06.02.2006. / 00:00

Autor: Lena Lenbach

Književni komentar

Je li chick lit još u igri

Seks i grad definitivno je rodonačelnik žanra (chick lit, jelte), ali nakon pažljivije analize shvaćamo i da je njegov jedini pravi predstavnik. Kada je Candace Bushnell, sada u već prošlom stoljeću, počela pisati svoje kolumne u New York Observeru, pisala je o životu singlice koja se dobro zabavlja, tulumari, ljetuje i spava sa “in“ tipovima. Tekstovi o životu neovisne žene u New Yorku bili su prikazani duhovito i iz prve ruke.

No Bridget Jones, Šopingoholičarka i slične mlade dame nisu pokazale toliko nadarenosti svojih autorica. Dobro, New York nije Amerika, i mora se razlikovati od ostalih gradova, a Sex i grad bio je svojevrsna feministička proza, ujedno i dokaz da je o ženskim stvarima moguće pisati i na malo manje banalan način. Ono što se također pokušava prodati pod Sex i grad, ne misleći ovdje na razne kolumne koje su svojedobno počele nicati po mnogim hrvatskim tiskovinama, u stvari su malo prošireniji ljubići, čija je najvažnija karakteristika predvidivost, pa već nakon deset stranica znamo završetak, odnosno s kim je junakinja završila.

Vratila bih se stoga Candace Bushnell, koja je, uz naravno neke tipične elemente žanra, ipak pokazala i malo više literarnog dara. Sex i gradi i njegove četiri glavne junakinje u Hrvatskoj su prilično poznati, više preko televizijske serije negoli preko knjige. Prebacit ću se na Bushnellin drugi roman (ujedno četvrtu knjigu) Lipstick Jungle. U njemu su glavni likovi modna kreatorica Victory Ford, filmska producentica Wendy Healy i urednica magazina Nico O’Neilly, sve tri žene od karijere, na dobro plaćenim poslovima, koje imaju i nekakav privatni život i prateće probleme (poslovni usponi i padovi, obiteljske krize, ljubavnici…), one kakvi obično predstavljaju prekretnice u životu.

Tridesetogodišnjakinje su postale četrdesetogodišnjakinje. To znači da su one i njihova autorica partijanerica Bushnell, koja je izlazila u Studio 54 dok je to nešto značilo, autohtoni newyorški likovi, u dizajnerskoj odjeći i bezbrižnim noćnim životom, sada postale malo ozbiljnije, i dalje s osjećajem za modu, ali i s osjećajem za život.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika