Objavljeno u Nacionalu br. 525, 2005-12-06

Autor: Dean Sinovčić

FILMSKE NAGRADE

Berlinski trijumf Conneryja i Jarrea

Svečanost u Berlinu na kojoj su u subotu dodijeljene nagrade Europske filmske akademije najboljim europskim filmovima, režiserima i glumcima daleko zaostaje za dodjelom Oscara po glamuru, no nagrađeni su filmovi znatno bolji od onih koje voli Američka filmska akademija

Sean Connery ponovno je isticao ljepote svoje domovine Škotske, kao i stotinu puta dosad, napominjući da se dogodine u njegovu rodnom Edinburghu 60. put održava filmski festival na koji on poziva sve nazočne, a bude li nekome ondje nešto zatrebalo, neka se slobodno pozovu na njegaSean Connery ponovno je isticao ljepote svoje domovine Škotske, kao i stotinu puta dosad, napominjući da se dogodine u njegovu rodnom Edinburghu 60. put održava filmski festival na koji on poziva sve nazočne, a bude li nekome ondje nešto zatrebalo, neka se slobodno pozovu na njegaNema nikakve sumnje da su najbolji filmovi koje članovi Europske filmske akademije biraju već 18 godina u većini slučajeva bolji od onih američkih koji osvajaju ili su nominirani za Oscara. Dokazalo se to i u subotu, kada je u Berlinu održana dodjela nagrade EFA, gdje je pobijedio film “Skriven” austrijskog redatelja Michaela Hanekea. Međutim, ova je subota pokazala da dodjela nagrada EFA glamurom daleko zaostaje za dodjelom Oscara, koliko god se organizatori trudili da toj svečanosti daju posebno značenje.
  Dosad je svečanost dodjele nagrada najboljim europskim filmovima trajala dva sata, a ovogodišnje se rastezanje na tri sata pokazalo ne samo pogrešnim nego je cjelokupnu predstavu dovelo do ruba dosade. Za tri sata pravog showa treba imati zabavne prezentere, dobitnike koji će padati u delirij zbog osvojenih nagrada i atraktivna glazbena intermezza. Umjesto toga, u subotu smo u Berlinu vidjeli preozbiljne prezentere i osvajače koji su primali nagrade tako smrtno ozbiljni kao da im je netko javio vijest o teškoj bolesti ili smrti člana obitelji.
  Zamisao cijele predstave bila je predstaviti filmsku industriju kroz sličnosti filma i kuhinje, a ujedno kroz to pokazati kako između europske i američke kinematografije nema bitnih razmimoilaženja. Wim Wenders, njemački redatelj i predsjednik Europske filmske akademije, nije loše počeo večer. Šalio se kako je omiljeno američko jelo hamburger povezano s njemačkim gradom Hamburgom, zatim je napomenuo da Amerikanci pomfrit zovu french fries, a i John Fitzgerald Kennedy svojedobno je rekao da se osjeća stanovnikom Berlina. 
  Uz podsjećanje da je u subotu 75. rođendan proslavio francuski redatelj Jean-Luc Goddard, na pozornici je bio svečano postavljen stol, a prezenteri su dolazeći na binu nosili neko od svojih nacionalnih jela. Tako je prvi prezenter, španjolski glumac Ernesto Alterio, donio tanjur s tapasom, ali nakon njega nitko nije znao reći koja se jela donose na stol. Odjedanput su se kao prezenteri počeli pojavljivati smrtno ozbiljni ljudi poput mađarskog redatelja Istvana Szaboa, njemačkog redatelja Volkera Schlondorffa i ruskog redatelja Nikite Mihalkova, koji je čak zapjevao rusku pjesmu čiji je tekst simultano prevodila Viviane Reding, članica Europske filmske akademije iz Luksemburga.
  Dosadu je prekinuo nevjerojatan gaf pri dodjeli nagrada. Naime, istodobno je proglašen osvajač nagrade za najbolju montažu, a to su Michael Hudecek i Nadine Muse za film “Skriven”, te za produkcijskog dizajnera, što je osvojila Aline Bonetto za film “Zaruke su dugo trajale”. Umjesto da dobiju samo jedan kipić, Hudecek i Muse su greškom dobili dva, a kada se nakon njih Bonetto popela na pozornicu, shvatili su da nema kipića koji je njoj namijenjen. Voditelj cijele svečanosti, njemački glumac Heino Ferch, odjednom se našao na mukama te je preko razglasa zamolio osvajače nagrade za najbolju montažu da vrate jedan kipić jer su greškom dobili jedan viška, što su oni i učinili.
Svu tu zbunjenost i uštogljenost nije uspjela razbiti ni dodjela nagrade za životno djelo 75-godišnjem Seanu Conneryju. Tu mu je nagradu dodijelio francuski redatelj Jean-Jacques Annaud,  koji je s Conneryjem snimio film “Ime ruže”. Annaud je pokušavao biti duhovit prisjećajući se nekih zgoda s Conneryjem sa snimanja filma, čemu se malo tko smijao, a sam Conneryjev govor bio je očekivan. Ponovno je isticao ljepote svoje domovine Škotske, kao i stotinu puta dosad, napominjući da se dogodine u njegovu rodnom Edinburghu 60. put održava filmski festival na koji on poziva sve nazočne, a bude li nekome ondje nešto zatrebalo, neka se slobodno pozovu na njega.
  Malo zabavniji bio je na kratkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon dodjela nagrada, kada je novinarima objasnio da ne slavi Božić nego samo Novu godinu pa tako ne može reći na koji način će proslaviti Božić. Na pitanje jedne novinarke kako se osjeća kao “coolest” glumac na svijetu, odgovorio je: “Je l’ vi to pokušavate doći do mog telefonskog broja?” Novinarsku tvrdnju da ga gluma pomlađuje komentirao je da se s time ne slaže, nego smatra da se čovjek treba često djetinjasto ponašati kako bi opstao u tom poslu, inače bi poludio.
  Connery nije bio najstariji osvajač nagrade EFA. Pretekao ga je skladatelj Maurice Jarre koji ima 81 godinu, devet je puta bio nominiran za Oscara, a osvojio ga je tri puta: za glazbu u filmovima “Lawrence od Arabije”, “Dr. Živago” i “Put u Indiju” koje je režirao David Lean. Jarre, rođeni Francuz, osvojio je nagradu za europski doprinos svjetskoj kinematografiji, a primajući nagradu rekao je da je toliko uzbuđen da ne može ni govoriti pa nije ni rekao ništa posebno.
  Za utjehu, barem je za najbolji film proglašen doista najbolji europski film “Skriven”, pri čemu je Michael Haneke ujedno dobio nagradu za najbolju režiju, a Daniel Auteuil za najboljega glumca. Svojim nepojavljivanjem u Berlinu Auteuil je dodatno smanjio važnost same nagrade. Razloge za nedolazak obrazložila je njegova kolegica na francuskom jeziku, iako su se svi ostali služili engleskim, tako da zbog nepoznavanja francuskog ne znamo zašto nije došao.
  Hanekeu je ta nagrada velika satisfakcija jer je njegov film bio velik favorit za osvajanje ovogodišnje Zlatne palme u Cannesu, ali se na kraju zadovoljio nagradom za najboljeg redatelja. Ujedno, Haneke je i prije četiri godine bio kandidiran za nagradu Europske filmske akademije s filmom “Pijanistica”, ali je te godine EFA izabrala za najbolji film francuski “Amélie”. Ni on pri dobivanju nagrade, kao ni na kasnijoj konferenciji za novinare, nije rekao ništa posebno, osobito jer je odmah istaknuo da ne govori engleski pa se nije ni trudio reći išta posebno osim zahvaliti na izboru.
  Za njegov film “Skriven”, u kojem Daniel Auteuil i Juliette Binoche glume bračni par koji iznenada počinje dobivati misteriozne videovrpce i crteže koji sve dublje zadiru u njihov privatan život te on sam mora, bez pomoći policije, otkriti pošiljatelja, već je vezan mali skandal. Naime, Austrija je željela nominirati film “Skriven” kao svog kandidata za Oscara za film s neengleskoga govornog područja, no s obzirom na to da se u filmu koristi francuski jezik, Američka filmska akademija odbila je prihvatiti tu nominaciju.
Jedini ozbiljniji konkurent filmu “Skriven” bio je njemački “Posljednji dani Sophie Scholl”, koji je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu i najboljeg redatelja. Julia Jentsch, jedina osoba koja je u subotu pokazivala emocije, osvojila je u subotu nagradu za najbolju glumicu, a istu nagradu osvojila je i prema izboru publike. Nagrada publike, koja se zove Jameson People’s Choice Awards, osvojio je i redatelj Marc Rothemund, a za najboljeg europskoga glumca u istom izboru nagradu je osvojio Orlando Bloom za ulogu u filmu “Kraljevstvo nebesko”. Naravno, nije se pojavio na dodjeli, ali je poslao pismo. “Posljednji dani Sophie Scholl” temelji se na istinitom događaju iz 1943. godine, kada je Sophie s bratom Hansom i skupinom istomišljenika na fakultetu u Munchenu bacala letke u znak otpora prema nacističkom režimu zbog čega je osuđena na smrt.
  Nakon trosatne ceremonije u berlinskoj Areni, dvorani u kojoj su dodijeljene nagrade, održan je party sa svečanom večerom, što znači da su na trećini prostora bili postavljeni okrugli stolovi za kojim su sjedili Connery sa suprugom, berlinski gradonačelnik Klaus Wowereit i ostali uglednici kojima se nije pridružio Michael Haneke koji se cijelu večer šetao u ostatku prostora.
  Hrane je bilo previše, barem 50 posto ponuđenog ostalo je netaknuto, a na partyju su se mogli primijetiti i redatelj Dalibor Matanić, direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić i direktorica Motovun Film Festivala Olinka Vištica, a na ulazu u dvoranu viđen je i redatelj Arsen Anton Ostojić koji, navodno, na kraju nije ušao i nazočio dodjeli nagrada. Jedina osoba iz Hrvatske čije je ime spomenuto tijekom dodjele nagrada u Berlinu bilo je ono Ivone Juke. Naime, EFA je među europskim zemljama izabrala pet autora koji su svojim kratkim filmovima, nazvanim razglednice, pozdravili dodjelu nagrada iz svoje zemlje.
  Uz Ivonu Juke, ove su godine izabrani autori iz Belgije, Danske, Ukrajine i Italije, a film Ivone Juke zabavna je priča o glumcu kojem se ne sviđa način na koji se snima film u kojem glumi pa odluči pobjeći iz njega.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika