Objavljeno u Nacionalu br. 529, 2006-01-02

Autor: Veljko Barbieri

KUHARSKI KANCONIJER

Hrana svetih kraljeva

Posvećeno meso potječe od Saehrimira, golemog vepra kojeg nakon svake bitke u Valhalli ponovo ubija i za bogove i junake na mnogo načina priprema božanski kuhar Andhrimir

Veljko BarbieriVeljko BarbieriVikinzi su vjerovali da Nova godina dolazi nakon što mine njezina noć i kad se u prvom tjednu Novog ljeta s Yggdrasila, Stabla svijeta, najstarijeg bića na cijeloj zemlji, iz smrti probudi Odin. Svemogući Otac, koji opet potiče na buđenje svijeta, dotad uspavan od Ulla, boga zime, lova, streljaštva, skijanja i smrti. I premda su Ulla smatrali drugim bogom po važnosti, jer na dalekom sjeveru on vlada svijetom gotovo pola godine, nikada nije postao omiljen među ljudima, što zbog šrktosti, što zbog okrutnosti, a i stoga što ga već nakon buđenja Novog ljeta Odin s Yggdrasila upozorava na njegove slabosti nakon što se prelomila godina, prijeteći mu da će za nekoliko mjeseci, na početku ljeta, kad se zazaleni Zemlja, biti prisiljen otići u plamteći Pakao i ondje gorijeti sve do kasne jeseni.

Taj događaj, vjerovali su Nordijci, taj trenutak Odinova buđenja iz smrti, prati Ullova Polarna svijetlost, a Yggdrasil, Stablo svijeta, okićeno i sjajno, čeka svete ratnike i kraljeve koji potom s njegovih krošnji uzimaju ukrase i darove i pozdravljajući novo rođenje Odina daruju ih svom potomstvu. Kad krošnja velikog drveta sasvim ogoli, Odin, baš kao i Krist, sin Nebeskog Stvoritelja, Svemogućeg Oca, uskrsava nakon dolaska Nove godine. Punu sedmicu poslije nego što ga je Ull uspavao i na prijevaru probio kopljem. Vraća se u život, u svoje božanske dvore, kao najviši bog ali i najsvetija žrtva i iskupljenje svih ljudi, ponajprije hrabrih ratnika. Pa u pratnji svetih kraljeva i poginulih jurišnika Einheriara odlazi u svoj dom u Valhalli, gdje oni svako jutro navlače svoje oklope i bore se do smrti o zalasku sunca. I svakog sumraka svi ponovo uskrsnu, zaliječe svoje rane i okupljaju se u Odinovoj palači u čijoj blagovaonici uživaju u golemim količinama mesa.

To posvećeno meso u kojem uživaju Einheriari potječe od Saehrimira, golemog vepra, kojeg nakon svake bitke u Valhalli ponovo ubija pa za bogove i junake na mnogo načina priprema božanski kuhar Andhrimir. I tako svake večeri, taj nadahnuti majstor, nakon Nove godine, kad se Odin probudi iz vlastite smrti, služi na stolovima njegove palače sveta i omiljena jela od mesa čarobne divlje svinje. Nakon velike gozbe slijedi pijanka u kojoj u društvu kraljeva i Svemogućeg Oca uskrsnuli ratnici ispijaju goleme količine medovine iz lubanja poraženih neprijatelja, a ona neprestano teče iz vimena Odinove koze Heidrun, uzvikujući : "Scool, Lubanja.

" Negdje iz daleke sjene južnih obala Sredozemlja na njih motre i naša sveta tri kralja, koja slaveći Isusovo rođenje podjednako svečano pozdravljaju dolazak Krista Sina i Oca Božjega na svijet, nakon što su mu o Božiću i pri njegovu rođenju podarili svete darove. Baltazar tamjan, Melkior zlato, a Gašpar mirtu, te simbole njegove vječne vladavine na Nebu i na Zemlji. I baš toga osmoga dana nakon rođenja, kad je trebalo po židovskim običajima obrezati Krista, unatoč željama njegovih roditelja koji su ga htjeli nazivati po Mateju Emanuel, po Ivanu Zakarija ili Ivan, siđe opet anđeo Gospodnji i nadjene mu ime Isus. Pa sveti kraljevi, ti magi u čije se ime i kite božićni i novogodišnji borovi, odlaze natrag u pustinju slijedeći zvijezdu navještenja i objavljuju radosnu vijest. A onda, baš kao i nakon Odinova buđenja, po običaju koji je do nas došao s nordijskih obala, tog se dana skidaju uresi sa svetih borova, a iz dotad urešenih kuća iznose se božićna i novogodišnja stabla, ispraćena posljednim blagdanskim novoljetnim gozbama, na kojima se, pogotovo u našim sjevernim kjrajevima, ali i u Istri i Dalmaciji, služi i veprovina, omiljeno jelo Odinovih ratnika i svetih kraljeva iz mita, Evanđelja i bajke.

ODRESCI OD VEPROVINE U VINU

Na masti ispecite 1 kg istučenih veprovih odrezaka. Izvadite ih iz masti i u nju dodajte 1 sjeckani luk, 10 dag bukovača, 10 dag slanine pa pirjajte dok ne dobijete umak. Vratite veprovinu u tavu, dodajte 1 ribanu jabuku i žličicu senfa. Pirjajte podlijevajući s 1 dl crnog vina, pri kraju posolite i popaprite, povežite s 1 dl vrhnja za kuhanje i pustite da se sve prožme.

VEPROVA KOLJENICA IZ PEĆNICE

U 1 l crnog vina i 1 dl prošeka, začinjene grančicom ružmarina i lovora i s 2-3 klinčića, marinirajte koljenicu mladog vepra. Sutradan ocijedite, nabodite slaninom i češnjakom pa pecite u pećnici s 1 kg krumpira, pokriveno folijom, a potom na otvorenoj vatri dok meso i povrće posve ne omekša, podlijevajući stalno goveđim temeljcem. Kad je sve gotovo, posolite i popaprite.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika