Objavljeno u Nacionalu br. 534, 2006-02-06

Autor: Dubravko Kolarić

Medijskom prezentacijom održanom u Lovranskoj Dragi najavljen je službeni početak prodaje nove Honde Civic. Novu Hondu Civic gotovo je nemoguće suprotstaviti konkurenciji jer svojim performansama i novitetima Civic predstavlja potpuno novu koncepciju u svijetu kompaktnih modela. Najveće su promjene na Hondinu vanjskom izgledu, pa tako Civic ima potpuno novi dizajn koji oduševljava novim idejama. Vanjske linije automobila su futurističke, karakteriziraju ih mnogobrojni detalji, poput maske zatvorene transparentnim plastičnim pokrovom ili prednjih maglenki i dvostrukog završetka ispušnog sustava trokutastog presjeka. High-tech pristup i futuristički izgled Honda Civic nudi i u svojoj   unutrašnjosti. Obilje prostora začinjeno je moderno osmišljenom prednjom armaturom izvedenom u dva nivoa.

 Prostori za mjerne instrumente, kontrole ventilacije i audio sustava nisu jasno definirani, a opet je sve u skladu s visokim standardima ergonomije. Četvrta generacija sustava kodnog ključa unaprijeđena je dodatnom zaštitom i tipkom za start motora, kao na modelu S2000. Kontrolnu ploču čine dva zasebna zaslona s plavim osvjetljenjem i atraktivnim sučeljem, audio sustav podržava MP3 i WMA reprodukciju. Da ništa nije ostalo isto potvrđuje i stražnja klupa kod koje se ne preklapa naslon nego sjedeća površina, pa tako iza prednjih sjedala možete prevesti velike predmete poput bicikla. Novi modeli trenutačno su opremljeni s tri agregata te Civic nudi top-izvedbu dizelskog agregata 2.2 i-CTDI motorom sa 140 KS i 340 Nm. U ponudi je i nešto slabija varijanta benzinca 1.4 i-DSI posuđena od Jazza koji sa 83 KS i 119 Nm pruža zadovoljavajuće performanse i ekonomičnost 1.0-litrenog motora, odnosno 5,9 l/100 km u miksu.

Ponuda završava potpuno novim 1.8 i-VTEC benzinskim motorom sa 140 KS i 174 Nm, koji zahvaljujući brojnim inovacijama i novim sustavom kontrole rada ventila nudi optimalan kompromis između sportskih performansi i niske potrošnje goriva. Svi motori se isporučuju u kombinaciji sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem, a kao opcija se nudi automatika s mogućnosti ručne izmjene. Cijena osnovnog modela Honde Civic s pet vrata starta sa 162.590 kuna, a cijena ovisno o motoru i traženoj opremi doseže čak 208.990 kuna koliko je potrebno izdvojiti za 2.2-i CTDI Sport. Civic s četvorim vratima i baznim paketom opreme stoji 139.290 kuna, a top-izvedba s interijerom presvučenim kožom i paketom opreme ES stoji 162.090 kuna. U Hrvatskoj se planira tijekom godine na tržište plasirati oko 350 primjeraka novog Civica, a prema našem mišljenju Honda Civic s četvorim vratima zbog svoje će cijene puno prije naći svoje mjesto na hrvatskom tržištu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika