Za to vrijeme stekao je mnoge veze i poznanstva među najbogatijim i najutjecajnijim Srbima, kao što su Bogoljub Karić i Miodrag Kostić, koji su mu obojica došli na proslavu. Na rođendanu je bilo primjetno da nije bilo nikoga iz političkog života Srbije. Na rođendanskoj pozivnici bilo je naznačeno da se dođe u neformalnoj odjeći.

Osiguranje je bilo na visokoj razini, jer na ulazu u elitni klub visoka je ograda s čuvarima, zatvorena garaža i kamere na sve strane. "Posljednji vladar Balkana", zaljubljenik u tenis, uživao je cijelu večer razgovarajući sa svojim gostima, plešući i pomalo pjevajući. Po svemu što se moglo vidjeti, nije mu ni nakraj pameti da se vrati u SAD. Na Balkanu je pravi život.

Kućica za miran život
Neposredno uoči proslave, u medijima se pojavila vijest o razvodu najpoznatijeg diplomatskog para. I on i ona to su demantirali Nacionalovu novinaru uz smiješak, črsto se držeći za ruke i pripijeno plešući uz evergreene koje je izvodila Nada Pavlović sa svojim sastavom. Lynne je jako smršavjela, kao i njezin suprug nakon odlaska s diplomatske dužnosti, što je rezultat njihova mukotrpnog vježbanja
.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika